Multi ani am facut castraveti in otet dupa metoda veche taraneasca, dar castravetii se acreau foarte tare si un stomac sensibil ca al meu, protesta. 😀
In plus, reteta iti lua prea mult timp pentru preparare. Si cum pe vremuri mergeam si la serviciu, toamna cand faceam cantitati industriale de muraturi, pentru iarna, timpul era deosebit de pretios.
Este adevarat, ca nici televizorul nu iti oferea prea multe, iar de cinematograf, teatru sau altceva asemanator, nu prea aveai ocazia. Ramanea in schimb cititul, iar cartile bune desi erau tabu pentru multi, eu reuseam „sa fac rost”, de putinele titluri care meritau sa le achizitionezi. Ca sa am asigurata lectura, luam la gramada, pachetul de carti (fara a sti ce contine), in care sigur gaseam si 1-2 carti interesante, iar de restul, acuma, incerc sa ma debarasez si nu prea reusesc, pentru ca nu le vrea nimeni, iar chioscurile de hartie reutilizabila, s-au desfiintat.
Intrand prin anii ’80, la o fabrica de conserve, intr-o hala industriala, unde se faceau conserve de legume, am nimerit tocmai cand se fierbeau sute de borcane cu castraveti in otet, in niste marmite uriase. Am cerut cateva sfaturi de la mesterul din hala si de la inginerul din fabrica si ajuns acasa, fiind toamna, am purces la experimentari.
Ramane ca cei curiosi, sa insiste in a incerca cu forte proprii si sa se pronunte, daca reteta dupa care fac eu castraveti, merita a fi folosita, in gospodaria proprie.
Secret ! Poti face reteta inca din luna iunie-iulie cand castravetii sunt ieftini, cu seminte putine si mai gustosi decat toamna. Este adevarat ca in septembrie-octombrie gasesti castraveti mai mici.
Se cumpara castraveti proaspeti, tari, de un verde inchis, la culoare, fara pete si netinuti la rece sau udati pe tarabe de catre acesti comercianti inutili care au invadat pietele. De vreo 3 ani cumpar castraveti „cornison”, din market, fiind vigilent totusi, cand se aprovizioneaza si cand scot direct marfa la vanzare, fara depozitare prealabila. 😛
Se spala bine, cu apa rece sau apa calduta si detergent pentru vese, borcane de 0,800 Kg si capacele ermetice ale acestora. Borcanele din sticla se clatesc bine si se lasa la scurs in raftul pentru vase.
Se spala castravetii cu apa rece si se „aseaza” pe dimensiuni, la scurs intr-o tava, pentru a fi bagati apoi in borcane, pe categorii, castraveti de aceeasi marime.
Se aseaza la fundul borcanelor, marar uscat, boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin si rondele de ceapa alba. Se aseaza castravetii intregi, in borcan, fara a-i inghesui, impreuna cu un morcov intreg sau morcov taiat rondele.
In fiecare borcan cu castraveti, de 0,800 kg, se pun 5 linguri de otet din vin, de 9 grade, o lingurita cu varf de zahar si o lingurita rasa de sare grunjoasa, romaneasca.
Se completeaza borcanul cu apa rece, pana sus si se inchide ermetic, cu capace bune (fara gauri sau ruginite, de preferinta noi).
Se aseaza intr-o cratita mare, intai o carpa, pe fundul vasului si apoi borcanele. Se completeaza cu apa rece, pana ce apa ajunge la buza cratitei. Deasupra borcanelor se aseaza o carpa umeda.
Se da drumul la foc, sub cratita si se urmareste cand incepe apa sa fiarba, in cratita. Se potriveste focul astfel incat sa fie o fierbere constanta in cratita si apa sa „zumzaie” fara a iesi pe parchetul din bucatarie, ca sa nu ai discutii cu sotia. 🙂
Se fierb borcanele cu castraveti, 15-20 de minute, la foc potrivit, pana cand castravetii initial verzi, capata o culoare mai inchisa.
Atentie ! Daca apa scade in cratita si risti sa ramai fara apa, se adauga apa calda, in cratita. Nu pune apa rece, pentru ca risti sa spargi borcanele si sa te mai si oparesti.
