Cand erau copii mici, pregateam mult mai multe retete de muraturi, pentru iarna cea lunga si geroasa, care mai de care mai sofisticate si mai atragatoare, din punct de vedere gustativ, ca de, copiii trebuie sa fie incantati in vreun fel, pentru a fi „intelegatori” cand sunt asezati la masa, de sarbatorile religioase ale iernii, […]
Muraturi
Muraturi taranesti, de vara, cum fac eu
Muraturile taranesti pentru vara difera de muraturile taranesti pentru iarna, prin faptul ca se foloseste mai putina sare, iar saramura nu se fierbe, facandu-se cu apa race. Se numesc cam nepotrivit, muraturi de vara, deoarece este o reteta pentru murarea rapida a verzei de vara (de solar), mai dulce si mai putin densa si a castravetilor de vara (de solar). Muraturile taranesti, de […]
Reteta de varza murata cu apa fiarta sau rece cum fac eu
Daca vrei sa ai la Craciun varza murata, pentru sarmale, este timpul sa faci un drum prin piata si sa te aprovizionezi cu niste verze albe, de-ale noastre. Varza romaneasca are foaia verzuie, cruda si groasa, capatana tuguiata sau usor turtita. Cumpara verze bine coapte, cat mai de curand recoltate din camp. Cele de trebuinta pentru reteta de […]
Gogosari in otet pentru salata de beuf
Cand pui muraturi pentru iarna, cel mai important este ce cumperi. Oferta pe tarabe, in piete si prin market-uri este generoasa. Calitatea difera de la comerciant la producator. Daca in aceasta perioada de timp avem ocazia sa facem ceva drumuri cu masina, spre campie, unde se produc inca, dar pe suprafete din ce in ce mai mici, […]
Castraveti in saramura cum facea socrul meu
Socrul meu reusea sa dea castravetilor murati, in saramura, pregatiti pentru iarna, un gust special. Folositi in salate de beuf, acesti castraveti, aproape ca schimba gustul salatei, dandu-i o alta savoare, diferita de cea obisnuita, facuta cu castraveti in otet, special conservati pentru aceasta salata. Despre secretele salatei de beuf, in curand, cand o sa […]
Gogosari murati in otet cum face sotia mea
Din totdeauna, in familia noastra s-au consumat in perioadele de iarna – primavara, muraturi de tot felul, in special la pranz, la felul doi de mancare si ocazional dimineata, la micul dejun, la o omleta sau seara, la cina, la vreun snitel sau chiftele cu cartofi prajiti (mancarurile preferate ale copiilor, cand erau mici). In […]
Castraveti in otet cum fac eu
Multi ani am facut castraveti in otet dupa metoda veche taraneasca, dar castravetii se acreau foarte tare si un stomac sensibil ca al meu, protesta. 😀 In plus, reteta iti lua prea mult timp pentru preparare. Si cum pe vremuri mergeam si la serviciu, toamna cand faceam cantitati industriale de muraturi, pentru iarna, timpul era […]
Muraturi taranesti ca la mama
Cum toamna isi intra usor in drepturi, bunii gospodari se pregatesc de iarna. Camara are o atentie speciala. In market-uri se gasesc iarna tot felul de legume, aduse din tarile calde, dar mult mai scumpe, iar gustul celor specifice sezonului cald de la noi, lasa de dorit. Degeaba sunt aratoase, daca gustul de leguma proaspata si miroasele […]