Varza murata, cu carne de berbec

In macelarii si prin market-uri, este perioada in care gasesti, pe ales, carne de berbec.

Chiar daca, nu intotdeauna, tot ce arata bine la privit este si cel mai bun pentru aprovizionat, pentru a cumpara carne de berbec, aceasta chiar trebuie sa arate bine.

Din secretele cumparatorului ! Ca in orice „meserie”, cea de cumparator de materie prima pentru preparate gustoase si apetisante, nu este tocmai usoara. Are secretele ei. Carnea de berbec se cumpara sa fie cat mai grasa, cat mai rosie, fara ca pielita ce o acopera, sa fie uscata. Saul care da grasimea carnii, nu trebuie folosit in totalitate, cand gatesti. Cumparand carne de berbec, dezosata, fara pic de grasime sau carne acoperita cu mirodenii, este ca si cum ai gati o bucata de iasca (ciuperca crescuta pe buturugile putrede ale copacilor taiati). Preparatul, din astfel de carne, oricat ar fi el de dichisit, nu va avea nici pe departe gustul pulpei de berbecut, grasa, rosie si aspectuoasa, cumparata direct din macelarie, cu grasime de un deget grosime si cu pielita neteda si moale la pipait.     🙁      🙂

Pentru aceasta reteta se foloseste pulpa sau gat de berbec. Se portioneaza carnea, in bucati potrivite. Se inlatura din saul de oaie, daca acesta este in exces. Carnea se spala in cateva randuri, de ape caldute si se lasa la scurs intr-o sita sau se tamponeaza cu un prosop de bucatarie.

Marele secret al retetei ! Bucatile de carne se prajesc in untura de porc, amestecata cu sau (grasimea alba, cu care este acoperita carnea) de oaie, la foc mare, pentru a prinde o crusta care sa mentina carnea suculenta.

Carnea sa sareaza si se pipereaza, cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, pentru o aromatizare mai eficienta. Se aduga cateva fire de cimbru uscat sau cimbrul uscat se faramiteaza intre degete.

Se caleste impreuna cu carnea, o ceapa alba taiata rondele subtiri, cateva feliute de ardei gras si cateva feliute de praz (de preferat partea alb-verzuie). Se pun si 2-3 frunze de busuioc verde si 2 fire de rozmarin verde (proaspat culese din ghiveciul din balcon). Merge si presarat, putin busuioc, uscat si putin rozmarin uscat.

Se scoate o varza murata din butoiul aflat in balcon. Daca nu aveti varza murata, in balcon, se cumpara de la precupetele din piata, o capatana de varza, murata, galbena si tare. Gustati un colt de varza, sa vedeti cat de sarata este. Veti reduce corespunzator, sarea pe care o puneti peste carne, in timpul prajirii acesteia.

Varza se toaca fideluta si se stoarce in maini. Varza tocata se adauga peste carnea rumenita. Se amesteca bine si se continua pe foc mare, amestecand continuu, cca. 10 minute, timp in care varza isi va lasa zeama. Puteti adauga zeama de varza, daca varza amestecata este cam seaca.

Se adauga niste suc de rosii, din cel care face sotia mea, toamna, de la care am „furat” reteta si am pus-o pe blog.

De tinut minte ! Puteti folosi pasta de tomate si ardei, care se dilueaza in putina apa calduta. Cand cumparati din market, cititi eticheta, daca are amidon sau conservant, puneti sticla, la loc, in raft.

Puteti folosi si rosii decojite, din cele puse in congelator, in pungi din plastic, toamna.

Adaugati cateva boabe de piper si 2 frunze de dafin. Rasturnati un pahar de vin alb si un paharel de tuica de pruna.

Cratita se pune la cuptor, la foc potrivit, pentru cca. 1,5 ore, pentru a fierbe carnea. Se poate fierbe si pe o plita, cu capacul pus pe cratita, la foc mic, cca. 1 ora.

De retinut ! Din cand in cand, mai uitati-va prin cuptor sau sub capacul cratitei. Sa nu sece varza sau sa se usuce si sa se prinda de cratita. Ati avea mai mult de curatat.    🙁

Preparatul se serveste fierbinte, cu mamaliga calda si ardei iute. Un pahar de vin rosu, sec, nu poate lipsi. Merge si cu tuica fiarta sau cu vin fiert, ca tot se anunta ca vine zapada.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca esti grijuliu toamna cu camara din balcon si cu congelatorul, iarna esti scutit de multe drumuri prin market. Stiu, pentru multi, timpul este deosebit de pretios. Totusi, daca vreti sa mancati sanatos si gustos, incercati sa gasiti timpul necesar pentru a va face singuri, unele conserve pentru iarna. Ar mai fi totusi, un avantaj. Legumele de sera, cumparate iarna din market, au cu siguranta alt gust (in conditiile in care acestea chiar ar avea vreun gust      🙂     ), decat cele recoltate din gradina precupetelor, care le aduc la piata, vara si toamna.

Un comentariu

  1. Am FAcut aceasta mâncare si a ieșit superb ! Minunat de gustos ! Mulțumim pentru postare ! Excepțional ! Toate cele bune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *