Vinete impanate la cuptor

Sanatatea trupului si a mintii fiecaruia dintre noi depinde in mare masura de ceea ce mancam si nu in ultimul rand de modul cum pregatim bucatele. Legumele nu pot lipsi din preparatele pe care le servim daca ne dorim sa avem mintea mereu limpede, sa avem putere de munca, sa ne miscam cat de cat sprinteni. Mosii si stramosii nostri nu aveau timp pentru sofisticanii culinare si foloseau pentru pregatirea bucatelor, de cele mai multe ori simple, doar anumite legume – cartofi, varza, radacinoase, ceapa, rosii. La salate foloseau legumele crude – rosii, castraveti, ardei, ceapa, usturoi.

Vinetele sunt alaturi de cartofi si conopida, legumele mele preferate pentru gatit. Multe din retetele cu vinete scrise pe acest blog contin secrete de-ale mele pe care nu ezit sa le dezvalui. Poate exista pofticiosi dornici de noi senzatii culinare.

Din retetarul familiei mele ! In sursele mele de inspiratie am regasit vinetele preparate de cele mai multe ori coapte, pentru cunoscuta salata de vinete, pentru musaca de vinete sau pentru zacusca. Mama si bunica foloseau vinetele prajite pentru salata de vinete si dovlecei cu usturoi, mancare de vinete, ghiveci de legume.

In timp, am descoperit ca vinetele pot da o savoare suplimentara multor preparate. Asa a aparut in retetarul familiei mele – mancarica de vinete in stil mediteranian, ghiveci de legume in stil mediteranian cu piept de curcan, vinete impanate cu legume, la cuptor; vinete si dovlecei zimtate(i) cu legume, la cuptor, vinete si ardei umplute(i) cu carne tocata de vitel.

Vinetele confera o savoare suplimentara pastelor fainoase – spaghete cu carne tocata si vinete cum face sora mea, paste fainoase in sos de rosii cu vinete si leurda.

Mancarea de vinete poate fi garnitura preferata pentru carnea de pasare – tartite de curcan invelite in bacon, la cuptor, cu mancare de vinete.

Am diversificat salatele care au in reteta vinete – salata de vinete, dovlecei si ardei capia; salata de iarna cu legume coapte – ardei capia si vinete.

Pane’-urile din legume (vinete, dovlecei, varza, conopida) sau legumele pe gratar sunt garnituri potrivite pentru fripturile pe gratar sau pentru fripturile la tigaie, dar si pentru peste.

Vinetele coapte pastrate in pungi din plastic alimentar in congelator sunt nelipsite din lista preparatelor pentru iarna ale familiei mele – vinete coapte pentru congelator.

Din secretele gospodinei ! Cand vine vorba de vinete coapte sunt unele secrete bine pastrate. Alegerea vinetelor este un prim pas. Se aleg vinete bine coapte, de preferat cele aflate pe tarabele producatorilor autohtoni, pe la sfarsitul lui august, cand semintele sunt inca mici si putine. Nu trebuie ocolite vinetele mari (chiar la peste Kg/ bucata), cele negre, nu cele vinetii, daca sunt moi la cotor, apasate fiind cu degetul, imediat sub capacul cu codita.

Vinetele se coc direct pe flacara cat mai mare (in niciun caz in cuptor), pe aragaz sau pe gratar pus pe jar sau direct in jar, acoperite complet cu jar. Vinetele coapte in cuptor nu vor iesi albe dupa curatarea de coaja, iar la prepararea ulterioara, gustul preparatului va fi alterat.

La coacere, vinetele se intorc pe flacara mare, doar atunci cand sunt coapte pe partea opusa flacarii. Se incearca coacerea cu degetul. Coaja vinetelor coapte trebuie sa fie moale, usor ferma, dar nu arsa.

Vinetele gata coapte pana imediat sub cotor se curata de coaja, calde fiind. Nu se lasa sa se raceasca, nu se pune sare grunjoasa, nu se acopera cu stergare. Vanata se tine cu o mana de codita si se indeparteaza coaja coapta, cu cealalta mana, folosind varful unui cutit cu lama lunga.

Vinetele curatate de coaja se spala sub jet subtire de apa rece si apoi se inlatura cotorul/ se taie cu cutitul.

Vinetele coapte, gata curatate, fara cotor, se pun la scurs, de seara pana dimineata, intr-o sita. Sub sita se pune un vas mare in care se va scurge lichidul amar.

