Tocana din pulpa de vitel

In sezonul rece, prin market se gasesc legume proaspete aduse din import, expuse la preturi duble, chiar triple, fata de cele romanesti, cumparate toamna de pe tarabele din piata. Pretul poate sa fie, nu neaparat, cel ce dicteaza preferintele gospodinei. Gustul de leguma proaspat culeasa (in majoritatea cazurilor gustul lipseste/ este de nesesizat) poate fi definitoriu in alegerea gospodinei.

In plus, gospodinele prevazatoare din fire trebuie sa-si consume legumele pe care le-au congelat rapid in toamna, dar si conservele de rosii si ardei care le populeaza inca, camarile. Mai este insa, destul timp pana apar pe tarabe legumele romanesti.

De-ale cumparatorilor romani ! Reprezentantii fideli ai lui Ghita Contra vor afirma cu darzenie – ce tot zice asta despre legume si fructe romanesti, nu vede ca pe tarabe, comerciantii vand tot marfa de import ?! Cumparatorul versat alege de pe tarabe, nu se repede la cele mai aratoase legume si fructe, chiar daca vesnica reclama – rosii/ ardei/ castraveti, etc. romanesti, calitatea I – este peste tot prezenta. Rari, dar mai sunt si producatori romani sau macar comercianti care vand marfa romaneasca. Ii gasesti pititi prin colturile pietelor (marginalizati de diriguitorii pietelor, oare de ce, fara ca inspectorii primariei sa se sesizeze si sa ia masuri ?!). Gospodina obisnuita sa faca piata i-a identificat de mult timp pe cei de la care cumpara legume si fructe. Nu inseamna ca nu se mai si pacaleste, rareori insa. De ce ? Pai, distribuitorii de legume si fructe din piete (ii gasesti cu dubele incarcate, in parcare, fara a-i taxa nimeni, asa cum este legal, intreaga cantitate de legume si fructe) ii incanta si pe acestia cu marfa de-a lor, s-o amestece prin marfa romaneasca. Se pare ca practica aceasta prinde tot mai multi musterii care vand la taraba.

De-ale gospodinei ! Pentru astazi, m-am decis sa scriu o reteta pregatita din carne de vitel congelata de mine si sa folosesc legume tot congelate de mine, rapid, in toamna. Intotdeauna, prin congelator se regaseste macar un pachet cu carne congelata. Cand cumpar carne, aleg ce imi place, nu doar ce gasesc, ca vreau sa pregatesc ceva anume. Este un motiv intemeiat pentru a cumpara o bucata mai mare de carne (pulpa, spata, cotlet, cap de piept, coaste cu carne, etc, de vitel, porc, oaie, etc.) cu os de cele mai multe ori, pe care o transez singur si fac pachete pe care le congelez rapid. Pachetele le etichetez cu continutul si data congelarii pentru a sti in orice moment ce am prin congelatorul frigiderului. Nu congelez cantitati mari, caci cumpar si carne proaspata (muschi, muschiulet, pulpa, rasol, fleica, etc.) pe care o pregatesc imediat.

Animalul intreg este de preferat a fi cumparat la Paste (miel, ied) sau pasarea intreaga (gaina rasa grea, curcan, rata, gasca, refrigerate) la Paste, Craciun sau la aniversari in familie. Cand cumpar animal intreg sau pasare intreaga, le transez si formez pachetele, pe categorii de preparate ulterioare – ciorbe, supe, rulade, tocanite, fripturi, etc.

Iepurele de curte il cumpar intreg si numai refrigerat. De cele mai multe ori il pregatim intreg. Puiul refrigerat il cumpar intreg si il pregatim intreg.

Din retetarul familiei mele ! Prin sursele mele de inspiratie se regasesc tocane pregatite din tot felul de carne – tocana din coada de vita, tocana din coaste de miel, tocana din gat de berbecut, tocana din pulpa de capra cu cartofi, tocana din spata de porc, tocana din iepure crescut in curte, tocana cu piept de porc afumat, tocana cum pregatesc ciobanii la stana.

Tocanita din inima de porc si rinichi de vitel este o adevarata delicatesa culinara.

Din maruntaie de pasare pregatim tocanite delicioase – tocanita din inimi si pipote de pui, tocanita din pipote de curcan, tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci.

tocana din pulpa de vitel 14

Tocana din pulpa de vitel servita cu piure’ de cartofi si conopida.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpa de vita congelata, rosii intregi, congelate, ardei capia copti, congelati, suc de rosii, ceapa, usturoi, ulei de rapita, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat, marar si patrunjel verde, vin alb, sec.

Cum se folosesc legumele inghetate ?

In reteta se folosesc legume inghetate – ardei capia copt si rosii. Legumele nu se lasa la dezghetare, la temperatura camerei, pentru a nu-si pierde din savoare.

tocana din pulpa de vitel 6

Legume (rosii congelate, ardei capia copt si congelat, ceapa si usturoi) folosite in reteta.

Ardeii capia copti si inghetati se vor taia fasii subtiri, numai inainte de a fi adaugati in cratita cu carne care se prajeste.

Rosiile inghetate se scufunda 2-3 secunde in apa calda, se decojesc de pielite si se taie rondele, numai inainte de a fi adaugate in cratita.

Ceapa uscata se va folosi taiata rondele groase de 1 cm.

Cateii de usturoi se taie rondele subtiri.

Pregatire bucata din pulpa de vitel in vederea prelucrarii in tocana.

Bucata intreaga din pulpa de vitel, congelata, se pune intr-o cratita cu apa clocotita.

Secretul gospodinei ! Ne dorim ca preparatul nostru final sa fie mustos si fraged. Nu lasam carnea sa se decongeleze la temperatura camerei.

tocana din pulpa de vitel 1

Bucata intreaga din carne de vita congelata pusa in apa clocotita.

