Socrul meu reusea sa dea castravetilor murati, in saramura, pregatiti pentru iarna, un gust special. Folositi in salate de beuf, acesti castraveti, aproape ca schimba gustul salatei, dandu-i o alta savoare, diferita de cea obisnuita, facuta cu castraveti in otet, special conservati pentru aceasta salata.
Despre secretele salatei de beuf, in curand, cand o sa scriu si reteta.
Secret bine pastrat de socrul meu ! Castravetii murati in saramura “se invelesc” in frunze verzi, de visin si se strecoara prin borcan si crengute tinere, subtiri, de visin.
Se cumpara castraveti proaspeti, vigurosi, de un verde inchis, “porosi”, potriviti ca marime, cam de dimensiunea borcanului in care vrei sa-i bagi. De preferat borcane de 0,8 – 2,0 Kg. Castravetii se spala sub cateva jeturi de apa rece, se lasa la scurs intr-o sita si apoi se aseaza in borcane, fara a-i inghesui.
La fundul borcanului se pun catei de usturoi, marar uscat, piper boabe, foi de dafin, radacina de hrean. Printre castraveti se pun crengute de visin si frunze de visin.
Se face saramura din o lingura de sare rasa la 1 litru de apa rece. Se da saramura in cateva clocote si se lasa apoi sa se raceasca pana pe la vreo 60-70 de grade C (numai bine, cand bagi degetul, sa nu te parlesti 😛 ).
Se toarna saramura “racorita” peste castraveti. Se inchid ermetic borcanele cu capace si se intorc cu gura in jos, pentru 10 minute, pentru a iesi aerul dintre castraveti si a se “muia” cauciucul siliconic , care este depus de fabricant, pe capac, pentru etansare.
Nu uita ! Pune sub fundul borcanelor, un varf de cutit, inainte de a turna saramura fierbinte.
Dupa racire la temperatura camerei, invelite in paturi, borcanele se depoziteaza in balcon, la rece.
Atentie ! Timp de 2-3 saptamani, saramura va “fierbe”, lucru care va tulbura zeama in care sunt pusi castravetii. In timp, saramura se limpezeste si castravetii sunt murati. Limpezirea se produce cand temperatura exterioara incepe sa scada si in balcon este racoare.
Fericiti sunt cei care au beci sau camara din piatra. Tulburarea si limpezirea saramurii se face gradual, in timp, fara a fi supusa direct, la variatiile de temperatura din mediul exterior.
Atentie ! Precautia este mama intelepciunii bucatarului amator. 😀 Daca in timpul tulburarii saramurii, in borcan, capacele nu sunt etanse, saramura va iesi din borcan si mirosul degajat va fi insuportabil. 😛 Sa nu-si faca cineva iluzii, ca din borcanele acestea, “lovite” sub capace, vor mai putea fi consumati castravetii. Pot fi aruncati fara jena, departe de miroasele obisnuite ale casei. Mai se goleste si camara de conserve inutilizabile. I se poate intampla oricui, dar nu disperati, in primii ani de initiere in bucatarit, se intampla destul de des sa dai si unele rateuri. 8)
Castravetii murati in saramura pot fi serviti impreuna cu o prajeala din carne afumata si carnati afumati, cu garnitura de piure de cartofi. Nu strica o tuica fiarta si nu trebuie sa lipseasca mamaliga calda. 😀 Si ce daca mananci mamaliga cu cartofi ?
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni ! Nu uitati, daca toamna faceti muraturi si le puneti in camara din balcon, iarna nu umblati prin market dupa muraturi facute de turci si greci, cu conservanti si te miri ce mai baga prin borcane, ca sa mentina limpezi lichidele de conservare.
Am fost curios, o data, mai de mult, sa fac o reteta de muraturi, dupa cum scria pe un plic de Gelfix, de la dr. Oetker. Nu cred ca mai este cazul sa scriu prea multe despre rezultat. Muraturile nu aveau niciun gust, exact ca cele cumparate din market. Nu le-a “apreciat” nimeni si am fost nevoit sa le arunc. Noroc, ca atunci cand experimentez, nu ma arunc cu capul inainte ca berbecul abia iesit la “agatat”, pe izlaz si am preparat (vorba vine) doar 2 borcane de muraturi dupa infailibila reteta (!?) de la dr. Oetker. 🙁 Nu am fost nici macar curios, sa aflu mai multe despre acest gen de retete, desi m-am intrebat, cum poate sa faca cineva avere, cu astfel de retete. Mister total ! 🙁
Marele secret al muraturilor de orice fel, preparate in gospodaria proprie, pentru iarna ! Folositi numai legume proaspete, viguroase, bine coapte. Nu folositi niciodata pentru muraturi, conservanti sau alte preparete de prin plicuri, gasite cu nemiluita, pe rafturi, prin market-uri. Cititi inainte, ce scrie pe plicuri si oricine are cunostinte cat de vagi, va constata ca toate plicurile cu condimente, contin conservanti, amidon, coloranti si E-uri cu nemiluita. Folositi pentru conserve numai produse naturale: piper boabe, mustar boabe, sare grunjoasa, catei de usturoi, felii de ceapa, marar uscat, ardei iute – rosu, verde, otet de fermentatie, din vin, de 9 grade. 🙂
Si eu am cumparat (cu mare bucurie si entuziasm) o pungulita cu mirodenii din supermarket (Kaufland, cred). A iesit o nenorocire! Nu ca legumele ar avea vreun gust pe aici prin tara asta adoptiva a mea, dar am mai pus muraturi anii trecuti si au iesit decente. Anul asta insa, mancam conopida si varza rosie si scuipam tot felul de semincioare bizare si cu un gust dubios. Brrrr!
