Anul acesta ploile ne-au murat suficient cat sa ne dorim sa vina odata zilele acelea mai calduroase. Daca zilele toride se vor succede una dupa alta si vom transpira din greu, o sa regretam zilele racoroase. Timpul merge inainte si nu avem incotro trebuie sa ne adaptam.
De-ale culegatorului de ciuperci ! In aceasta perioada, ciupercile isi fac datoria si inunda campiile, poienitele si padurile. Pe marginea drumului, in zonele de munte, culegatorii de ciuperci isi ofera marfa adunata cu greu. Samsarii incepatori din domeniul ciupercilor isi fac imediat aparitia si cumpara toata marfa de pe marginea drumului pentru a o revinde la alti samsari de ciuperci, consacrati, care si-au facut deja relatia cu firme din afara care prelucreaza ciuperci. Aceleasi ciuperci, refrigerate, uscate, congelate sau conservate se reintorc in market-uri, frumos ambalate, dar la preturi care de multe ori sfideaza ridicolul.
Oare de ce ?! Inspectorii din directiile silvice judetene care gestioneaza padurile statului se fac ca nu vad ce se intampla prin teren, desi ar putea organiza colectarea, comercializarea si de ce nu chiar prelucrarea ciupercilor. Ar fi necesara o legislatie in acest sens, dar guvernanatii au alte prioritati, nu ce il doare pe cetatean.
Amintiri, amintiri …. ! Culeg ciuperci de multi ani, din copilarie. Primavara, bunica ma lua cu ea pe platoul din Treapt de unde culegeam ciuperci albe si bureti iuti. Spre toamna culegeam din alunisul de la marginea Magurii Slatiorului – nane, manatarci, bureti de plop si ciuperci de nuc. Bunica imi arata cu insistenta ciupercile otravitoare pe care trebuia sa le ocolim.
Cand bunica nu a mai putut urca dealul, ma duceam singur dupa ciuperci si veneam cu sacosele pline. Am mers si cu copiii mei cand erau mici pe dealuri, dar am renuntat sa-i mai iau atunci cand cainii salbaticiti care dezgropau pieile de vitei sacrificati pe ascuns de catre localnici (erau vremurile de trista amintire) se faceau urat catre noi crezand ca vrem sa le luam hrana. Chiar daca aveam mereu la mine un ciumag lung, nu am mai riscat.
Culeg singur ciuperci fara a indemna pe cineva sa o faca daca nu le cunoaste si nu este sigur pe ceea ce culege ! In fiecare an, primavara si toamna imi asigur stocul de ciuperci oparite pentru zacusca si alte preparate, de ciuperci uscate pentru ciorbe, de conserve cu ciuperci in saramura sau in otet.
Din retetarul familiei mele ! Ciupercile sunt ingrediente apreciate in familia mea. Cu ciuperci oparite pregatim ciulama simpla – ciulama de ciuperci sau ciulama cu carne de pasare – ciulama de ciuperci cu piept de gasca, ciulama cu ciuperci si piept de pui.
Pizza cu ciuperci este apreciata asa cum se cuvine.
In tocanite, ciupercile sunt bine venite – tocanita de hribi cu praz, tocanita de ciuperci.
Salata din ciuperci oparite – salata de bureti iuti este servita la fripturile din carne de porc cu ceva grasime.
Omletele cu ciuperci – omleta cu ciuperci, omleta cu creier si ciuperci, omleta cu carnati si ciuperci, omleta cu ciuperci si porcarele sunt un mic dejun oricand bine venit.
Delicatesele cu ciuperci – ciuperci pane’ si aperitivele cu ciuperci – ciuperci umplute cu carne afumata, la cuptor; ciuperci invelite in costita afumata, la cuptor; ciuperci umplute cu legume, la cuptor; ciuperci cu ou si cascaval, la cuptor; ciuperci cu umplutura, la cuptor; ciuperci trase in unt servite pe paine prajita, ciuperci umplute si gratinate sunt servite la mesele aniversare si la sarbatorile religioase.
Ingrediente de trebuinta in reteta: zbarciogi, praz, smantana grasa, unt proaspat, ulei de masline extravirgin, usturoi si ceapa verde, frunze de busuioc, marar si patrunjel verde, fulgi de ardei iute, foi de dafin, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat.
Sunt ani de zile de cand nu am mai gasit zbarciogi tineri, numai buni pentru a fi culesi si pregatiti proaspeti fiind. Mai gaseam pe ici pe colo, 2-3 zbarciogi, de regula batrani si deja compromisi, de nici nu-i mai deosebeai. Ii lasam neculesi, sa se inmultesca in anii viitori.