Carnea se da in cateva clocote cat sa se moaie si sa o putem sectiona in bucati potrivite ca marime.

Apa fiarta are multa spuma neagra si se arunca la canalizare.

Sectionarea carnii congelate si oparite se face in bucati de 2,0-3,0 cm grosime, folosind un cutit bine ascutit.

tocana din pulpa de vitel 3

Bucati din pulpa de vitel oparita si sectionata, pregtite pentru tocana.

Ingrediente

  • pulpa de vitel,

  • ardei capia copti,

  • rosii,

  • suc de rosii,

  • marar si patrunjel verde.

Bucatile din carnea de vitel inghetata, oparita si sectionata se fierb in apa clocotita timp de 10-15 minute cu capacul pus pe cratita.

tocana din pulpa de vitel 2

Bucatile din pulpa de vitel se fierb in apa clocotita timp de 10-15 minute.

Bucatile din carne de vitel prefiarta se scot pe o farfurie.

tocana din pulpa de vitel 4

Bucati din pulpa de vitel, prefierte 10-15 minute.

Apa in care se fierb aceste bucati din carne de vitel se poate folosi ulterior pentru a pregati o ciorba acra de cartofi si ciuperci, fara carne.

Pregatire garnitura pentru tocana din pulpa de vitel.

Preparatul final se poate servi cu garnitura – piure’ sau pilaf de orez.

Pentru acest preparat am pregatit un piure’ de cartofi si conopida.

Pentru piure’ se pun la fiert in apa cu sare grunjoasa, cartofi taiati bucati si buchetele de conopida. Cand s-au fiert legumele, se mixeaza impreuna cu putin unt proaspat, smantana grasa, lapte dulce (dupa caz), sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat.

tocana din pulpa de vitel 8

Piure’ din cartofi si conopida.

Optional. In loc de conopida, piure’-ul se poate pregati cu mazare/ morcovi/ brocoli.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Cum se folosesc legumele inghetate ?
  • Pregatire bucata din pulpa de vitel in vederea prelucrarii in tocana.
  • Pregatire garnitura pentru tocana din pulpa de vitel.
  • Pregatire tocana din pulpa de vitel.
  • Montarea si servirea preparatului.

Pregatire tocana din pulpa de vitel.

Bucatile din pulpa de vitel, oparite si apoi fierte, se prajesc in ulei de rapita, la foc mare, pe toate partile.

tocana din pulpa de vitel 5

Bucatile din pulpa de vitel oparite si prefierte, se prajesc la foc mare in ulei de rapita.

Optional. In loc de ulei de rapita, bucatile din pulpa de vitel se pot praji in putina untura de porc.

Cand bucatile de carne sunt rumenite pe toate partile, in cratita se adauga ceapa taiata rondele si usturoiul tocat fin, rondele. Se amesteca cu o lingura din lemn.

tocana din pulpa de vitel 7

In cratita se prajesc bucatile din pulpa de vitel si rondelele de ceapa si de usturoi.

Secretul gospodinei ! Pentru a nu se prinde carnea de fundul cratitei, se picura vin alb, sec si/ sau putina zeama de lamaie/ portocale.

Cand ceapa s-a muiat, in cratita se adauga fasiile din ardei capia copt, inghetate.

tocana din pulpa de vitel 9

In cratita s-au adaugat fasiile din ardei capia copt, inghetate.

Se amesteca cu lingura din lemn pentru omogenizare, timp in care ardeii capia se desgheata si incepe a se forma un sos in care fierb impreuna toate ingredientele pentru tocana.

Cand fasiile de ardei capia s-au dezghetat, in cratita se adauga rosiile inghetate, decojite, taiate rondele.

tocana din pulpa de vitel 10

In cratita s-au adaugat rosiile inghetate, decojite de pielite, taiate rondele.

Se amesteca in cratita cu lingura din lemn. Este momentul ca in cratita sa se adauge suc de rosii.

Preparatul se lasa sa fiarba pana ce sosul format acopera carnea care fierbe. Nu este o greseala daca se acopera cratita cu capacul si se da focul sub cratita la potrivit.

Cand carnea este fiarta, preparatul se condimenteaza dupa gust cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

tocana din pulpa de vitel 11

In cratita s-a format sosul pentru tocanita.

In timpul fierberii, sosul se ingroasa. Carnea se fierbe dupa gustul gospodinei. Fibra carnii servite poate fi mai mult sau mai putin tare.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul final se poate servi fara garnitura, in sos propriu.

Preparatul se decoreaza cu marar si patrunjel verde tocate marunt. Nu este o greseala daca se adauga si ceapa verde tocata fin.

tocana din pulpa de vitel 12

Tocana din pulpa de vitel servita in sos propriu, fara garnitura.

Pentru a muia in deliciosul sos, pofticiosii familiei vor solicita paine calda, de casa sau mamaliga calda.

mamaliga ciobaneasca cu tate si ou de gasca 5

Mamaliga calda.

Preparatul se poate servi cu garnitura din piure’ de cartofi si conopida. Sosul se distribuie si pe garnitura.

tocana din pulpa de vitel 13

Tocana din pulpa de vitel servita cu piure’ de cartofi si conopida.

Preparatul se serveste cu gogosari conservati in otet.

La acest preparat merge de minune un pahar cu vinul casei rosu din struguri sau chiar o bere.

tocan de oaie cu varza murata calita 12

Vinul casei din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni oriunde va veti afla pe mapamond ! Tocanitele nu sunt neaparat, retete elaborate, chiar daca etapele de preparare sunt multe. Timpul total de preparare este undeva la 2 ore si depinde de cat de batran(a) este vitelul sau vaca. Pregatiti aceasta reteta pentru a va convinge.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*