Urzici cu orez si ou ochi

Sanatatea fiecarui individ trebuie sa fie pe primul plan (nu-i asa ?!), ca-i mai buna decat toate. Daca stim sa ne pastram sanatatea, vom reusi sa ne tinem departe de antibiotice.

Ce poate fi mai sanatos decat o cura cu verzituri ? Piata este plina de verdeturi – spanac, loboda, macris, stevie/ dragavei, salata, urzici, leurda, untisor, frunze de papadie (rucola noastra) care gatite simplu sau in combinatie cu legume, in special radacinoase, cu ceapa si usturoi verde si dichisite in final cu marar, patrunjel, leustean, hrean, putem obtine preparate deosebit de gustoase, sanatoase si pline de aromele tainice ale primaverii.

Ai de unde alege si nici nu bagi in seama legumele din extrasezon la noi, la romani ! Aceste legume din extrasezon (rosii, castraveti, ardei gras, capia, dovlecei, vinete, conopida, brocoli, varza, etc.), aduse de la turci sau greci (oare de ce la noi, inca, nu se pot obtine, decat timid ?) sunt etalate de comercianti pe tarabe (tot speram de multi ani, ca cineva va indrazni sa ia taurul de coarne si sa faca putina ordine in sectorul neimpozitat, de legume si fructe), la preturi care sfideaza bunul simt. Gospodinele grijulii apeleaza la rosiile si ardeii congelati de cu toamna si pastrati in pungi din plastic alimentar la congelator si la sucul de rosii cu ardei gras, ardei capia din sticlele/ borcanele cu capac etans pastrate in balcon.

De ce urzici ? Urzicile sunt verziturile mele prefarate pentru preparate si garnituri de sezon. Pregatim ciorbe – ciorba de urzici cu leurda, ciorba de urzici cu leurda si smantana sau supe crema – supa crema de urzici.

Din retetarul familiei nu lipsesc mancaricile pe baza de urzici – urzici batute, urzici batute cu ou ochi, urzici batute cu slanina afumata, urzici batute cu carnat afumat.

Pregatim garnituri pe baza de urzici la carne – spata de porc inabusita cu urzici batute, neoparite; muschi de porc inabusit cu urzici batute, snitel de curcan cu urzici batute si ou de rata, pulpa de vitel in sos de bere cu piure’ de urzici, piept de rata cu urzici batute.

Folosim urzici la placinta – placinta cu urzici si la paste fainoase – spaghete cu sos de urzici si peste prajit.

Pastram urzici pentru iarna ! Cand frunzele urzicilor sunt deja cam mari, cumpar o cantitate mai mare de urzici de la o precupeata cu care fac aranjamentul din timp (sa-mi aleaga urzici care sa fie mai mult varfuri tinere). Urzicile le usuc pe hartie de ziar, la loc uscat, ferit de soare direct. Urzicile uscate le pastrez in pungi din hartie depozitate in balcon, in dulap. Le folosim la ceai sau rehidratate si apoi oparite la prepararea de ciorbe, supe crema sau piure’.

Urzici cu orez si ou ochi.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o poala zdravana de urzici, orez special pentru pilaf, oua proaspete (preferatele mele sunt ouale de rata, curca, gasca), ceapa uscata si ceapa verde, usturoi verde, leurda, ulei de rapita/ untura de pasare, unt proaspat, sare grunjoasa, piper boabe.

Secretul bucatarului ! Folosesc orez nespalat pentru a nu indeparta amidonul. Amidonul va lega preparatul final, impiedicandu-l sa fie prea zemos. Orezul special pentru pilaf se caleste intr-o cratita in ulei de rapita/ untura de pasare impreuna cu ceapa uscata tocata marunt si ceapa verde si usturoi verde, tocate si mai marunt.

Calire orez impreuna cu ceapa si putin usturoi.

In timpul calirii orezului se va amesteca cu o lingura din lemn pentru a nu se prinde de fundul cratitei.

Ingredients

  • urzici proaspat culese,
  • orez special pentru pilaf,
  • ulei de rapita,
  • oua,
  • ceapa si usturoi verde.

Urzicile se curata de paie si frunze, se rup si se indeparteaza coditele batrane. Se spala sub jet de apa rece in mai multe randuri.

Secretul spalarii urzicilor ! Si aici exista un secret care aplicat, te scuteste de strambatul din nas al gurmetilor profesionisti atunci cand le ajunge nisip printre dinti. Mai intai urzicile se spala in cateva ape intr-o sita cu gauri mari. Apoi, urzicile se spala cu apa rece intr-o cratita in care se vor opari ulterior. Dupa fiecare spalare se iau urzicile cu o sita cu coada si se scot pe o farfurie. Se arunca apa cu urme de nisip. Se reia operatia de 2-3 ori.

Urzici proaspete pregatite pentru a fi oparite.

Urzicile se oparesc in apa rece data in clocot. In apa se pune un praf de sare grunjoasa.

Oparire urzici in apa cu sare grunjoasa.

Urzicile oparite se scot cu o sita/ spumiera pe o farfurie si se toaca marunt folosind un cutit bine ascutit.

Urzici oparite tocate marunt.

Urzicile oparite si tocate marunt se amesteca cu orezul calit.

Urzici oparite si tocate marunt amestecate cu orezul calit cu ceapa.

In cratita se adauga din zeama in care s-au oparit urzicile (2 cani la o cana de orez). Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Pregatire cratita cu urzici si orez plus apa in care au fiert urzicile pentru desavarsirea fierberii preparatului.

Se pune capacul pe cratita si preparatul se fierbe pana se umfla orezul. Cratita se poate introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.

Urzici cu orez gata fierte.

Pentru fericirea gurmanzilor de pretutindeni ! In orezul fiert cu urzici se pot adauga firisoare de leurda, taiata foarte subtire. Savoarea este garantata.

Intr-o tigaie cu amestec de ulei de rapita si putin unt proaspat se prajesc oua, ochi.

Ouale prajite se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si boia de ardei.

Ou prajit.

Directions

  1. Curatare si spalare urzici.
  2. Calire orez impreuna cu ceapa si usturoi in ulei de rapita.
  3. Oparire urzici. Tocarea marunta a urzicilor oparite.
  4. Amestecare urzici oparite si tocate cu orezul calit impreuna cu ceapa si usturoi.
  5. Adaugare apa in care au fiert urzicile in cratita cu orez si urzici. Punere capac pe cratita si fierbere preparat pana se umfla orezul.
  6. Prajire oua in tigaie in amestec de ulei de rapita si unt proaspat.
  7. Montare preparat pe farfurii intinse.

Preparatul se monteaza si se serveste pe farfurii intinse impreuna cu ardei capia conservati in otet.

Urzici cu orez si ou ochi.

La acest preparat se poate servi paine de casa proapat scoasa din cuptor.

Paine de casa.

Merge de minune o bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu omiteti urzicile din retetele voastre. Sunt sanatoase si bine preparate pot fi delicioase si pline de savori tainice. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*