Imi pare rau de ce ai patit. Daca ai cumparat mirodenii din supermarket nu este de mirare ca nu ti-au iesit muraturile. De fapt, nu stii ce ai pus in borcan, doar crezi ca ce scrie pe punga este adevarat. Daca ai fi cumparat direct de la producatori, legumele si ai fi pus dupa gust, mirodeniile cumparate tot de la ei, sigur ai fi fost fericit si multumit. Am patit-o si eu acuma cativa ani cand am incercat din curiozitate niste mirodenii si o reteta de la dr.Oekter. Atunci mi-am zis ca probabil unii au gusturi ciudate daca pot consuma asa ceva.
da , sant f buni
Mmmmmiam suna f bine reteta, imi aduc aminte vag de procedeul acesta de a pune castravetii de la bunica. Am un obicei prost insa sa dublez tot timpul cantitatile.. (defect de gurmand) am pus 2 borcane de 8l din plastic, ptr consum pana la toamna, nu-s etanse 100% dar nu am altele la indemana, noroc insa ca am gasit insa in gradina toate ingredientele si mirodeniile necesare….proaspete. Revin peste 2-3 sapt sa va zic cum au iesit. Pana atunci multam de sfaturi.
Daca pui in borcane mici de maxim 2 litri, rezultatele vor fi spectaculoase. Atentie la sarea grunjoasa pe care o folosesti, sa fie de-a noastra, nu adusa din China. Poti consuma si peste 2-3 ani, daca vei tine borcanele la rece, in beci. Singurul inconvenient este ca se vor acri cam tare.
imi place mult reteta maine o sa o fac si eu !!!! e mult mai sanatos sa mananci la saramura decat la otet !!!!
in ale muraturilor nu am mai deloc cunostinte, dar ador castravetii in saramura, drept urmare m-am inzestrat cu vreo 2kg de castraveti:))si cu toate ingredientele precizate de tn si azi m-am pus pe treaba.mi-au iesit 8 borcane si imi doresc sa nu am parte de surpriza mirositoare mentionata de tn:P oricum…asa de inceput…nu va fi pierderea prea mare.dc mai ai retete d-astea mai publica, ft interesante par. o zi buna iti urez!
Pe blogul meu gasesti inca vreo 20 de retete de muraturi si alte vreo 200 de retete de mancaruri. Intra pe categoria – bucatareli si te vei convinge. Voi scrie in continuare, timp sa am suficient, in special sa fac putina “ordine” prin retete, adica se le grupez. Nu trebuie sa disperi daca nu-ti iese o reteta, din prima. Insista si vei reusi, in special daca incerci si sa adaugi ceva, de la tine. Satisfactia va fi imensa, cand iti vei vedea “opera”, mai ales daca iese si gustoasa. Oricum, nimeni nu s-a nascut invatat. Bafta.
Pare foarte buna reteta ta. Eu am pus niste muraturi asortate la butoi si intr-un borcan, iar aseara am constatat caci capacul borcanului era putin umflat, sotul a zis ca s-au stricat si incercad sa-l deschid a inceput sa iasa saramura, dar legumele erau tari(inca nu le-am gustat, urmeaza cand ajung acasa). Oare nu s-a inchis etans capacul, sau e normal ce s-a intamplat?
Mersic
A inceput murarea, datorita sarii din saramura, motiv pentru care creste volumul de lichid. Daca ai tinut borcanele la cald, murarea este mai rapida, existand riscul ca legumele sa se moaie, asa ca trebuie consumate, imediat ce s-au facut muraturile. Nu este bine sa umbli la borcane (in special), decat atunci cand se limpezeste saramura si muraturile sunt bune pentru consum. Trebuia sa pui celofan pe gura borcanului. Celofanul lasa saramura sa transpire. Si peste gura butoiului este bine sa pui celofan, pana se fac muraturile, din acelasi motiv. Sa nu tii muraturile la cald, dar nici sa inghete nu este bine, pentru ca se moaie. Muraturile se pot tine, la rece, in balcon si cand afara, temperatura scade sub zero grade C, doar ca vasele trebuie acoperite cu o patura. Ti-am mai “vandut” cateva mici secrete. Nu dispera. Insista La anul vei reusi si mai bine.
