Este vremea detoxifierii organismului, dupa grelele incercari din timpul sarbatorilor de iarna. Un anunt citit la intrarea unui magazin de produse naturiste anunta festiv o oferta de detoxifiere bazata pe multe legume refrigerate si fructe confiate, deshidratate, refrigerate. Cum magazinul de produse naturiste era situat in aceeasi zona cu o pescarie, ideea de a trece si eu la fapte mi s-a parut abordabila.
Ce timpuri dom’le …., de nerepetat ! Pestele, sarat sau uscat si afumat era considerat candva ca fiind mancarea saracului. Cand puneau pe masa, alaturi de peste, paine neagra si masline sarate, cei saraci se puteau lauda ca au avut un festin de sarbatoare. Apa rece din fantana sau de la izvor era la discretie, nu se platea.
Astazi, doar maslinele au ramas la preturi convenabile, iar painea indiferent cat ar costa nu poate lipsi de pe masa. Pestele proaspat, chiar prohibitiv ca pret, nu are cum lipsi dintr-o actiune de detoxifiere generala.
Ce fel de peste regasim in retetarul familiei mele ? Pestele proaspat (platica, crap, fitofag, biban, caras, stiuca, salau, pastrav, pastrav somonat, sardele, avat, mreana, scrumbie de Dunare), de preferat romanesc este un ingredient prezent destul de des in preparatele familiei mele. Chiar daca preferam pestele proaspat, nu neglijam niste pestele congelat (in special macrou), pestele afumat (macrou, pastrav) sau pestele marinat.
Platica se situeaza la loc de cinste in retetarul familiei mele. Prefer sa cumpar platica mare, 1,5-2 Kg/ bucata, pe la inceputul lui aprilie cand este plina de icre. Platica o pregatim intreaga sau portionata, in functie de reteta dorita. Pestele proaspat, gata curatat, se poate pastra 2-3 luni in congelator (congelare rapida), in pungi din plastic alimentar.
Pregatim platica in fel si chip, la tigaie – cotlet de platica in sos de rosii cu paste fainoase si creveti, peste dat prin malai si ou batut, prajit; trunchi de platica la tigaie cu legume si surimi, platica la tigaie cu cartofi prajiti si ou de rata.
Pregatim platica la cuptor – cotlet de platica tavalit prin malai, la cuptor, cu cartofi copti; trunchi de platica cu cartofi zimtati, la cuptor; plachie de platica in sos de rosii si ardei capia, platica cu legume la cuptor, platica cu legume la cuptor, altfel.
Platica pregatita la gratar este intotdeauna delicioasa – cotlet de platica la gratar cu sufleu de brocoli, platica cu porumb si sfecla rosie la gratar, cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici.
Pregatim si alte specialitati din platica: marinata si bors de peste.

Ingrediente de trebuinta in reteta: trunchi de platica (bucata intreaga), radacinoase (morcov, pastarnac, telina, patrunjel), ceapa rosie, praz, o plasa de urzici, unt proaspat, ulei de masline extravirgin, suc de lamaie, suc de portocale, usturoi, sare de Himalaia, cimbru uscat, otet din orez, piper boabe.
Prezentare ingrediente utilizate in reteta.
Trunchi de platica. Se cumpara un trunchi intreg de platica sau o platica intreaga la 1,5-2 Kg (de preferat) care se curata de solzi si la interior. Se taie capul si coada cu portiune mai subtire a pestelui, obtinandu-se trunchiul de platica.

Urzici proaspete. Se pot folosi urzici proaspete (au aparut deja pe tarabe) din cele mici si iuti (ramase pe sub frunze plus ceva zapada, din toamna) sau urzici oparite, scurse de apa si congelate rapid in toamna, pastrate in pungi din plastic alimentar la congelator.

Secretul bucatarului ! In acesta reteta se folosesc ingrediente speciale: otet din orez, suc de lamaie, suc de portocale rosii si sare roz de Himalaia.

Pregatire ingrediente pentru prelucrare.
Pregatire trunchi de platica. Trunchiul de platica se unge cu ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie si zeama de portocale rosii.
[ingredients title=”Ingredients”]
- trunchi de platica,
- urzici,
- radacinoase, praz, ceapa rosie, catei de usturoi,
- sare de Himalaia,
- suc de lamaie,
- suc de portocale rosii,
- otet din orez.
[/ingredients]
Trunchiul de platica se asezoneaza cu sare de Himalaia, cimbru uscat si piper boabe proaspat macinat. Se picura otet din orez.

