Chiar daca mai este destul timp pana la Paste, sa servim un cotlet de miel la pranzul familiei de la sfarsitul saptamanii, este ca si cum am fi prezenti la respectiva masa crestineasca. Ma bucur intotdeauna cand zaresc in galantarul unui cioban, prezent mai mereu in hala de carne a orasului, pe langa carne de […]
Retete Personale
Praz umplut cu carne tocata de peste
Ca intotdeauna si astazi, incerc, sa scriu o reteta cat de cat de sezon. Asa mi-am propus, inca de la primele retete scrise de mine. Asa, am descoperit si in sursele mele de informatii culinare, la vremea cand am intrat in posesia acestora. Am decis, ca astazi, sa scriu o reteta de legume umplute, pe […]
Piept de rata cu cartofi taranesti
Incerc, pe cat posibil, sa vin cu retete cat mai noi. Unchiul meu (plecat dintre noi), bucatar consacrat, cu state vechi in meserie, cu multi ani in urma, la o discutie despre ce mai pregateste el la restaurant (sa fi fost prin anii ’70, cand eu nici nu ma gandeam ca peste multi ani, ma […]
Biban prajit cu cartofi copti si dovleac copt
Multe gospodine ocolesc bibanul in propriile preparate. Motivul exista si nu este unul oarecare. Acest peste este aproape imposibil de curatat de solzi, chiar daca vei utiliza putin cunoscuta manusa metalica care aduna solzii racaiti, sub carapacea protectoare. Incerc de ceva vreme, sa achizitionez asa ceva, fara mare succes, insa. Am gasit la un magazin […]
Supa crema din legume de iarna
Ca la fiecare inceput de an, dupa grelele incercari la care am supus stomacul in perioada sarbatorilor crestinesti, in familia mea ne-am creat un obicei, de a pregati cateva zile, retete cat se poate mai simple, cu ingrediente putine, fara carne. Trebuie sa recunosc, nu sunt un mare fan al preparatelor fara carne. Cand nu […]
Cartofi copti, cu unt, smantana si telemea de oaie
Dupa luptele gurmanderesti de la mesele de Craciun si Anul Nou, cu multe feluri de mancare, stomacul supraincarcat, cere si el, saracul, o cat de mica pauza, macar 2-3 zile. Sunt sarbatorile crestinesti petrecute impreuna, in familia largita a neamului (din pacate, doar atati cat se pot strange de fiecare data). Am lasat-o mai moale […]
Afumatura de porc (ceafa si carnati) cu cartofi la tigaia gril
Incerc sa scriu, dupa cum am promis anterior, retete de preparate rapide, la indemana tineretului, mereu dornic de distractie care sarbatoreste trecerea dintre ani in cercul de prieteni apropiati. Chiar daca distractia este pe primul loc, tot trebuie pregatit ceva la iuteala – la gratar sau la tigaie, sa mearga, la inceputul petrecerii, o tuica […]
Pizdulice de scrofita cu varza noua calita
Dupa cum am promis deja, pentru aceasta perioada de sarbatori religioase de iarna, la romanii de pretutindeni si nu numai, incerc sa scriu nu doar retete stramosesti care au la baza carnea si preparatele din carne de porc, traditionale. Acestea pot fi gasite, la alegere pe acest blog, doar rasfoind categoriile de preparate culinare mentionate […]
Buseuri cu porcarele
Pentru sarbatorile de iarna, gospodinele cere se respecta isi fac liste din timp, cu preparate care mai de care, in dorinta de a-i uimi pe cei ai casei, adunati in jurul meselor sarbatoresti. Daca la sarbatori sunt si invitati, apropiati ai familiei largite, cu atat mai mult, dorinta gospodinei de a-i atrage pe toti spre […]
Ceafa de porc la tigaie cu gorgonzola, naut, ciuperci si salata asortata
Incerc si de aceasta data, sa scriu o reteta cat mai simpla, cu ingrediente putine, ce poate fi utila tinerelor gospodine si nu numai, aflate in goana sarbatorilor, la cumparaturi. Ideile de cumparaturi le pot fi inspirate de ingredientele folosite in preparatele prezentate. Cu ocazia sarbatorilor, fiecare gospodina cauta sa surprinda pe cei asezati in […]