Opresti focul si lasi borcanele sa se raceasca lent, pe aragaz, pana a doua zi. Daca te grabesti si ai mai multe „sarje” de borcane, de pus la fiert si nu ai cratite destule, atunci opresti focul si cu grija mare sa nu te arzi, folosind manusi groase, de bucatarie, scoti borcanele din cratita si le pui fierbinti, in paturi, invelite bine si le lasi sa se raceasca, lent, 2-3 zile.
Cand borcanele cu castraveti s-au racit, le depozitezi la rece, in balcon sau in beci (fericit este cine are beci sau o camara cu fundatie din piatra de rau).
Castravetii in otet, astfel preparati, tin si 2-3 ani, la unii mai ligavi, daca „scapa „neconsumati”, in luptele grele, din iarna, cu fripturile de porc sau de curcan.
Cand familionul era complet, zilnic, la masa, de 3 ori pe zi, faceam anual, toamna, cca. 50 de borcane de 0,800 Kg si 5 borcane de 3 Kg, cu castraveti in otet, dupa aceasta reteta. Este naiv cine crede ca ramaneau mai mult de 2-3 borcane de 0,800 Kg, de pe un an pe altul. 😀
Pofta buna frati gurmanzi ! Nu uitati sa consumati la fripturi si mancarici, castraveti murati. Fiti fericiti si nu uitati o veche vorba (nu stiu daca este o zicala romaneasca) – fericirea trece mai mereu prin stomac. 8)
Secret pentru oameni mult prea pofticiosi ! Cine nu a incercat sa ia un aperitiv format din sunca afumata, castraveti in otet sau muraturi taranesti, cu mamaliga calda si tuica fiarta, habar nu are ce a pierdut.
super in cerc si eu
par atat de buni. merg in gradina, culeg casraveti si imi pun si eu..:*
Bafta ! Nu vei regreta. Nu ii pune direct in soare.
o sa incerc si eu sa vedem daca imi iese
am incredere sigur ies bine
exact aceeasi reteta am si eu,dar se mai pune si usturoi.Dupa reteta asta ies cei mai buni castraveti pe care i-am mancat.
pare asa simplu…si cand te gandesti ca pana acum muraturile le facea doar mama soacra…dar gata, de anul acesta ma voi ocupa eu..credeam ca este ceva mai complicat. Multumesc frumos pentru explicatii…
Reteta ta m-a convins sa pun si eu castraveciorii in felul asta. Ureaza-mi succes si… revin sa-ti povestesc cum au iesit.
Bafta si nu dispera. Ca sa nu ratezi cumva, e bine sa fii atenta la ce „marfa” cumperi. In niciun caz sa nu pui condimente din comert. Mare atentie la otet (sa fie obtinut prin fermentatie din vin, sa aiba de 9 grade) si la sare (se fie grunjoasa/ mare, de-a noastra, romaneasca).
Yep ! Azi e ziua cea mare : am luat ieri niste castraveciori buni, proaspeti, de la o matusica din piata, am marar uscat si cimbru de la soacra-mea, morcovi din gradina unor prieteni si piper, dafin de la un producator mic de condimente, din Ungaria. Sare – grunjoasa si otet de vin. Multumesc pt.toate amanuntele.
nu am auzit sa se fiarba borcanele de castraveti,nu exista asa ceva.
borcanele se ”fierb” de cand e lumea,altfel nu ar mai fi atat de gustosi castravetii,incearca si nu vei regreta;)
asa este, borcanele s efierb de cand lumea.
Am efectuat, azi dimineata i-am pus la camara… Sunt foarte mandra de borcanele mele, sunt aratoase si de-abia astept sa vad si cat e de gustos continutul. Multumesc f.f.mult pt.toate sfaturile, le-am urmat intocmai.
da va multumesc fac si eu am o mare incredere
incerc chiar astazi..:)
multumim pt reteta!!!sper sa iasa la fel ca ai dvs!!! 🙂
multumesc de reteta imi plac le nebunie casteraveti in otet…o incerc si eu
daca vreau sa pun in borcane de 10 l care sunt cantitatile,te rog
Cantitatile din reteta, de sare grunjoasa, otet din vin de 9 grade si zahar sunt pentru borcane de 0,8 Kg.