Trunchiul de platica asezonat se tavaleste prin amestecul lichid.
Cum se macereaza pestele ? Macerarea se poate face intr-o punga inchisa ermetic (de preferat) care se framanta periodic in maini sau intr-un castron in care se rasuceste periodic, pe toate partile.
Pestele in punga sau in bolul acoperit cu o punga din plastic alimentar se pastreaza la rece in frigider, 1-2 ore, avand grija sa se rostogoleasca in bol/ sa se framante punga in palme.
Pregatire radacinoase. Radacinoasele curatate de coaja se taie fideluta folosind un cutit bine ascutit sau folosind scula speciala din dotare (cine are).
Prazul (o bucata generoasa, cu mai multa parte alba, dar si cu ceva parte verde se taie fideluta folosind un cutit bine ascutit.
Ceapa rosie se taie rondele subtiri.
Cateii de usturoi se taie felii subtiri.

Amestecare legume. Legumele se asezoneaza cu sare de Himalaia, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Se picura ulei de masline extravirgin, otet din orez, zeama de lamaie si zeama de portocale rosii.
[directions title=”Directions”]
- Macerare trunchi de platica in frigider, la rece, timp de 1-2 ore. Pentru macerare se foloseste sare de Himalaia, otet in orez, zeama de lamaie, zeama de portocale rosii, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, ulei de masline extravirgin.
- Pregatire legume pentru coacere. Asezonare legume cu sare de Himalaia, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Se picura ulei de masline extravirgin, otet din orez, suc de almaie, suc de portocale rosii. Se amesteca toate ingredientele.
- Pregatire pachet din legume si peste intr-o hartie de copt. Se impacheteaza nu prea strans. Pachetul din hartie de copt si ingrediente pentru reteta se impacheteaza in folie de staniol.
- Coacere preparat/ pachet format, asezat intr-o tava de copt in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit spre foc mare, timp de 30-40 de minute. Verificare coacere peste.
- Pregatire urzici batute.
- Servire preparat pe farfurii intinse cu mamaliga calda.
[/directions]
Se omogenizeaza amestecul folosind mainile (de preferat) sau o lingura.

Intr-o tava de copt se aseaza hartia de copt cu ingredientele amestecate.
Pe ingredientele taiate fideluta, rondele, felii subtiri, asezonate si amestecate se aseaza trunchiul de platica macerat.
Se adauga lichidul de macerare turnandu-l peste trunchiul de peste.

Formare pachet din legume si peste. Hartia de copt cu ingrediente se impacheteaza in lung, nu prea strans si apoi se inchid bine, strans, capetele hartiei de copt.
Pachetul din hartie de copt cu ingrediente se impacheteaza intr-o folie din aluminiu. Pachetul se aseaza in tava de copt.

Coacere preparat.
Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit spre foc mare pentru 30-40 de minute in functie de marimea trunchiului de platica (cca. 10 minute/ 0,5 Kg peste).
Secret bine pastrat ! Se poate verifica coacerea pestelui introducand un bat pentru frigarui (tinut putin in apa calduta) prin invelisul pachetului, in bucata de peste, intr-o zona cat mai apropiata de sira pestelui. Cand se scoate batul, acesta trebuie sa fie aproape uscat/ usor umed, fara urme de sange.

Pregatire urzici batute. Urzicile se pregatesc folosind reteta de garnitura din urzici batute.
Deschidere pachet de peste si legume, dupa coacere. La deschiderea pachetului fiti cu narile in apropiere. Preparatul cald emana aburi plini de savoare si de miroazne tainice.
Servire preparat.
Pestele se feliaza folosind un cutit cu lama subtire, bine ascutit (sa nu se franjureze carnea).
Bucata de peste impreuna cu legume coapte si urzici batute se serveste pe farfurii intinse, cu lamaie alaturi.

La acest preparat merge de minune mamaliga calda si doar pentru urzici si mujdei de usturoi.

Nu poate lipsi un pahar cu vinul casei din smochine sau cu vin din struguri albi, sec, rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pestele este un ingredient care, dupa parerea mea si nu numai a mea, nu trebuie sa lipseasca din meniul familiei cel putin o data pe saptamana. Sa-i zicem ziua in care alegem sa mancam doar peste, preparat dupa pofta fiecarei gospodine si dupa „comenzilor” primite de la cei care se aseaza in jurul mesei. Pe acest blog se gasesc numeroase retete cu peste ca ingredient principal. Preparatele mele pe baza de peste se pot servi, dupa caz, dimineata, la pranz si seara, chiar intre mese cand te taie la stomac si deschizi pofticios, usa frigiderului.