Gospodinele prevazatoare si nu neaparat, numai cele mai in varsta, asa cum au fost invatate in familie pe vremea copilariei adapteaza preparatele casei la sezon. Chiar daca market-urile au galantarele tixite cu produse, nu doar din cele de sezon, orice gospodina care se respecta isi pregateste in propria gospodarie, la Craciun – preparate din carne […]
Muraturi
Rosii chery conservate in saramura
In prag de toamna toate drumurile mele trec prin piata pentru a lua pulsul preturilor la legume si a face planurile anuale pentru conservele de iarna. De fiecare data, toamna, din timp, stabilim ce conserve si muraturi ne gandim sa pregatim, facem loc in congelator pentru pungile cu produse care urmeaza a fi congelate proaspete […]
Gogosari conservati in otet, cum fac eu
Toamna s-a instalatat deja in aceasta saptamana, chiar daca temperaturile sunt in crestere usoara. Buna si ploaia de saptamana trecuta, cresc ciupercile si lansez campania de toamna pentru cules. De dimineata, am vazut o roua groasa pe geamurile de la masina si am crezut, la prima vedere, ca este bruma. M-am linistit insa repede pentru […]
Barba caprei conservata in otet
Ploile din aceasta primavara-vara, au fost bucuria culegatorilor de ciuperci, dar si a angrosistilor de ciuperci, care valorifica la italieni tone de ciuperci, adunate en gross de la familiile nevoiase de romi, care stau cu cosurile pline pe margine soselei, la liziera padurilor. Vine furgoneta, se opreste in fata culegatorilor si se aduna totul in […]
Gogosari umpluti cu varza rosie
Daca tot ne-am apucat anul acesta de muraturi usor mai pretentioase, pentru gurmeti adevarati si nu numai, am apelat la o alta reteta veche, mostenita de la mama, dar „neonorata” de vreo 10 ani. Fara a fi ceva cu adevarat pretentions din punct de vedere al celui care pregateste muraturile pentru iarna, preparatul fiind cu […]
Gogosari umpluti cu conopida si struguri
Nu am mai pregatit de multi ani retete de muraturi din astea mai sofisticate, pe motiv ca ne-am imputinat noi, cei permanenti la masa, copiii mergand fiecare pe drumul lui, iar bunicii care iarna stateau la noi, au plecat definitiv dintre noi. Parca nici dorinta de ceva deosebit si nici putirinta fizica nu mai sunt […]
Sfecla rosie coapta, pentru salata si pentru conserve
Este sezonul pregatirilor de toamna, pentru ca iarna sa treaca mai usor cand vine timpul mesei, iar gospodinele sa isi poata acorda mai mult timp numai pentru ele. Neglijand acest sezon, plin de legume si fructe pe tarabe, sotiile/ mamele/ prietenele noastre vor ramane mai mereu tot puse pe fuga, prin piete, market-uri sau prin […]
Ardei capia copti, conservati in ulei de floarea soarelui
In anii trecuti, am scris pe acest blog mai multe retete de muraturi taranesti asortate, conservate in saramura, castraveti conservati in otet sau in saramura, ardei capia si gogosari conservati in otet, zacusca cu ciuperci, sfecla rosie coapta/ fiarta conservata in otet, ciuperci si bureti, conserve in otet sau in saramura, etc. Voi posta zilele urmatoare […]
Sfecla rosie conservata in otet
Sfecla rosie este recomandata in medicina naturista pentru tratarea cancerului. Sucul de sfecla rosie face adevarate miracole. Preparata cruda, data pe razatoare, singura sau impreuna cu alte radacinoase (morcov, pastarnac, telina, patrunjel, ridiche neagra, ridiche alba, gulie), din sfecla rosie se obtine o salata de cruditati delicioasa, simplu de pregatit. Reteta pentru salata de radacinoase o voi […]
Muraturi asortate in otet cum fac eu
In anii trecuti am scris pe acest blog, mai multe retete pentru preparat muraturi. Bunicii si parintii faceau multe feluri de muraturi, eu alegand numai pe acelea care ma „tenteaza” in mod deosebit, retetele nu sunt deosebit de sofisticate cand este vorba de preparare, muraturile obtinute sunt delicioase si se potrivesc de minune la fripturile pe care […]