Ma tin de promisiunea facuta in urma cu 2 zile si scriu aceasta reteta, care poate fi pregatita in post si nu numai.
Varza calita, fie ca este pregatita din varza cruda sau din varza murata este o garnitura potrivita pentru fripturi din carne de porc si fripturi din carne de oaie, dar si pentru afumaturi.
La varza calita merge de minune mamaliga calda sau rece, ardeiul iute, proaspat, uscat sau conservat in otet, mujdeiul de usturoi.
Un gust deosebit il are varza calita daca folosesti sosul format la o friptura de porc la tava sau sosul de la o prajeala de porcarele (carne afumata si carnati afumati), caz in care reteta nu mai este de post. 😕
Ingrediente de trebuita in reteta: varza murata, ceapa uscata, ardei gras, marar verde, rosii, ulei de floarea soarelui, piper boabe, foi de dafin, o crenguta de cimbru, boia dulce si boia iute.
Pentru tinerele gospodine si nu numai ! Daca se folosesc rosii si ardei gras tocat, legume din cele puse de cu toamna, in pungi din plastic la congelator (vezi pe acest blog reteta – legume la congelator), legumele nu se decongeleaza inainte de a fi folosite. Feliile de ardei gras se folosesc ca atare. Rosiile se trec printr-un jet de apa calduta si se decojesc folosind un cutit incalzit cu apa calda.
O potriveala de sare oarecum eficienta ! Varza murata poate iesi destul de sarata, mai ales pe la inceputurile casniciei, cand potriveala de sare nu este inca „reglementata” strict de experienta capatata in alle conservelor pentru toamna. 🙁 Varza murata se spala in cateva ape reci, iar daca este cam sarata se lasa 1-2 ore sa stea in apa rece, apoi se toaca.
De tinut minte ! Surpriza de a fi varza murata cam sarata o ai de cele mai multe ori, daca vei cumpara varza murata din piata. Asa-i in comert, costurile trebuie tinute strict sun control, pentru un profit cat mai mare. 😀 Sarea grunjoasa (0,5 lei/ Kg) este inca mai ieftina decat varza cruda (1 leu/ Kg, toamna, cand se pune la murat).
Varza murata se toaca fideluta. Varza tocata se stoarce in maini pentru a se elimina surplusul de lichid.
De ce se stoarce varza murata sau cruda, inainte de a fi calita ? Daca nu se stoarce varza, veti pregati mancare de varza nu varza calita. 🙁
Intr-o cratita de inox, se caleste in ulei de floarea soarelui, ceapa uscata taiata rondele si ardeiul gras, amestecand continuu cu o lingura din lemn.
Varza murata, tocata si stoarsa se amesteca cu marar verde tocat fin, cu boia de ardei iute si boia de ardei dulce, dupa gust.
Se adauga varza taiata si stoarsa, asezonata, in cratita de inox si se continua amestecarea cu lingura din lemn, pentru o calire omogena a verzei.
Varza calita nu trebuie sa fie zemoasa, dar nici uscata.
Se adauga rosiile decojite, tocate marunt peste varza si se acopera cratita de inox cu capacul, pentru 5 minute, timp in care rosiile isi vor lasa sucul.
Se adauga crenguta de cimbru, boabele de piper, foile de dafin si se amesteca in varza, cu lingura de lemn, pana varza se caleste suficient, fara a se muia si fara ca sosul „sa inunde” varza.
Mici secrete, aflate/ capatate in timp ! O adevarata varza calita nu se prinde de cratita din inox, daca amesteci permanent cu lingura de lemn si potrivesti lichidul atata cat trebuie pentru ca varza sa nu iasa uscata/ arsa sau varza fiarta. Cantitatea de lichid se potriveste prin stoarcere si prin cantitatea de rosii adaugata (in functie de cantitatea de varza tocata). 😀
Numai pentru gurmanzii adevarati, deja profesionisti ! Spre sfarsitul calirii verzei murate, aceasta se stropeste cu un paharel de tuica de pruna sau un paharel de vin alb. 8)
Varza calita se serveste calda, ca atare, in zilele de post sau drept garnitura la friptura de porc/ oaie, la snitel pane de porc sau snitel pane de vitel, dar si la gaina de curte, fiarta si data apoi la cuptor.