Daca doresti sa pui in bircane mai mari, inmultesti gramajul. La borcane de 10 l inmultesti cu 12.
Eu am incercat sa pun si la borcane mai mari, dar parca nu ies la fel. In plus, borcanele sunt greu de fiert.
Te sfatuiesc sa pui in borcane de 0,8 – 2 Kg, maxim 3 Kg.
imi lasa gura apa,multumesc pt raspuns dar si pt sfat ;o zi buna iti doresc
si eu am aceeasi reteta ca si tine si sunt fffff buni si se pastreaza foarte bine
daca se fierbe doar 15-20 minute cand sa scada apa din oala???
Este posibil daca oala in care se fierb borcanele este mai mica si deci apa mai putina, iar cand focul este prea mare, apa mai „sare” din oala pe aragaz sau/si pe planseul bucatariei.
De câţiva ani folosesc şi eu aceeaşi reţetă. Sunt deliciosi şi uşor de preparat. Poftă bună !
Acum am oprit focul la borcanele cu castraveti, exact asa cum ai explicat asa am procedat, abia astept sa-i incerc la gust. Revin cu laude sau nu 🙂
Chiar acum merg sa ma ocup de castraveti. Am cumparat din piata toate ingredientele. Recunosc ca am cumparat si picant fix, ( cu care am pregatit pana acum ), dar m-a convins reteta de mai sus sa incerc fara. Sper sa nu imi para rau. Numai bine.
am adunat castraveti din gradina, si am cautat o reteta aici ,nu am mai bagat niciodata castraveti la murat, dar reteta de-aici mi se pare simpla, si ma pun direct la fapte s-o fac !am sa revin cu rezultatul peste un timp, sa va spun cum au iesit !
nu am pus niciodata castraveti la murat, au facut tot timpul parintii mei,… acum am castraveti si am cautat o reteta mai simpla,… si am gasito,… revin cu raspunsul peste un timp sa va spun cum au iesit,… cred ca vor iesi buni !!!!
DELICIOSI AM INCERCAT RETETA DUMNEAVOASTRA SI A AVUT SUCCES
UITASEM SA MENTIONEZ FAC ACEASTA RETETA DE CATIVA ANI DE CAND A-TI AFISAT-O.
Dupa cata vreme (cel putin) pot fi mancati? O luna? Multumesc!
Depinde de temperatura de la locul de depozitare a borcanelor. In aceasta perioada de timp, o luna de zile ar trebui sa fie suficienta pentru macerarea/ fermentarea castravetilor, cand devin usor acrisori.
Nu este nicio greseala daca consumati si dupa 10 zile, sunt deliciosi si asa.
Reteta super buna.O fac si eu de cativa ani si asa e raman si se mentin foarte bine de la an la an.
As dori si ceva retete pentru gogosari.Eu am una e cu ulei si daca mai raman peste an se racezesc desi e foarte gustoasa.
Sotia mea face niste gogosari opariti, deosebit de gustosi, potriviti pentru orice friptura mai grasa si nu numai. Se pot consuma si al 2-lea an fara probleme, cu conditia ca uleiul de floarea soarelui pus in reteta sa fie de calitate superioara, chiar daca este mai scump. Noi folosim ulei Bunica, fabricat in toamna anului cand punem gogosarii.
Vedeti aici: http://www.despremancare.ro/2009/10/01/gogosari-in-otet-cum-face-sotia-mea/
cu gogosarii se poate proceda la fel am facut reteta cu castraveti a iesit superr ?
Nu am incercat cu gogosari aceasta reteta.
Facem gogosari dupa o alta reteta http://www.despremancare.ro/2009/10/01/gogosari-in-otet-cum-face-sotia-mea/
Ah, ca am incurcat cantitatile si anume
am pus o lingura de sare si o lingurita de zahar ….. trebuia invers.
