De cele mai multe ori, seara doresti sa mananci ceva mai lejer, frugal (care sa te lase sa visezi frumos), ceva totusi, deosebit, care sa se prepare repede si de ce nu, sa fie savuros. Nu ma refer aici, desigur, la cina servita de pofticiosii care vin de la serviciu, infometati peste masura si care in graba ceruta de „soricelul” care bantuie prin stomac, prefera sa-si potoleasca „furia”, cu ceva greu, tras la tigaie, cu carnuri si cartofi prajiti, ca sa uite de pranzul peste care din varii motive, au fost nevoiti sa sara. 😛
Te uiti prin frigider si ochesti cam ce ai dori sa folosesti pentru umplutura tartelor. Este bun orice iti place, in ce combinatie doresti. Se poate folosi spanac congelat sau fasole congelata, branza dulce si/ sau sarata, cascaval proaspat sau afumat, carnat afumat sau sunca afumata, costita sau parizer, ciuperci, oua rascoapte, masline, smantana, carne tocata sau carne deja preparata, ramasa de la masa de pranz.
Am facut un amestec de branza dulce, branza sarata, oua, marar verde tocat fin, smantana. Se amesteca bine cu o furculita, pentru omogenizare.
Pentru alta umplutura am folosit branza feta si sunca afumata, facuta de mine la Craciun.
O alta umplutura am facut din spanac congelat, ceapa taiata solzi si ardei gras, congelat, din cel pus in toamna, la congelator. Am calit toate ingredientele, congelate, in ulei de masline. Se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, dupa gust.
Se prepara un aluat din faina, apa minerala, 2 linguri de otet de mere si miere, 2 linguri de ulei de masline si putina sare. Se framanta coca, cu mainile si se intinde sub forma de foaie, de 1-2 mm grosime, pe o planseta. Se unge foaia de coca cu un strat gros de margarina Unirea si se impatureste in patru. Se da la rece pentru 30 de minute. Operatia se repeta de 3 0ri, pana se consuma tot pachetul de margarina , de 250 grame.
Daca nu ai timpul necesar poti cumpara, in drum spre casa, aluat gata preparat, congelat, din market. Se gasesc cutii cu foi de aluat de diferite dimensiuni sau suluri. Te orientezi in functie de marimea tavii pe care doresti sa o folosesti sau a formelor de tarta pe care le ai in dotarea bucatariei tale. 😀
Nu uita ! Aluatul congelat se tine la temperatura camerei 15-20 de minute, inainte de a-l folosi. Daca ai cumparat aluatul, in drum spre casa, numai bine se dezgheata, iar pana te dezbraci si iti pui sortul de bucatar, aluatul este numai bun de utilizat.
Demn de tinut minte ! Cand intinzi foaia de aluat, ai grija sa arunci un praf de faina, pe planseta, nu de altceva, dar nu are rost sa folosesti ulterior, cutitul, pentru a desprinde cocoloasele de aluat, de pe lemnul plansetei, asta in cazul fericit in care reusesti sa intinzi totusi, o foaie de aluat, cat de cat groasa. Nu uita sa ungi cu faina si „reteveiul” cu care te ajuti, sa intinzi foaia de aluat. 🙁
Am amestecat, jumatate din fiecare, din cantitatile facute pentru umplutura cu branza dulce/ sarata si din cea cu spanac, pentru a face o umplutura boiereasca. Am pastrat, din umpluturi si separat pentru cei care doresc sa-si mentina silueta, intacta. Ca si cum te-ai putea abtine sa nu servesti minunatia care urmeaza a se prepara. 😛
Din foaia de aluat se fac patratele/ rorunduri, care sa se puna pe fundul tavii sau a formelor speciale de tarta. Poti folosi un pahar, o cana de ceai, cutitul bucatarului sau cutitul special (rotita ascutita) pentru taiat pizza.
Formele de tarta se ung cu ulei, cu margarina sau cu unt. Aluatul se aseaza pe fundul formelor de tarta, presand usor, cu degetele, pentru a se lipi aluatul, de tava.
Peste aluat, in forme, se pune umplutura pe care ai pregatit-o. La fund am pus sunca cu branza feta, iar deasupra amestecul celorlalte umpluturi. Se poate pune separat, fiecare umplutura sau in ce amestec sau combinatie, iti doreste inimioara.
Imaginatia fiecaruia, dintre noi gurmanzii fara frontiere, la umplutura, este punctul forte al acestei retete de tarta. 😕
Tavile se introduc in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Tartele sunt gata atunci cand aluatul s-a copt, iar umplutura s-a rumenit usor.
Mare secret ! Coacerea perfecta (a aluatului si a umpluturii) se obtine prin insistenta, exercitiu si bucuria de a gati ceva savuros pentru cei dragi. Aruncand ocheade dese, prin geamul aragazului, nu risti depasirea momentului propice.
Aceste tarte sunt deosebite, daca sunt si putin crocante. Se poate incerca aluatul cu o scobitoare, introdusa in aluat. Daca scobitoarea o scoti uscata, inseamna ca aluatul este copt bine.
Nu uita ! Tavile se manevreaza cu manusi de bucatarie sau cu niste carpe mai groase. Nu de altceva, dar tava scoasa din cuptorul incins, frige si nu are gura sa strige ! 😛
Tartele se servesc calde, cu salata verde sau cu ridichii de luna. Daca servesti cu muraturi nu este nicio greseala.
Nu trebuie sa lipseasca un pahar de vin alb sau rosu, demidulce.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! De ce sa nu faceti zilnic, o sarbatoare, din servitul cinei ? Este momentul in care toti ai casei, bunici, parinti, copii, se strang la un loc. Nu pierdeti astfel de ocazii, pentru a nu va parea rau mai tarziu, cand copii vor pleca fiecare pe drumul lor, iar adunarea intregii familii la un loc, nu mai este posibila din motivele inerente varstei sau reintregirea se va face destul de rar sau nu atat de des cat ti-ai dori.