Imi este greu, sa cred ca sunt bucatari, fie profesionisti sau amatori, care din curiozitatea profesiei/ a actiunii in propria bucatarie, sa nu fie curiosi, sa afle, ce gandeste in domeniu, un confrate. Personal, nu vad, de ce ar fi gresit, sa afli si chiar sa te inspiri din retetele altora. Unii profesionisti pot gandi, […]
Retete Personale
Omleta de primavara cu telemea de oaie
Omletele sunt bine venite oricand si oricum ar fi pregatite. Pot fi preparate de ocazie, preparate surpriza, dar si preparate care scot gospodina din impas cand se apropie ora mesei, timpul te preseaza si nu ai pregatit inca, nimic. Celibatarii convinsi si tinerii la inceput de drum, care pasesc timid spre serviciu, au in omleta […]
Cotlet de somon la tigaie, cu salata orientala
Mult laudatul somon din retetele bucatarilor profesionisti isi face loc tot mai des si in preparatele rapide alte tinerelor gospodine, in special. Calitatea pestelui si recomandarile medicale, insistente, cu toate ca pretul este uneori, ametitor, aduce somonul tot mai des si pe mesele romanilor. Legat de beneficiile medicale, untura de peste (nu uleiul de peste) […]
Ciuperci sitachi trase in unt clarificat si smantana
Inainte de sarbatorile pascale, in raidurile mele prin market, am descoperit ciuperci sitachi, crescute in ciupercarii romanesti. M-am bucurat, ca intreprinzatori romani au reusit, sa adapteze aceste ciuperci asiatice in tara, in ciupercarii locale, cu miceliu adus din Asia. Bine preparate, aceste ciuperci sunt deosebit de savuroase, comparabil cu cele originale. In urma cu vreo […]
Friptura de miel cu cartofi, la cuptor
Mai mereu, pentru sarbatoarea de Paste, ne place, sa pregatim friptura de miel, dis de dimineata, chiar in ziua de mare sarbatoare crestineasca. Friptura de miel reincalzita, daca nu esti atent, sa stai cu ochii tintiti pe usa cuptorului, o poti frige prea mult si chiar arde. Pofticiosii familiei vor mustaci si nu te vor […]
Pui intreg cu legume, la cuptorul electric al aragazului
Stiu ca astazi, se mananca peste, este dezlegare la peste in postul Pastelui. Prin arhiva mea cu poze, cu greu mai gasesc poze pentru vreun preparat pe baza de peste. Cum am tot mancat peste, in ultimele zile, nu ne-am propus, sa gatim peste si anul acesta, la sarbatoarea de Florii. Categoria de retete pe […]
Pulpa de miel cu legume in cuptorul electric al aragazului
Se apropie sarbatorile pascale. Ca in fiecare an, incep din timp aprovizionarea cu cele necesare pentru a sarbatori crestineste, asa cum am fost obisnuiti de mici copii, de catre parintii si bunicii nostri. Nu mi-a placut niciodata, sa ma inghesui pe la cozi (chiar daca in vremurile trecute, eram nevoit sa o fac), motiv pentru […]
Salata din vinete coapte la gril-ul cuptorului electric
Salatele de orice fel pot fi considerate, in orice conditii, preparate de avarie, la indemana gospodinelor aflate in criza de timp. Salatele se pregatesc rapid, de cele mai multe ori au ingrediente putine, sunt sanatoase, dar si hranitoare. Pofticiosii familiei sunt fericiti in momentul in care salata are si sos, iar placerea de a muia […]
Pastrav somonat cu cartofi la gril-ul cuptorului electric al aragzaului
De fiecare data, cand imi propun, sa scriu o reteta, plec de la ideea ca poate fi utila cuiva. Nu toate gospodinele, in special cele tinere, au la indemana surse de informatii culinare, scrise, mostenite de la parinti si bunici. In copilaria mea, fetele (de ce nu si baietii curiosi ?!), inca de mici, stateau […]
Mancare de post din mazare congelata
Caut si tot caut prin arhiva mea cu poze de la retete nescrise inca. Spre surprinderea mea, am redescoperit un capitol nou cu retete, pe care le-am trasferat cu ocazia dotarii personale cu calculator nou si monitor nou, cu program de calculator instalat, de ultima generatie. A costat ceva, dar se merita. Daca tot suntem […]