Ziceam daunazi ca primavara isi face simtita prezenta. Urzicile (cele mai multe, batrane, caci pisca tare la degete, din cele iesite in toamna si prinse sub zapada) populeaza tarabele precupetelor. Buchetele cu ghiocei si viorele sunt oferite de tinere fete, din cosuri de nuiele, pe strazile din jurul pietei. Pasarelele si-au reluat ciripitul prin parcuri.
Credeam ca le-am trait pe toate in cei peste 70 de ani !? Pe banci, grupuri de pensionari, satui de atata pandemie, incing partide nesfarsite, eliminatorii, de table. Nu-ti este clar ce premiu primeste castigatorul ?! Discutiile pe margine se poarta, legate fiind, de situatia creata de nebunia unora care cred ca in zilele noastre, solutia neintelegerilor teritoriale poate fi razboiul.
Revenind la realitate ! Ca sa nu renuntam cu totul la hainele groase si sa mai oprim centralele din apartamente, stropi densi de apa si cativa fulgi de zapada ne amintesc ca iarna mai poate sa aduca ceva frig, zloata si vant. Stratul de zapada de pe capotele masinilor ne spune ca pe undeva spre munte, ninge mai consistent.
Din pacate, lipsa zapezii nu mi-a permis nici anul acesta sa-mi plimb nepotelul cu sania. Micutul a reusit totusi, sa-si ude manusile incercand sa faca bulgari din zapada adunata de pe banci si de pe parapetii din beton care marginesc parcarile.
Ca preparat de sezon, tocana poate fi nominalizata ! Putem folosi afumaturile de porc, din cele puse la garnita sau pastrate la streasina casei/ in podul casei, in curent de aer rece – tocanita de cartofi cu coasta de porc, tocana din spata de porc.
Carnea de oaie/ berbec este la mare cautare in aceasta perioada – tocana de berbec cu cartofi noi, tocanita din berbecut crescut la stana, tocana din gat de berbecut, tocan de oaie cu varza murata calita.
In retetarul familiei mele se regasesc multe tocanite cu alte ingrediente de sezon (ciuperci, urzici, praz, cartofi noi, carne de pasare, vita, miel, iepure, maruntaie de pasare sau de vitel, porc), pe care le pregatim insa la vremea/ sezonul lor. Retetele se regasesc in continutul acestui blog.

Ingrediente de trebuinta in reteta: piept de porc afumat, cus-cus, supa de pui (optional), ceapa si usturoi verde, suc de rosii/ pasta de rosii, ardei gras, ceapa uscata, catei de usturoi, ulei de rapita, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat, verdeata (frunze de busuioc, patrunjel, marar).
Pregatire ingrediente in vederea prepararii.
Se cumpara o bucata din piept de porc afumat/ o coasta de porc cu multa carne, afumata. Bucata de carne cu os se feliaza in bucati mai groase. Cel mai bine se feliaza printre coaste/ oase, astfel incat sa se obtina carne cu os.
Ceapa si usturoiul verde, mararul si patrunjelul verde se toaca marunt.
Ceapa uscata se toaca rondele.
Frunzele de busuioc se ruleaza strans si se toaca fasii subtiri.
In aceasta reteta am folosit suc de rosii galbene si gogosari galbeni din cel facut in toamna. Acest suc fiind foarte concentrat a trebuit sa fie diluat cu putina apa calduta si omogenizat cu o lingura din lemn.

Alternativa culinara ! In reteta se pot folosi fasii de ardei gras, ardei capia, gogosari, din amestecul congelat rapid, in toamna si pastrat in pungi la congelator.
In reteta se poate folosi pasta de rosii care trebuie diluata cu putin apa rece inainte de utilizare. Se pot folosi rosii in bulion.
Ingrediente
piept de porc afumat/ coasta de porc cu multa carne, afumata,
cus-cus/ orez,
ceapa si usturoi verde,
marar si patrunjel verde,
suc de rosii/ pasta de rosii/ rosii in bulion.
Prajire bucati din piept de porc afumat in ulei de rapita.
Bucatile din piept de porc afumat se prajesc intr-o cratita cu margini inalte, in ulei de rapita cu condimente (boabe de piper, cimbru uscat, foi de dafin).