Vinetele bine scurse se pun in pungi din plastic alimentar, de preferat pungi din cele cu fermoar. De preferat, in fiecare punga sa se depoziteze atatea vinete cat se vor folosi o data. Pungile cu vinete coapte se congeleaza rapid si se depoziteaza in congelator, in cutia la care nu se umbla prea des, de preferat cutia cea mai de jos din congelator.

Vinete impanate, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: vinete, ardei gras, rosii, suc de rosii, ceapa, usturoi, branza Cedar, parmezan, smantana grasa, marar si patrunjel verde, frunze de busuioc verde, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe.

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Pregatire ingrediente in vederea prepararii retetei.

Vinetele folosite trebuie sa fie bine coapte, de marime potrivita sa incapa in tava de copt/ vasul de copt, termorezistent. Vinetele se spala sub jet de apa rece si se sterg cu hartie absorbanta.

In vederea impanarii cu ingredientele retetei, vanata se taie in lung plecand de sub cotor spre varful vinetei. Se foloseste lama bine ascutita a unui cutit cu lama lunga. Ne dorim sa obtinem 4-5 fasii groase de cca. 1 cm fiecare.

In reteta se foloseste branza Cedar felii sau se taie din calupul de branza felii de cca. 0,5 cm grosime. Parmezanul se da pe razatoarea mare.

Ceapa si rosiile se taie rondele.

Cateii de usturoi se feliaza subtire.

Ardeiul gras se taie fasii de 1 cm latime.

Ingrediente

  • vinete bine coapte,
    ardei gras,
    rosii,
    ceapa,
    usturoi,
    branza Cedar,
    parmezan,
    smantana grasa.

Pregatirea preparatului in vederea coacerii.

Pentru coacerea preparatului am folosit un vas ceramic termoreziostent in care sa incapa exact o vanata impanata cu ingredientele din reteta.

Intre fasiile vinetei se pune o felie de branza Cedar, 1-2 felii de rosie, 1-2 rondele de ceapa, 2-3 felii subtiri de usturoi, 1-2 fasii de ardei capia. In jurul vinetei, in vasul de copt, se adauga legume, din cele puse si intre fasiile de vanata.

Se picura ulei de masline extravirgin peste vanata impanata. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Se adauga suc de rosii.

Ingredientele sunt asezate in vasul de copt.

Peste vanata impanata si asezonata se distribuie parmezan dat pe razatoare, cat sa acopere preparatul aflat in vasul de copt.

Peste vanata impanata aflata in vasul de copt s-a adaugat parmezan dat pe razatoarea mare.

ORDINEA OPERATIILOR CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire ingrediente in vederea prepararii retetei.
  • Pregatirea preparatului in vederea coacerii.
  • Coacerea preparatului in cuptorul aragazului.
  • Montarea si servirea preparatului.

Coacerea preparatului in cuptorul aragazului.

Vasul de copt se introduce in cuptorul aragazului gata incins.

Coacerea preparatului se va face la foc domol, pentru a nu se arde legumele, iar parmezanul si branza Cedar sa aiba timp sa se topeasca.

Coacerea preparatului in cuptorul aragazului la foc potrivit.

In timpul coacerii preparatului, legumele isi lasa sos, parmezanul se topeste si imbiba legumele. Nu ne dorim ca parmezanul sa devina crocant, motiv pentru care urmarim coacerea prin geamul din usa aragazului.

Un indiciu ca preparatul este gata il sesizam atunci cand pe marginea vasului de copt se formeaza bule de lichid roscat, iar parmezanul aproape topit tinde sa se coloreze.

Pe preparatul gata copt se presara frunze de busuioc, marar si patrunjel, tocate marunt.

Preparatul este gata copt. S-a presarat verdeata (patrunjel, marar si frunze de busuioc) tocata marunt.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se monteaza pe farfurii intinse.

Preparatul este gata pentru servit.

Preparatul se poate servi simplu sau cu smantana grasa pusa deasupra.

Preparatul este gata servit.

Preparatul se serveste cu paine de casa, calda. Pofticiosii de serviciu ai casei nu vor rezista ispitei de a muia cu paine calda in deliciosul sos.

La acest preparat merge de minune o bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Profitati de legumele toamnei. Numai din aceste legume, de sezon, se pot obtine preparate cu gust deosebit, pline de arome care iti gadila placut, narile. Legumele cumparate din market in extrasezon, aduse de peste mari si tari, nu pot conferi preparatelor noastre astfel de arome si gusturi precum legumele toamnei. Aceasta reteta poate fi o confirmare a celor afirmate anterior. Pregatiti reteta si nu veti regreta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*