Cateva delicatese pentru sarbatorile de iarna sunt intodeauna bine venite, te scot din cotidian si in jurul mesei, discutiile in familie se poarta destul de des, pe tema preparatelor oferite pe masa, dar si a doleantelor si preferintelor fiecaruia, actuale si/ sau de perspectiva. Se schimba retete, se emit pareri si astfel apar idei noi, multe dintre acestea transformandu-se ulterior, la inceput in “incercari” culinare si de cele mai multe ori, dupa cateva reluari, cu combinatii mestesugite, in ambitii de bucatar amator, lovit in amorul propriu, ceva de genul – stai, sa vezi cum o sa iasa, ce voi pregati eu de data aceasta.
Fiind sezonul sarbatorilor de iarna, afumatura de porc nu poate lipsi din retete. Legumele sunt preferate, pentru a da gust preparatelor. Amestecarea cu carne proaspata confera delicatetea necesara acestui gen de preparate.

Ingrediente de trebuinta in reteta de terina: costita si carne afumata de porc, legume (morcov, telina, patrunjel, pastarnac, ceapa, usturoi), verdeata (patrunjel si marar), oua, sare grunjoasa, piper boabe, boia de ardei dulce si boia de ardei iute, turmeric, carne de vitel.
Ingrediente de trebuinta pentru garnitura 1 la terina: paste fainoase (pene, fusili, melci), suc de rosii, usturoi, ulei de masline, sare grujoasa, piper boabe, frunze de busuioc verde.
Ingrediente de trebuinta pentru garnitura 2 la terina: cartofi rosii, ulei de floarea soarelui, cascaval afumat, faina de grau, oua de gaina, sare grunjoasa, piper boabe.
Se pot folosi o parte din legumele si carnea de vitel, fierte, in supa/ ciorba din cap de piept de vitel, acrita cu zeama de castraveti.

Ingredientele fierte (carne de vitel si legume), tocate marunt, se amesteca cu oua de gaina, proaspete, cu ceapa tocata marunt si cu usturoiul dat pe razatoare/ feliat subtire si cu verdeata tocata marunt. Se asezoneaza, dupa gust, cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, boia de ardei dulce si boia de ardei iute, un varf de cutit din pudra de turmeric.

Intr-un vas de copt, din ceramica termorezistenta, pe fundul si pe partile laterale, inalte, ale acestuia, se aseaza felii subtiri din cate un strat de costita si carne de porc, afumate, din productia proprie de porcarele pentru iarna.

Amestecul de legume si carne de vitel, fierte, oua si verdeata se adauga deasupra costitei si a carnii afumate, pana aproape de marginea de sus a vasului de copt. Se unge amestecul, deasupra, cu ou batut.

Vasul termorezistent se aseza intr-o tava din inox, in care se pune apa fiarta pana la jumatatea tavii.

Tigaia din inox se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
Preparatul este gata atunci cand este usor rumenit, deasupra.

Preparatul se lasa, sa se raceasca, pentru ca marginile sa se desprinda de vasul de copt.
Preparatul se rastoarna pe o farfurie intinsa. Deasupra preparatului va aparea costita afumata, usor rumenita, de sub care se “iteste” carnea de porc, afumata.

Cu un cutit bine ascutit se taie felii din preparat care se pot servi ca aperitiv la masa de Craciun, impreuna cu porcarele de sezon (toba, cartabos, sunca afumata, carnati afumati, etc.).
Mustarul si/ sau hreanul proaspat ras se pot servi langa terina. O felie de paine calda, de casa, nu poate fi refuzata de nimeni.

Tuica fiarta va insoti obligatoriu acest aperitiv specific, de iarna si veselia mesenilor se va simti imediat.
Acest preparat poate fi “imbunatatit” si servit, ca felul doi, cu garnitura de paste fainoase sau cartofi prajiti.
Se pun paste fainoase (pene, sfredele, melcisori mari) la fiert, in apa clotita, cu sare grunjoasa.

Intr-o tigaie cu margini inalte, se calesc in ulei de masline, 2 catei de usturoi feliati subtire. Se adauga suc de rosii cum face sotia mea si frunze de busuioc.
Nu este nicio greseala ! Se poate pregati sosul de rosii, pe loc, din ardei capia, rosu, feliat subtire si rosii decojite, taiate marunt. Legumele se calesc, asezonate cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat, pana se formeaza sosul.

Pastele fainoase fierte, nescurse prin sita, doar luate cu o spumiera, se adauga peste sosul de rosii si se amesteca. Astfel, sosul de rosii va inveli pastele fainoase, care raman moi si “imbibate” cu sos de rosii.

Pastele se decoreaza cu frunze de busuioc verde si cateva picaturi de ulei de masline si se servesc calde cu felii de terina rece.

Mici sofisticanii nu strica, ca doar ne pregatim de sarbatorile de iarna ! Gurmanzii profesionisti vor aprecia cum se cuvine. Felii de terina, groase de 1-1,5 cm se tavalesc prin faina de grau asezonata cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat, in care s-a amestecat cascaval afumat.

Se bat cu o furculita sau cu telul, oua de gaina, proaspete, prin care se vor trece feliile de terina, tavalite prin faina si cascaval afumat, inainte de a fi prajite in ulei de floarea soarelui.

Feliile de terina, tavalite prin amestec de faina si cascaval afumat, se trec apoi prin ou batut.
Mic secret culinar ! In oul batut se pot pune cateva picaturi de lapte dulce sau o lingura de smantana grasa, pentru un gust deosebit al preparatului final.

Feliile de terina se prajesc in ulei de floarea soarelui, bine incins.

Terina astfel preparata se serveste calda cu garnitura de cartofi prajiti.

Terina pregatita pane’ se serveste calda, cu un pahar de vin alb, sec, rece, alaturi.
Pofta buna voi frati gurmanazi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Este timpul sa scrieti pe hartie, meniul pentru sarbatorile de iarna. Astfel veti putea trece la aprovizionare si de ce nu, la prepararea in casa, a porcarelelor.