Norocul culegatorului ! Plecat de acasa, la cules de ciuperci eram chitit pe ciuperci albe (de sezon, intarziate anul acesta 2-3 saptamani) din cele cu coada scurta si groasa, printre primele ciuperci care apar dupa ploi si putina caldura.
Am fost total surprins, mai sa nu bag de seama, cand am zarit la umbra unui stejar falnic, in iarba verde, printre frunze uscate (din anul trecut), un palc maricel de zbarciogi tineri. Zbarciogii sunt ciuperci consistente si deosebit de gustoase. Din pacate ! Dupa ce am cules zbarciogii mi-am dat seama ca am omis sa fac o poza a zonei. Ca de obicei, graba strica treaba.
Pregatire ingrediente in vederea prepararii.
Zbarciogii se taie de la baza coditei folosind un cutit bine ascutit, se curata grosier folosind o pensula de bucatarie, de urmele de pamant/ nisip/ frunze uscate. Ciupercile se pun intr-o sita mare. Avand forma conica cu palaria cu multe zbarcituri, ciupercile intregi se spala sub jet puternic de apa rece si se lasa la scurs.
Ingrediente
zbarciogi,
ceapa si usturoi verde,
frunze de busuioc verde,
smantana grasa,
unt proaspat,
ardei iute.
Secretul gospodinei ! Codita zbarciogilor este goala, la fel si palaria, motiv pentru care ciuperca se taie in doua, pe lung (codita plus palarie) si se spala si in interior.
Prazul (mai multa parte alba) se taie rondele subtiri.
Ceapa si usturoiul verde se feliaza subtire.
Frunzele de busuioc se ruleaza strans si se toaca marunt impreuna cu patrunjelul si mararul verde.
Calire ingrediente tocate in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.
Intr-o cratita cu coada si margini inalte se calesc in amestec de ulei de masline extravirgin, prazul, ceapa si usturoiul verde.
In cratita se adauga fulgi de ardei iute si se asezoneaza cu sare grunjoasa, cimbru uscat, foi de dafin si piper boabe proaspat macinat. In reteta se poate folosi si ardei iute proaspat, tocat marunt.
Pentru omogenizare ingrediente se amestec in cratita folosind o lingura din lemn.
Oarece secret gospodaresc ! Pentru o calire a legumelor rapida si omogena, cratita se tine in mana, de coada si se amesteca cu cealalta mana folosind lingura din lemn.
Calire zbarciogi impreuna cu prazul, ceapa si usturoiul verde.
Zbarciogii zvantati de apa se adauga in cratita cu praz, ceapa si usturoi verde, calite.
Se continua calirea in comun a ingredientelor amestecand cu lingura din lemn. Ne dorim ca zbarciogii sa se moaie doar, fara a se transforma intr-o masa omogena/ o pasta, astfel incat atunci cand vom servi preparatul sa simtim in gura, ciuperca carnoasa, nu doar gustul acesteia.
Definitivare preparat.
In cratita se adauga smantana grasa, putin unt proaspat si verdeata tocata marunt.
Preparatul se omogenizeaza folosind lingura din lemn.
Ordinea desfasurarii activitatilor culinare de preparare a retetei.
- Pregatire ingrediente in vederea prepararii.
- Calire praz, ceapa si usturoi verde in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.
- Calire zbarciogi impreuna cu legumele.
- Pentru definitivare preparat se adauga smantana grasa si verdeata tocata marunt.
- Preparatul se serveste pe paine prajita.
Secret bine pastrat ! Nu ne dorim ca preparatul nostru sa se transforme intr-o masa omogena prin branzirea smantanii grase. Din acest motiv, inainte de adaugarea smantanii se va opri focul sub cratita.
In cratita se picura zeama de lamaie si se amesteca cu lingura din lemn.
Servirea preparatului.
Preparatul se serveste cald pe felii din paine neagra, prajita si frecata (optional) cu usturoi.
La acest preparat servit ca aperitiv merge de minune un paharel de tarie/ o cescuta cu tuica de prune.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Ciupercile sunt gustoase si sanatoase. Pot fi preparate in fel si chip. Sunt recomandate de nutritionisti in curele de slabire, in loc de carne. Ciupercile se pregatesc la iuteala. Ciupercile pot fi servite ca aperitiv, ca fel de mancare bine definit, dar si ca garnitura la fripturi sau peste.