Supele sau ciorbele nu ar trebui sa lipseasca, dupa parerea mea, din meniul zilnic al unei familii, in special a familiilor cu copii mici. Asa am fost obisnuit in copilaria mea, la fel am incercat sa-i obisnuiesc pe copiii mei cand erau mici. Nu l-am uitat nici pe nepotelul meu care are si el parte de supici sau ciorbite. Ceva cald la burtica nu are cum sa faca rau, chiar pregateste stomacul pentru felul 2 care poate fi mai consistent. Cum sa nu fii fericit, tu bunic, cand vezi un mititel care isi trece alene, limba peste buze, a multumire ?!
Amintiri, amintiri …. ! Inca din copilarie am fost obisnuit ca la masa de pranz sa se serveasca la felul 1 o supa sau o ciorba calda. Pentru supa, pasarile crescute in curtea casei erau de baza. Bunica crestea gaini si gaste, mai rar rate si curcani. Gainile erau mari amatoare de verdeata (lucerna crescuta pe sub vie si buruieni plivite de prin gradinita de legume a casei), iar gastele statea cat era ziua de lunga pe raul din apropierea casei. Ratele macaneau si zgomotul o deranja pe mama. Curcanii aveau nevoie de spatiu verde si se cresteau mai greu, cu boabe de porumb si boabe de grau. Noi nu aveam pamant pe care sa cultivam porumb si grau pentru pasari. Cerealele necesare cresterii pasarilor le cumparau din targul de saptamana.
Curcanul pregatit de mama la Craciun, intreg, la cuptor, nu avea cum sa lipseasca din retetarul familiei, chiar daca pe langa curcan se mai regaseau pe masa tot felul de aperitive calde si platouri reci din porcarelele pentru iarna, pregatite la taierea porcului crescut in curtea casei.
Din curcanul pregatit intreg, fiecare dintre noi copiii aveam cate o preferinta cand se servea carnea de curcan, de cele mai multe ori cu garnitura din varza murata, calita. Preferata mea era intotdeauna, tartita curcanului.
Din retetarul familiei mele ! Carnea de curcan este folosita des in retetele mostenite. In ultimii 15-20 de ani, prin galantare au aparut din productia locala, curcani intregi, mari, dar si bucati din curcanul transat. In preferintele pofticiosilor familiei mele si-au facut loc, tot mai des, preparatele din carne de curcan. Tartitele de curcan (cu cat mai mari cu atat mai apetisante) au devenit un ingredient preferat pentru supe, avand avantajul ca din zeama/ fiertura de la tartite se face o delicioasa supa, iar din carnea tartitelor se pot pregati fel de fel de mancaruri si chiar friptura.
Pregatim supa din tartite de curcan cu fidea. In loc de fidea, in zeama cu legume se pot pune, dupa preferintele gurmanzilor familiei, taietei de casa, galuste din gris, fasii de omleta, oua de prepelita, etc.
Tartitele de curcan fierte pot fi folosite, dupa unduire in cuptorul aragazului, pentru pregatirea de mancaruri – mancare de vinete cu tartite de curcan. Tartitele fierte si apoi coapte pot fi carnea pusa langa o mancare de fasole verde, mancare de bame, mancare de mazare, mancare de spanac.
Tartitele de curcan, fierte anterior si chiar nefierte, pot fi pregatite ca fripturi la cuptor – tartite de curcan la cuptor cu pilaf de orez, pilaf pur cu tartite de curcan.
Impreuna cu fructe de mare pregatim rizotto – rizotto cu fructe de mare si tartite de curcan.
De ce tartite de curcan fierte si apoi unduite in cuptor ? Poate fi o intrebare fireasca pentru tinerele gospodine, dar tine si de secretul bucatarului. Prin fierbere, tartitele de curcan isi lasa in zeama cea mai mare parte din grasimea de pasare (de altfel, putina, dar suficienta pentru o supa delicioasa). Tartitele fierte sunt zemoase si putin grase. Carnea este moale si se desprinde usor de pe oase. Prin unduire in cuptor, grasimea se lasa in tava de copt, carnea se arameste si se intareste usor. Daca tartita este lasata mai mult timp in cuptor, carnea poate deveni chiar crocanta (pentru cine o doreste asa).