Multumesc pentru raspuns si sfaturi. Le-am gustat si sunt relativ bune si ale mele, sper ca anul viitor sa ma descurc mai bine 🙂
Eu am pus la sare in borcan acoperit cu celpfan. Si ca sa fiu mai sigura l-am dat intr-un clocot pe foc , intr-o oala cu apa. Cum de face la sterilizare. Am beci, si astept sa vad ce se mai intampla in zilele urmatoare. Super reteta cu visin. O sa pun si eu in zilele astea si asa.
Multumesc mult pentru reteta! Sunt o mare amatoare de conserve pregatite in saramura. De cand tot caut ceva, absolut autentic dar si original!? Reteta asta nu are cum sa dea gres! Inca o data, multumesc si….astept noutati!
Ca sa nu se mureze castravetii prea tare, murarea poate fi oprita astfel: Scurgem zeama de pe castraveti intr-o oala mare si o refierbem, clatim castravetii din borcane cu apa rece si turnam apoi saramura fiarta a doua oara peste ei. Punem capacele la borcane si putem fi siguri ca se vor pastra castravetii mult timp fara sa se acreasca prea mult.
Imi place ideea, am aplicat-o si eu de cateva ori. Are un singur inconvenient: gustul este diferit. Cine are camara in aer liber, beci, povarna sau orice alt loc, rece, unde sa tina borcanele cu muraturi, nu va avea probleme cu acrirea prea puternica a legumelor.
Mult stimate domn,
daca ati aplicat aceasta metoda de cateva ori, cum afirmati, inseamna ca nu v-a deranjat prea mult gustul diferit. Eu va asigur ca gustul ramane acelasi, am facut la fel si anul acesta si castravetii au iesit excelenti. Ulterior am descoperit in “Cartea de bucate” a D-nei Jurcovan o metoda de conservare a castravetilor in saramura aproape identica cu a mea si nu se specifica nimic despre schimbarea gustului. In plus, spre primavara, cand vremea se mai incalzeste, castravetii pot prinde floare; atunci li se schimba in rau gustul si aproape ca nu mai pot fi consumati. Prin metoda mea (sau a D-nei Jurcovan) putem evita acest lucru, mai ales daca vom aplica masuri de igiena alimentara, printre altele sa umblam la castraveti cu o furculita lunga si curata si nu ii vom lua cu mana nespalata din borcan. Si, la fel de adevarat este ca, daca ii vom tine la rece si la intuneric, castravetii vor
fermenta mult mai incet si isi vor pastra si culoarea initiala.
m_am chinuit sa invelesc fiecare castravete in doua frunze de visin si pana la urma am reusit ,cu asezatul in borcan a fost mai greu dar ambitia a fost mare.rezultatul? de Craciun cand vin colindatorii!
Nu trebuie sa asteptati pana la Craciun. In cca. 1 luna, castravetii sunt cu siguranta murati (depinde cat de racoros este locul unde ati depozitat borcanele).
Desfaceti un borcan si savurati, nu de altceva dar daca au iesit gustosi, asa cum este normal sa fie, aveti timp sa mai puneti o serie, cu castraveti de toamna, pe la sfarsitul lui septembrie atunci cand apar pe piata castraveti cornison mici.
Pentru a nu iesi castravetii “seci” bunica (a trait 87 ani si era femeie de la tara foarte gospodina) a sotiei mele intepa cu acul castravetii !!! De doi ani fac si eu la fel . Cine nu are batrani s ai caute !!
Da, se inteapa castravetii pusi vara la murat. Pentru a se mura mai repede si se pot consuma deja dupa cateva zile. Nicidecum nu poate fi ceva potrivit pentru castravetii pusi pentru iarna. Cine nu are batrani sa-si cumpere! De ce sa-i caute? Cred ca esti pus pe confuzii!
D-le Gigi Popa, apreciez in mod deosebit cultura dumneavoastra generala dar am si eu o mare rugaminte: Nu mai scrieti “salata de beuf”, pentru ca, de fapt, corect este “salata de boeuf”! Nu de alta dar n-ar fi prea diplomatic pentru noi sa-i socam pe colegii francezi, servindu-le cuvinte inexistente in a dumnealor prea-frumoasa limba. Si nu cred, oricum ati riposta, ca la Ramnicu Valcea e valabila o alta franceza, nici macar pentru cei cu pretentii de jurnalisti!
Cam prin ce luna a anului(data) poate fi pusa aceasta reteta?
Oricand aveti castraveti. Secretul este sa fie de gradina, proaspat culesi. Daca puneti sare grunjoasa, ceva mai multa (un sfert de lingura, la litru de saramura, in plus, fata de reteta), castravetii tin si 3 ani, la rece, in beci, camara, povarna, etc.
Deci ce am inteles eu:
la castravetii in saramura pe timpul murarii tulburarii e bine ca borcanele sa fie etanse sa nu curga din ele….. ca nu mai sunt buni castravetii.
In fiecare an am aruncat castravetii din motivul asta ca miroseu groaznic.
O sa incerc acum sa vad daca de data asta o sa fie bine .