Tortellini umplute cu prosciuto in sos de praz, ciuperci si smantana

Lumea, in general, este in permanenta miscare, cetatenii aflati mai mereu in alerta trebuie sa se adapteze la iuteala lumii si nici gospodinele nu se pot lasa pe tanjeala. In goana permanenta in raport cu timpul, apar retete noi, tot mai simple, cu ingrediente putine, fara cine stie ce sofisticanii culinare, pe care gospodinele se straduiesc din toate puterile lor, cu inspiratie mereu vie, sa obtina preparate gustoase, aspectoase si sanatoase. Market-urile s-au adaptat primele la cerintele mereu in crestere ale pietei facute in graba si gasesti prin galantare/ vitrine cu servire pentru acasa, tot felul de preparate pe care trebuie doar sa le incalzesti, iar prin rafturi semipreparate, inghetate sau refrigerate.

Pregatirea pastelor fainoase face parte din misiunile si placerile mele bucataresti ! Nu indraznesc sa cumpar ce vad prin vitrinele cu preparate pentru acasa, din groaza pentru propriul stomac, creata de ingredientele nestiute/ nevazute adaugate permanent pentru aspect si de cele mai multe ori pentru gust. Chiar daca prefer pastele fainoase pregatite in casa, cele umplute cu te miri ce, aflate prin rafturile din market, majoritatea facute dupa retete italienesti ce folosesc faina din grau dur merita incercate si in propria gospodarie. Pastele panzerotti umplute cu crab si creveti, pregatite dupa o reteta proprie, sunt o adevarata delicatesa culinara. Pregatim cannelloni umplute cu branza, cannelloni umplute cu carne tocata, cannelloni umplute cu peste, cannelloni umplute cu ciuperci. Pregatim paste fainoase gigante, din grau dur – paccheri giganti cu creveti, in sos de rosii, fusilloni giganti cu branza si stafide, conchiglioni giganti cu carne tocata in sos de rosii. Din retetarul familiei nu lipsesc retetele stramosesti de paste fainoase, mostenite de la mama si bunica – paste fainoase cu ansoa si sos de rosii, macaroane cu carne cum facea mama, macaroane cu branza ca la mama acasa, spaghete  cu sos de urzici si peste prajit, spaghete cu carne tocata si vinete cum face sora mea.

Tortelini umplute cu prosciuto in sos de praz, ciuperci si smantana.
Tortellini umplute cu prosciuto in sos de praz, ciuperci si smantana.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un pachet de tortellini, smantana grasa, ciuperci, praz, usturoi, unt proaspat, ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, verdeata (marar si patrunjel), vin alb, sec.

Ingrediente de trebuinta pentru tortelini umplute cu prosciuto in sos de praz, ciuperci si smantana.
Ingrediente de trebuinta pentru tortellini umplute cu prosciuto in sos de praz, ciuperci si smantana.

Ingrediente

  • un pachet de tortellini umplut cu prosciuto crudo,
  • smantana grasa,
  • unt proaspat,
  • praz,
  • ciuperci proaspete sau congelate.

Intr-o tigaie cu margini inalte se incinge un amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.

Amestec de ulei de masline si unt proaspat care se incinge intr-o tigaie.
Amestec de ulei de masline si unt proaspat care se incinge intr-o tigaie.

Reteta pas cu pas

  1. Calire ciuperci feliate in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.
  2. Calire in continuare, in aceeasi tigaie, praz si usturoi, feliate, in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat impreuna cu ciupercile.
  3. Asezonare preparat cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Picurare vin alb, sec pentru o savoare deosebita a preparatului final.
  4. Fierbere tortellini in apa rece cu sare grunjoasa, de cand apa da in clocot pana se ridica pastele fainoase la suprafata apei.
  5. Amestecare paste fainoase fierte in tigaia cu praz, ciuperci si smantana.
  6. Servire preparat pe farfurii intinse, cu verdeata tocata marunt, deasupra.

Prazul se toaca rondele subtiri, iar usturoiul se feliaza subtire/ sa da pe razatoarea mare.

Feliere praza si usturoi pentru tortellini umplute cu prosciuto in sos de praz, ciuperci si smantana.
Feliere praza si usturoi pentru tortellini umplute cu prosciuto in sos de praz, ciuperci si smantana.