Ingrediente de trebuinta in reteta: 2-4 tartite de curcan cat mai mari, bacon proaspat/ afumat, radacinoase (morcov, patrunjel, pastarnac, telina) gogosari/ ardei capia, catei de usturoi, sare grunjoasa, boabe de piper, foi de dafin, crengute de cimbru, ulei de rapita.
Pregatire tartite de curcan pentru fierbere.
Se cumpara 2-4 tartite de curcan cat mai mari. Curcanii de la care s-au portionat tartitele au fost pasari mari si varfurile penelor acestora nu au iesit usor din carnea tartitelor. Nici producatorii nu si-au dat cine stie ce silinta sa le scoata. Pentru a scoate varfurile penelor se foloseste o penseta de bucatarie sau varful cutitului.
De la tartite trebuie indepartata grasimea amara care se depune in varful tartitei. Se taie zona respectiva folosind lama ascutita si subtire a unui cutit.
Tartitele se spala cu apa rece si se pun la scurs intr-o sita.
Fierberea tartitelor de curcan pentru a se prepara o supa.
Tartitele de curcan se oparesc in apa clocotita. Aceasta prima apa se arunca.
Tartitele de curcan oparite se pun la fiert in apa rece cu putina sare grunjoasa si radacinoase pentru a se obtine zeama necesara pregatirii unei supe deosebite.
Tartitele fierte se scot din zeama in care au fiert. Zeama de la tartitele de curcan fierte si radacinoasele fierte se vor folosi pentru pregatirea unei supe.

Pentru pregatirea supei se foloseste reteta de aici: supa din aripi de curcan cu taietei de casa. In loc de aripi de curcan avem la dispozitie tartite de curcan fierte.
Ingrediente
2-4 tartite de curcan cat mai mari,
fasii subtiri de bacon/ piept de porc/ prosciuto,
gogosari/ ardei capia,
crengute de cimbru,
radacinoase.
Invelirea tartitelor de curcan fierte in fasii de bacon.
In reteta putem folosi fasii subtiri de bacon proaspat sau de bacon afumat.

Alternativa culinara ! Nu avem bacon putem folosi fasii subtiri din piept de porc proaspat/ afumat, chiar fasii subtiri de prosciuto sau la nevoie fasii subtiri de slanina afumata.
Tartitele de curcan gata fierte se invelesc in fasii subtiri de bacon. Ne dorim ca fasiile subtiri de bacon sa invelasca tartitele cat mai bine.
Tartitele de curcan fierte si invelite in bacon se aseaza intr-o tava de copt. Pe fasiile de bacon se picura ulei de rapita, se presara piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

In tava de copt se adauga boabe de piper, foi de dafin, crengute de cimbru si catei de usturoi.
Se taie gogosari/ ardei capia in fasii subtiri care se adauga in tava de copt, in jurul tartitelor fierte invelite in bacon.
ACTIVITATI CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatirea tartitelor de curcan in vederea fierberii.
- Fierberea tartitelor de curcan in apa cu sare grunjoasa si radacinoase.
- Tartitele de curcan fierte se invelesc in fasii subtiri de bacon si se aseaza in tava de copt. In tava de copt se adauga condimente si fasii subtiri de gogosari/ ardei capia.
- Coacerea tartitelor de curcan fierte, invelite in fasii subtiri de bacon, in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
- Pregatirea garniturii din legume pentru tartitele de curcan fierte, invelite in fasii subtiri de bacon, coapte.
- Montarea si servirea preparatului.
Coacerea tartitelor de curcan fierte, invelite in bacon.
Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit.

Coacerea dureaza 25-30 de minute, pana fasiile subtiri de bacon incep sa se rumeneasca. Nu ne dorim ca fasiile de bacon sa se arda, doar sa-si lase aroma in carnea de curcan.

Fasiile subtiri de gogosar/ ardei capia se vor muia putin, fara a se arde. Legumele vor da gust dulce sosului format in tava de copt. Folosind bacon afumat, miroaznele de fum vor fi puternice si ne vor gadila placut, narile.
Secretul gospodinei ! Nu este o greseala daca fasiile de ardei se vor stropi cu putina zeama de lamaie.
Tava de copt se acopera cu hartie de copt pentru 10-15 minute, timp in care mustul baconului va imbiba tartita de curcan, fiarta, desavarsind coacerea.
Pregatirea garniturii pentru tartitele de curcan fierte, invelite in bacon si coapte.
Am ales drept garnitura o mancare de vinete pregatita dupa reteta de aici: mancare de vinete.

Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se serveste cu tartita invelita in bacon, calda si cu garnitura din mancare de vinete, calda sau rece.

Fasiile de gogosar/ ardei capia se aseaza in jurul tartitei. Pe fasiile de ardei si pe baconul rumenit se picura sosul rezultat in urma coacerii tartitelor fierte, invelite in fasii subtiri de bacon.
La acest preparat se poate servi paine de casa, calda.

Nu este o greseala, daca langa acest preparat se serveste o acritura – castraveti la otet.

Un pahar cu bere rece va fi bine primit de catre gurmetii profesionisti.

Pofta buna voi frati gurmeti si voi frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti tartitele de curcan. Din tartite de curcan se pot pregati supe deosebit de gustoase, dar si mancaruri/ fripturi, cu garnituri diverse. Preparatele vor fi solicitate de toti membrii familiei o data ce vor servi un astfel de preparat.