Mamaliga calda sau mamaliga rece, unduita in putin ulei de masline sau tinuta pe gratar, cata sa faca dungi, insoteste de obicei varza calita.
Mujdeiul de usturoi simplu (usturoi pisat, sare grunjoasa, apa rece si un strop de ulei) sau mujdei de usturoi cu samantana (usturoi pisat, amestecat cu sare grunjoasa, putina smanatana si ulei de masline, patrunjel verde, tocat marunt) si/ sau un ardei iute trebuie sa fie la indemana mesenilor.
La varza calita merge de minune o ceasca de tuica fiarta sau un paharel de tuica rece. Nici un pahar de vin rosu sau vin alb nu este de refuzat. 😛
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! In zilele astea cand vad nametii care s-au asternut peste bietii oameni, prin Moldova si prin sud-estul tarii, ma trece un fior rece pe sira spinarii, dar sper din tot sufletul ca au fost prevazatori si in toamna trecuta si-au facut conserve pentru iarna, iar la Craciun au avut in curte un porc pe care sa-l fi pregatit asa cum se cuvine.
VORBESTI MULTTTTTTTTTTTTT FACI PUTINNNNNNNNN
multumesc pt reteta .si Len ,tu cred ca citesti mult si faci putin .
Pofta buna tuturor
a iesit super multumesc pentru reteta
E buna reteta numai ca eu am bagat cratita de tuci si la cuptor.A iesit minunata varza mea calita.! Multumesc frumos!
Bagand cratita in cuptor exista riscul fierberii, caz in care obtinem varza fiarta, nu varza calita.
In reteta mea, varza tocata, sarata, se stoarce in maini si se amesteca cu lingura din lemn tocmai pentru a se evita fierberea verzei.
Eu nu vreau cu legumele acelea, bunica mea iarna nu le avea, apoi varza mea e deja murata si o vreau doar calita, insa nu stiu cat timp imi ia sa o calesc, fie e neterminata, fie e efectiv deshidratata, eu nu am masura vremii in acest caz, iar sa pui altele e pt a nu avea aroma ei… nu imi place decat la cele de post, pt mine acum vreau reteta de varza murata calita simplu doar cu grasimea si aromele fripturii deja facute, fara rosii, ardei ceapa, si nu imi place combinatia de ceapa, ardei, rosii calite ce put…. pute uneori dezgustator nus de ce in ultimii ani, nus ce au acum legumele, dar singura ceapa bine si uniform coapta ce merita folosita e ceapa alba, ardeii de dp 89 nu-s ca inainte, gogosarii la fel, dintre toate soiurile, capia ce mai e suportabil. Nici mararul actual nu mai e cum a fost, de il pui intr-o placinta cu branza fripta ca in Ardeal, iese amar, eu am decartat placinta, abia atunci mi-am revenit din starea de rau cumplit imediat instalat dp ce am papat o placintica racita, simteam eu ca e foarte amar mararul, nu intelegeam cum e posibil …si asa am invatat minte: se poate manca doar fara sa fie supus proceselor termice. Astea sunt semintele din comert ale acestui soi, ce bunataturi de soiuri aveam noi inainte s-au pierdut…. Ma intreb mereu unde sunt semintele de loboda grasa galbena untoasa pt sufleuri… sa mararul cu frunzulite scurte si ascutite orientate in toate directiile posibile ce avea aroma puternica si extrem de placuta… Ooff!
Din comentariul dvs. am inteles ca nu cumparati ceea ce trebuie si de unde trebuie, respectiv legume direct de la producatori cunoscuti si numai din piata, de la tarani. Tot ceea ce descrieti se regaseste numai in legumele aduse de comercianti en gross din Turcia, Grecia si te miri de pe unde, vandute apoi la distribuitori locali de und e ajung la tarabagii comercianti en detail din piete. Acelasi lucru se intampla in peste 90 % din cazuri daca va aprovizionati din market.
Nimic din ce amintiti dvs. ca "patanii culinare" nu se regasesc in preparatele obtinute prin retetele mele, respectand insa, intocmai, reteta asa cum o scriu.