Ciupercile proaspete, feliate subtire/ feliate si congelate (nelasate sa se dezghete)/ oparite si congelate (nelasate sa se dezghete) se calesc in amestecul de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

Calire ciuperci feliate in amestecul de ulei extravirgin si unt proaspat.
Calire ciuperci feliate in amestecul de ulei extravirgin si unt proaspat.

Peste ciupercile usor rumenite pe ambele fete se adauga prazul si usturoiul, feliate. Se amesteca pentru omogenizare folosind o lingura din lemn.

Calire praz, usturoi si ciuperci pentru tortellini umplute cu prosciuto in sos de praz, ciuperci si smantana.
Calire praz, usturoi si ciuperci pentru tortellini umplute cu prosciuto in sos de praz, ciuperci si smantana.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Cand prazul s-a muiat, se picura vin alb, sec si se amesteca cu lingura din lemn.

Calire amestec de ciuperci, praz si usturoi, amestec de unt si ulei de masline.
Calire amestec de ciuperci, praz si usturoi, amestec de unt si ulei de masline.

Mama, mama … ce de miroazne tainice incep sa se imprastie prin bucatarie ! Micutii gurmeti in devenire, deja incep sa misune prin preajma bucatariei.

Tortellini se pun la fiert, in apa rece, cu sare grunjoasa, cand apa clocoteste. Pastele umplute se fierb pana se umfla putin si se ridica la suprafata apei. Apa va da in cateva clocote.

Fierbere paste fainoase umplute cu prosciuto pentru tortellini umplute cu prosciuto in sos de praz, ciuperci si smantana.
Fierbere paste fainoase umplute cu prosciuto pentru tortellini umplute cu prosciuto in sos de praz, ciuperci si smantana.

De ce se opreste focul sub tigaie ? In tigaia cu ciuperci si praz, calite si inmirezmate cu aroma de struguri se opreste focul sub tigaie si se adauga 2-3 linguri cu smantana grasa. Daca focul sub tigaie este prea mare exista riscul branzirii smantanii grase, care se adauga in tigaie si nu de altceva, dar este mult prea greu/ uneori imposibil, sa redai fasonul preparatului.

Adaugare smantana grasa in amestecul de ciuperci si praz, calite.
Adaugare smantana grasa in amestecul de ciuperci si praz, calite.

De ce folosim lingura din lemn ? Amestecul se omogenizeaza folosind lingura din lemn. Utilizarea lingurii din lemn este mostenita de la mama si bunica. Colectia de linguri din lemn, din dotare, imi permite sa folosesc o lingura in tot felul de ocazii. Lingura din lemn nu zgarie tigaia emailata si teflonul (daca este tigaie teflonata), nu dau gustul unor preparate mai vechi la noul preparat. Am vazut palete din silicon, folosite pentru amestecare, dar momentan nu sunt tentat.

Peste sosul de praz si smantana se adauga tortellini fierte, fara a le scurge. Se foloseste polonicul cu dinti de furculita care inmagazineaza si ceva apa, iar surplusul de apa fiarta se scurge printre dintii polonicului.

Adaugare tortellini fierte in tigaie peste amestecul de ciuperci, praz si smantana.
Adaugare tortellini fierte in tigaie peste amestecul de ciuperci, praz si smantana.

Apa ramasa in polonic va ajuta la umflarea pastelor si la aderarea sosului la acestea, in continuare, pe masura ce se amesteca cu lingura din lemn pentru omogenizarea preparatului.

Pe praparatul din tigaie se presara verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt.

Preparatul se serveste pe farfurii intinse, cu putin sos si verdeata presarata deasupra. Pentru fatuiala se adauga niste piper boabe proaspat macinat.

Tortellini umplute cu prosciuto in sos de praz, ciuperci si smantana - preparatul este gata servit.
Tortellini umplute cu prosciuto in sos de praz, ciuperci si smantana – preparatul este gata servit.

Nu este obligatoriu ! Cine doreste poate presara deasupra preparatului servit, parmezan ras sau cascaval afumat dat pe razatoarea mica. Parmezanul/ cascavalul afumat, dat pe razatoare, se pune la indemana mesenilor, pe o farfurioara.

La un asa preparat nu poate lipsi un pahar cu vinul casei din smochine. Noi romanii suntem obisnuiti cu acriturile, motiv pentru care, nu vad, de ce pe masa nu s-ar afla si niste castraveti in otet/ gogosari in otet.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pastele fainoase, bine gatite, sunt delicioase, sanatoase si destul de repede de pregatit. Se consuma calde, dar nici reincalzite sau chiar reci nu sunt de evitat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*