Iata-ne si in noul an. Ni-l dorim mai bun decat precedentul an, cu bucurii multiple, fericire cat cuprinde, impliniri si sanatate. Optimismul sa fie pe primul plan in tot ceea ce facem spre binele familiei noastre si de ce nu, al tarii !?
Aud tot mai des ca ne dorim o tara ca afara !? Este bine si frumos ca ne-o dorim, dar ce facem fiecare dintre noi pentru ca dorinta sa devina realitate ? Noi cetatenii simpli ai acestei tari avem o datorie fata de copiii si nepotii nostri, sa fim atenti cu cine ne dorim sa continuam, caci urmeaza un an electoral. Nu am facut, nu fac si nu voi face politica. Cred ca politica trebuie practicata numai de catre oameni pregatiti in acest sens, romani de-ai nostri, cu respect pentru tara si poporul sau, care au trait, traiesc si vor trai acolo unde le va fi bine.
Gata cu dorintele si implinirile politice ! Daca ma gandesc bine, oare mancarea nu ar trebui sa faca parte din politica culinara (?!) a oricarui partid ? Cum se hranesc cetatenii tarii, ce sprijin ofera politicul pentru ca cetateanul sa-si asigure traiul si hrana zilnica, dar si sanatatea, nu ar trebui sa faca parte din programul culinar al unui partid care doreste sa ajunga la putere ? Politica sociala a partidelor arata bine pe hartie, dar cand se face bilantul final, realizarile sunt minimale.
De pe acest blog, sa-i zicem culinar, cat de cat ?! In sezonul rece, in special, carnea de porc cu os, afumata sau neafumata este des utilizata in retetele prezentate. Tocanitele nu au cum sa lipseasca – tocana din piept de porc afumat cu cus-cus, tocanita de cartofi cu coaste de porc, tocanita din urechi de porc afumate, tocana din spata de porc.
Nu ne ferim, sa pregatim tocanite din maruntaie de pui, curcan, vitel, porc – tocanita din inimi si pipote de pui, tocanita din pipote de pui si cartofi, tocanita din inima si rinichi de vitel, tocanita din pipote de curcan, tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci.
Pregatim tocanite pe care noi le consideram adevarate delicatese – tocanita din piept de pui, praz si pleorotus; tocana din coaste de miel, tocana din fructe de mare si peste, tocana din iepure crescut in curte, tocana din gat de berbecut.

Tocana cu piept de porc afumat.
Ingrediente de trebuinta in reteta: piept de porc afumat, cartofi, pasta de rosii/ pasta de ardei si rosii pe nuante de culori, ceapa si usturoi verde, marar si patrunjel verde, ceapa mica uscata, catei de usturoi, sare grunjoasa, piper boabe, boabe de mustar, foi de dafin, crengute de cimbru, crenguta de rozmarin, untura de porc/ ulei de rapita.

Ingrediente de trebuinta in reteta.
Cumparare si pregatire piept de porc afumat pentru tocana.
In macelarie zambim vanzatoarei (nu uitam sa-i uram La multi ani !) si ne alegem o bucata intreaga de piept de porc cu os, afumat. Ne dorim, sa avem cate o felie zdravana (carne plus os) pentru fiecare pofticios prezent la masa.
Bucata din piept de porc afumat se portioneaza pe langa os in felii.
Cartofii se curata de coaja. Daca s-au cumparat cartofi albi speciali pentru fiert, copt, acestia doar se spala cu apa rece si se freaca cu buretele din sarma. Cartofii mici se lasa intregi, iar cartofii mai mari se taie in 2 sau 4 bucati.
Ceapa si usturoiul verde se toaca in bucati de 0,5-1,0 cm grosime.
Mararul si patrunjelul verde se toaca marunt.
Ceapa mica, uscata si cateii de usturoi se lasa intregi.
Intr-o cratita cu margini inalte se incinge putina untura de porc. In untura incinsa se unduiesc 2-3 minute – condimentele (boabe de piper, foi de dafin, boabe de mustar, crengute de cimbru si crengute de rozmarin).

Bucati din piept de porc cu os, afumat, care se prajesc in untura de porc cu condimente.
In untura de porc aromatizata de condimente se rumenesc pe toate partile, la foc iute, bucatile din piept de porc cu os, afumat.
Ingrediente
piept de porc cu os, afumat,
cartofi speciali pentru fiert, copt,
untura de porc,
ceapa si usturoi verde,
marar si patrunjel verde.
Pregatire tocana din bucati de piept de porc cu os, afumat.
In cratita cu bucati din piept de porc cu os, afumat, se adauga ceapa si usturoiul verde, taiat bucati, ceapa mica si cateii de usturoiul.

In cratita cu bucati din piept de porc cu os, afumat, s-a adaugat ceapa si usturoiul.
In cratita, se amesteca cu o lingura din lemn. Se acopera cratita cu capac si se inabuse ingredientele pana se inmoaie ceapa si usturoiul, iar carnea afumata incepe sa se fragezeasca.
Pasta de rosii/ pasta de rosii si ardei folosita este consistenta, motiv pentru care se dilueaza cu putin apa calduta.

Pasta de rosii diluata cu putina apa calduta.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Cumparare si pregatire piept de porc afumat pentru tocana.
- Pregatire tocana din bucati de piept de porc cu os, afumat.
- Montartea si servirea preparatului.
Pasta de rosii diluata cu apa calduta se adauga in cratita cu carne, ceapa si usturoi.

In cratita cu carne, ceapa si usturoi s-a adaugat pasta de rosii diluata.
Se da in mai multe clocote si se amesteca in cratita cu lingura din lemn.
Cartofii se adauga in cratita cu carne, ceapa, usturoi si pasta de rosii.

In cratita cu carne, ceapa, usturoi si pasta de rosii s-au adaugat cartofii.
Se da in fiert, se acopera cratita cu capacul, se micsoareaza focul sub cratita. Preparatul se fierbe pana se moaie cartofii, 25-30 de minute.
Preparatul se asezoneaza, dupa gust, cu sare grunjoasa (atentie, pieptul de porc afumat poate fi sarat) si piper boabe proaspat macinat.
Optional ! In reteta, in loc de pasta de rosii se poate folosi suc de rosii.
Montartea si servirea preparatului.
Preparatul se serveste pe farfurii intinse, preincalzite (nu ne dorim sa se sleiasca sosul pe marginile farfuriei). Verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt se presara deasupra preparatului.

Tocaana cu piept de porc afumat – preparatul este gata servit.
Fiind un preparat de iarna, se serveste cu muraturi taranesti sau cu gogosari umpluti cu varza rosie sau cu gogosari umpluti cu conopida si struguri.

Gogosari umpluti cu varza rosie, cu conopida si struguri.
Este loc pentru oricare muratura, dupa preferintele fiecaruia ! Pofticiosii familiei pot servi din toate muraturile, pe alese si dupa preferinte.

Gogosari umpluti cu conopida si struguri.
La acest preparat nu poate lipsi un pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Numai pentru pofticiosii familiei ! Multi Gica Contra vor gandi – iote ce a mai inventat si asta, serveste cartofi cu mamaliga ?! La acest preparat servit cald, mamaliga calda, aburinda, muiata in minunatul sos, asigura o savoare deosebita. Nu credeti ? Incercati si nu veti regreta.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla ! Chiar daca mesele de la sarbatorile crestinesti au fost incarcate, grele si ne-am cam saturat, putem sa mai marsam putintel. Aceasta reteta (cu conditia sa folosim piept de porc afumat, cu putina grasime, doar de pofta) poate fi solutia unui pranz delicios.