Ardei, gogosari, capia, copti, in otet, pentru sarbatorile de iarna

Cand erau copii mici, pregateam mult mai multe retete de muraturi, pentru iarna cea lunga si geroasa, care mai de care mai sofisticate si mai atragatoare, din punct de vedere gustativ, ca de, copiii trebuie sa fie incantati in vreun fel, pentru a fi “intelegatori” cand sunt asezati la masa, de sarbatorile religioase ale iernii, impreuna cu cei mari, in special, cu bunici, mai in varsta, care nu prea sunt de acord cu mofturile celor mici, mofturi peste care parintii, mai tineri, trec destul de usor.

In timp, am renuntat sa mai pregatesc pentru iarna, muraturile care necesita timp mai indelungat, cu multe operatii de facut si pasi de parcurs.

Un succes garantat, aveau ardeii, gogosarii si capia (in special ultimii), conservati in otet, cand erau pusi la masa, langa o ceafa de porc, pregatita la cuptor, cu mirodenii si cartofi.

Anul acesta, vazand preferintele vizitatorilor, de pe blog, pentru muraturile mele, m-am hotarat sa fac si aceasta reteta, ca sa am poze, ca fara poze, parca nu este la fel de apetisant. Nu-i asa ?     😀

Sa incep cu marele secret ! Pentru conservarea legumelor coapte, trebuie sa alegi gogosari, ardei capia si ardei gras, din toate, cateva Kg sau numai unele dintre legume. La copt, Kg dispar ca prin minune si raman o mana de legume coapte, de un rosu aprins, placut ochiului. In schimb, toate legumele trebuie sa fie cu “carnea” groasa (numai un anumit fel de legume), pentru ca sa se coaca bine si sa poti curata pielita, formata prin coacere. Se preteaza la coacere, neaparat pe flacara mare a aragazului, la foc iute, numai legumele bine coapte, proaspete si de culoare rosie. S-ar mai coace bine si ardeiul gras, nu neaparat rosu, dar cu coaja groasa.

Nu-i de gluma ! Legumele aratoase, mult prea mari, placute ochiului, dar fara gust, aduse de peste mari si tari, prin coacere, se distrug, pur si simplu, iar cand vrei sa cureti pielita, nu mai ai ce curata.     🙁      Concluzia ? Se cumpara doar legume, de-ale noastre, romanesti (norocosi sunt cei care gasesc si nu sunt pacaliti de comercianti), crescute pe camp, cu gunoi de grajd, pus pe pamant, primavara devreme, pana a se topi zapada.

Coacerea pe 0 tabla neagra sau pe plita din fonta, “refolosita” cu succes, de la un resou electric, vechi, a fost mult timp, de baza, cand coceam legumele pentru aceasta reteta si nu numai.

Nu are rost sa mai povestesc despre multele ore de lucru, mizeria care se facea pe aragaz si caldurile care ma invadau, pe durata coacerii legumelor.     🙁

De cand am in dotare, gratarul minune, il folosesc mai mereu pentru coacerea legumelor. La vinete mai putin, ca nu ies albe si frumoase. Vinetele trebuie coapte direct pe flacara mare a aragazului, cu riscul de a avea parte de bolboroselile gospodinei si de ceva munca suplimentara din partea celui de serviciu, la curatat aragazul. Trebuie sa recunosc, cand este vorba de cine curata aragazul, “ma fac ca ploua”. De cele mai multe ori, reusesc.     😛

La gratarul pe care il folosesc, se pune apa rece in cuva si capac. Pe capacul gratarului poti sa incalzesti mancarea deja gatita, sa pui chiar legume in staniol (sfecele mici, intregi, dovlecei mici, intregi, vinete lunguiete, mici sau taiate in felii subtiri), sa le coci, sa faci la repezeala o salata simpla, cu ulei de masline, sare, piper si zeama de lamaie, plus verdeata (patrunjel si marar verde), tocata fin.

Legumele coapte se pun fierbinti, intr-un vas mai mare, se pune sare si se acopera cu un capac, pentru 20 de minute.

Legumele se curata, calde, de pielita si de cotoare. Se spala semintele, sub jet de apa rece. Legumele fara pielite si spalate, se lasa la scurs pe un calpator de lemn, inclinat, in chiuveta, pana a doua zi.

Legumele coapte se aseaza bucati mari, nefeliate, in borcane care se capacesc, de 0,8 Kg, impreuna cu ceapa cruda, feliata, boabe de piper, boabe de mustar si frunze de dafin.

Se fierbe un amestec de otet din alb, alimentar, de 9 grade si apa rece, in proportie 1:3. In amestec se pune o lingurita de sare grunjoasa si o lingura de zahar, la Kg de amestec. Amestecul otet- apa rece se da in cateva clocote si se lasa sa se linisteasca, 10 minute.

Amestecul se toarna fierbinte peste legumele coapte, asezate in borcane (nu inghesui legumele), avand grija sa patrunda amestecul fierbinte, prin toate ungherele borcanului. Se taseaza borcanul cu mana.

Borcanele se capacesc, imediat ce s-a turnat amestecul fierbinte, de otet-apa. Borcanele se intorc cu gura in jos, pentru a iesi toate bulele de aer, dintre legume. Cu ocazia aceasta se vade si cat de bine este inchis borcanul, daca este etans sau trebuie sa inlocuiesti capacul.

Oarece secret !  Borcanele se spala bine cu dero si apa calduta, inainte de a le umple cu legume. Se clatesc de cateva ori cu apa rece si se lasa la scurs.

Aviz amatorilor ! Nu folositi otet facut din acid acetic, obtinut industrial. Otetul de 9 grade, obtinut din vin, prin distilare, este tot o solutie de acid acetic, dar obtinut din struguri. Otetul acetic strica legumele, iar daca nu le strica, gustul salatei de ardei copti va fi cu siguranta, indoielnic. Trist, dar adevarat.     🙁

Pentru cei cu camara mare sau beci ! Legumele coapte (in special ardeii capia), necuratate de pielita, se conserva ca atare si se curata de pielita, cand deschizi borcanul, inainte de a face salata. Iarna, vei avea parte de o salata mai dulce si trebuie sa fiu corect – chiar mai gustoasa.      😛

Legumele coapte se scot, in dimineata utilizarii lor, din borcane si se scurg bine. Nu este o greseala, daca legumele coapte, se spala cu apa rece si se lasa la scurs 10 minute. Se adauga ulei de masline si verdeata (marar si patrunjel verde) tocata fin. Salata se tine la rece, in frigider, pana se serveste la masa.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu promit, dar in viitor voi incerca sa mai fac cat una din retetele mai sofisticate, de muraturi, pentru iarna. Cu siguranta, cei indrazneti, vor fi cei dintai. Atunci, de ce sa nu indraznim fiecare, dintre noi, sa facem retete, care mai de care mai neortodoxe si sa ne bucuram daca ne reuseste. Sa le spunem si altora ce am reusit noi si chiar sa ne laudam, de ce nu ?     😛

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*