Acum gata sunt deja la fiert, o sa fie mai sarate si nu e sanatos.
Am pus si un catel de usturoi si cateva bucatele de hrean ca era pe masa.
buna! vreau sa incerc si eu aceasta reteta si sper sa-mi iasa 🙂 e pentru prima data cand pun castraveti ptr iarna 🙂 . am si eu o intrebare… la un borcan de 0,800kg cat marar uscat pun?? dar boabe de piper si de mustar ? cate foi de dafin? intreb ca sa stiu cam cat se pune 🙂 mama punea castraveti ptr iarna dar folosea o reteta cu hrean,usturoi,boabe de piper,etc.. nici decum cu boabe de mustar,ceapa,morcov 🙂 te rog sa-mi raspunzi.. as vrea sa incerc maine sa fac aceasta reteta
Condimentele, mararul, hreanul se pun dupa gust. Vrei mai condimentat pui mai multe boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin, bucati de hrean. Nu iti place gustul unui condiment, nu pui.
Mararul da un gust specific aromat, motiv pentru care se pune.
Morcovul, ceapa, usturoiul se conserva si pot fi mancate (o delicatesa in plus).
Domnule,
E al treilea an in care pun muraturi dupa retetele Dumneavoastra. Ma intorc in fiecare toamna cautand „castraveti cum ii fac eu”si „gogosari cum face sotia mea”.
Gogosarii „sotiei Dvs.” sunt o splendoare! Nimeni nu i-a mancat fara sa cada in extaz. Si eu primesc toate felicitarile!
Ma simt obligata sa le transmit mai departe. Va multumesc ca ne impartasiti retelete acestea.
Castravetii sunt preferatii mei, totusi.
Multumesc pentru reteta. Cande salutari din Canada
Mătușa unde am crescut eu punea la fel și gogosarii și ieșeau excelenți . Dar nu știu dacă aceiași cantitate de sare oțet și condimente. Dacă știe cineva va rog sa îmi spuneți și mie.
Si eu fac gogosari dupa aceeasi reteta, in general. Pentru gogosari se pot pune doar 4 linguri de otet si ceva mai putina sare grunjoasa (lingurita rasa) si ceva mai mult zahar (lingurita cu varf).
Va multumesc din Italia ptr.aceste retete si pt.amintiri care seamana f. mult cu ale mele.O intrebare?Puteti sa puneti si o reteta cu ardei umpluti cu varza in saramura? Multumesc mult .Toate cele bune!
Nu am facut de multi ani ardei umpluti cu varza alba in otet. In saramura nu am facut niciodata.
Am o reteta de gogosari umpluti cu varza rosie, in otet, aici: http://www.despremancare.ro/gogosari-umpluti-cu-varza-rosie-8728/ Ma gandesc ca se poate utiliza aceasta reteta punand in loc de otet, saramura slaba.
Nu cred sa fie mare filozofie sa pui ardei umpluti cu varza alba tocata marunt si eventual in amestec cu radacina de morcov si radacina de patrunjel date pe razatoarea mare. Se amesteca bine legumele tocate/ date pe razatoare impreuna cu un praf de sare grunjoasa. Se umplu ardeii goliti de seminte cu acest amestec si se aseaza ardeii in borcane, cu gura in sus. Se face o saramura slaba – o lingurita de sare grunjoasa la 1 litru de apa plus condimentele preferate. In borcan se pun foi de dafin, boabe de piper, radacina de hrean, frunze de telina. Se toarna saramura racita la temperatura camerei peste ardeii umpluti, in borcane. Se inchid borcanele etans si se pun la rece, in beci/ camara/ balcon. In timp, saramura fierbe si lichidul din borcane se tulbura. Cand se limpezeste saramura, ardeii se pot consuma.
Puteti incerca pe o cantitate mica de legume, sa vedeti daca va iese. Sa-mi spuneti si mie ce v-a iesit. Poate fac si eu reteta la toamna.
La toate muraturile sunt 2 secrete – legume proaspete, de calitate, cumparate direct de la producator si sare grunjoasa, de preferat romaneasca (exclus import China, Ucraina).