Te uiti prin butoiul cu varza murata din balcon, sa vezi daca iti ramane varza si pentru sarmalele de la Pasti. Daca ai noroc, poti sa prepari o reteta delicioasa, in ciuda „greutatii” sale care se lasa la stomac si care „verifica” ficatul, daca mai rezista „agresiunii” la care il vei supune. Merita riscat, ca tot a venit primavara (sau cel putin asa speram) si o sa trecem pe verdeturi (numai daca se increde cineva in acest miracol la indemana naturii), care detoxifiaza organismul.
Iti trebuie un cap de piept de porc, afumat, cam la 1 kg. Pune in traista, cu care mergi la macelarie si niste cozi de porc proaspete (merge si cu cozi afumate, dar cozile proaspete, mai taie din saratura si din fum). Poti lua si niste coaste de porc afumate (dar sa te uiti sa aiba si carne, nu numai oase), daca nu ai gasit cap de piept.
Pui o oala cu apa la fiert si cand clocoteste apa, oparesti afumatura, pe care ai portionat-o mai intai. Lasi sa fiarba in clocot, vreo 3 minute, ca sa iasa surplusul de sare si de fum. Scoti carnea si apa o arunci (ai mila totusi de ficatul tau).
Incingi niste ulei de floarea soarelui intr-o cratita (cu untura de porc iese mancarea si mai gustoasa), in care calesti 2 cepe de marime mijlocie, taiate solzisori si niste ardei gras, taiat feliute (din cel pus la congelator, de cu toamna). Daca tot umbli la congelator scoate si 3 rosii, din cele puse de cu toamna. Lasa-le la indemana.
Secret: nu lasi ardeiul sa se dezghete, il pui direct la calit, inghetat.
Atentie ! Uleiul incins cand pui in el ceva inghetat, sare pe maini si pe fata si face buba. Pune cu grija ardeiul, fara sa-l arunci in cratita.
Pana se caleste ceapa si ardeiul, taie fideluta varza. Cand ceapa este usor aramie, pune si varza (stoarsa bine), in cratita si caleste-o si pe ea, amestecand mereu cu o lingura de lemn, sa nu se prinda varza si ceapa de cratita.
Pune afumatura prin varza si acoper-o bine cu varza. Adauga niste boabe de piper si foi de dafin. Nu strica nici vreo doua feliute de ardei iute, taiat fin (din cel pus de cu toamna, cu sare, la sticlute mici, de suc). Lasa la fiert, la foc mic, cam 2 ore, cu capacul pus pe cratita, sa se intoarca aburii in mancare. Nu pune apa decat daca este neaparat nevoie si daca pui, sa fie calduta. Poti baga cratita si la cuptor, dar parca nu iese mancarea asa de gustoasa.
Te mai uiti din cand in cand, ce se mai intampla pe sub capac. Sa nu sece varza de tot, sa nu se prinda de cratita, ca iese mancarea afumata. Cand s-a fiert afumatura, adaugi niste marar verde, taiat fin, 2 crengute de cimbru si rosiile decojite, taiate rondele (pe deasupra, sa-si lase sucul, in varza). Mai fierbi vreo 15 minute, tot cu capacul pus pe cratita, pana rosiile se deshidrateaza.
Cand vei lua capacul de pe cratita, miroasele vor invada bucataria, iar vecinii vor fi iarasi invidiosi, cand trec prin fata usii tale. Hota de la aragaz (ori cate viteze si filtre ar avea) nu face fata la mirosul de varza acra, fiarta. Miroase a varza in toata casa si pe scarile blocului ? Si ce daca. Se aeriseste. Si apoi, nu toti au nasul fin.
Mancarea se serveste fierbinte cu mamaliga calda. Nu uita de o tuica de pruna, rece. Merge si cu un vin alb demisec sau sec. Ardeiul iute, murat in otet de cu toamna, scos din borcan, nu poate lipsi.
Pofta buna, mai gurmanzi de pretutindeni !
sper sa iasa belea …vorbim dupa…
multa pasiune in cele relatate 🙂 ma apuc de treaba 🙂
o fac si eu astazi sper sa iasa buna revin cu un raspuns dupa…..
Lasi sa fiarba la foc mic 2 ore dar in ce zeama daca ai stors varza inainte? Reteta nu prezinta incredere
Oricat ai stoarce varza, nu vei reusi sa o lasi fara lichid. In plus legumele (sunt congelate si nu le decongelezi inainte) adaugate in varza contin apa. Chiar si carnea contine apa.
Este adevarat, ca sa te convingi trebuie sa ai si ceva practica in bucatarie. Parerile categorice, fara a incerca macar o data sa faci o reteta, nu-si au rostul si sigur nu prezinta incredere pentru a fi luate in seama.
In alta ordine de idei, nu te obliga nimeni sa incerci reteta. Poti pune cata apa vrei sau sa nu storci varza deloc.
Faină descrierea Poftă bună!