Secretul gospodinei ! In uleiul de rapita bine incins se prajesc mai intai condimentele pentru ca acestea sa-si lase aroma in ulei. Carnea se prajeste la foc iute, pe toate partile, pana se formeaza o crusta subtire care retine mustul carnii la interior.
Tocana din piept de porc afumat se fierbe la foc potrivit.
Peste bucatile din piept de porc afumat prajite se adauga rondelele de ceapa uscata, ceapa verde si usturoiul verde tocate marunt. Se omogenizeaza folosind lingura din lemn.

Nu ne dorim sa ardem verdeata si ceapa uscata. Cand acestea a prins putin lichid, in cratita se adauga sucul de rosii si gogosari, diluat cu putina apa.

Dupa amestecare cu lingura din lemn, cand lichidul da in fiert se reduce focul la potrivit, sub cratita.
ACTIVITATI CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE, IN ORDINEA ABORDARII LOR.
- Pieptul de porc afumat se portioneaza in bucati potrivite ca marime, de preferat intre oase.
- Bucatile din pieptul de porc afumat se rumenesc in ulei de rapita cu condimente, la foc iute.
- In cratita de fiert peste bucatile din piept de porc afumat, rumenite, se adauga ceapa uscata, ceapa si usturoiul verde, sucul de rosii si gogosari, diluat cu apa calda.
- Tocana din piept de porc afumat se fierbe la foc potrivit.
- Se pregateste garnitura din cus-cus calit in prealabil in ulei de rapita si supa de pui.
- Preparatul s eserveste cald, pe farfurii intinse, preincalzite.
Ne dorim un preparat final mai consistent, dar care sa nu fie sarat. In timpul fierberii, cand lichidul a scazut il gustam. Se stie ca afumatura poate fi sarata. Sucul de rosii si gogosari, la prepararea acestuia in toamna, s-a asezonat cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Dupa caz si dupa gustul fiecaruia, preparatul se mai asezoneaza suplimentar.

Pe preparat se adauga verdeata (marar, patrunjel, foi de busuioc) tocata marunt.
Pregatire cus-cus.
In reteta se foloseste un pachet de cus-cus, de cca. 300 grame.
Pastele fainoase se calesc putin in ulei de rapita, intr-o cratita cu margini inalte.
In cratita se adauga lichid – supa de pui fierbinte cat sa acopere cu 2 degete pastele fainoase calite. In lichidul fierbinte se adauga fasii subtiri din frunze de busuioc sau frunze de tarhon/ marar. Se amesteca cu lingura din lemn si se da in fiert.

Alternativa culinara ! In loc de supa de pui se poate folosi apa calda si un cub de concentrat de pasare (doar la nevoie, nu recomand), untura de pasare topita si apa calda, fond de pasare).
Fierberea pastelor fainoase dureaza putin timp pana se umfla suficient. Garnitura se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Daca lichidul seaca si pastele fainoase nu s-au umflat suficient se completeaza cu lichid.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se monteaza si se serveste pe farfurii intinse, preincalzite.

La acest preparat se poate servi paine calda. Pofticiosii familiei nu vor rezista ispitei de a muia in deliciosul sos, chiar daca garnitura este din paste fainoase.
O salata de varza noua cu castraveti si ridichi de luna, ceapa verde, marar, ulei de masline si zeama de lamaie poate fi agreata de pofticiosii familiei.

Un pahar cu vinul casei din smochine va fi bine primit.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! In sezonul rece isi fac loc retetele cu afumatura sau cu carne mai grasa. Daca se combina cu o garnitura de legume sau paste fainoase, afumatura iese in evidenta. Pofticiosii familiei vor agrea cu siguranta acest preparat. Reteta merita a fi incercata. Savoarea preparatului este garantata.