Painea noastra cea de toate zilele, rareori poate lipsi de pe masa romanilor. Oricare ar fi fost vremurile prin care au trecut si oricat de greu, chiar cu sacrificii, cu cozi nesfarsite la stanoaga (o bariera laterala construita dintr-o bila de lemn de vreo 6 m lungime, batuta in piroaie din fier pe niste stalpi […]
Paine de casa
Paine de casa cu iaurt si praf de copt
La romani, painea este mai mereu pe masa, nu lipseste din traista cu care merge taranul la camp sau din servieta cu care lucratorul merge la schimb. Tot mai des intalnim painea sub forma de chifle umplute cu te miri ce delicateturi culinare pregatite de cu seara, in pachetelul din diplomatul cu care intelectualul merge […]
Paine umpluta cu porcarele si branza de oaie
Imi amintesc de vremurile copilariei mele cand parintii si bunicii cautau sa se gospodareasca cum stiau ei mai bine pentru ca familia noastra, destul de numeroasa – 7 persoane, sa aiba tot ce ne era necesar pe masa, intr-o varietate bine gandita, de-ale gurii, in tot timpul anului, alternand carnea de pasare proaspat taiata din […]
Ciabatta pregatita in casa
Painea noastra cea de toate zilele este unul din ingredientele care rar lipsesc de pe masa romanilor. Oferta de pe piata este mare si diversa, dar si preferintele cumparatorilor sunt pe masura.
Paine de casa coapta in cuptor
Tot mai multe gospodine au inceput, sa-si prepare singure painea cea de toate zilele, ajutate fiind si de cuptoarele cumparate de prin market. Motivele pot fi multe: unele legate de faina utilizata (este preferata faina neagra sau faina integrala, autentica, fara agenti de crestere sau agenti de conservare), altele legate de modul de coacere (coaja […]
Paine de casa umpluta cu porcarele, cascaval si masline
Ne-am cumparat in urma cu 2 ani de zile, un aparat de facut paine (cuptorului electric, respectiv, eu ii zic „minunatie a tehnicii”), pentru ca nu ne mai placea painea cumparata de la magazin, lipsita de gust, plina de germeni de crestere, care repede devine veche, tare si sfaramicioasa. La inceput, am facut paine in […]
Lipia bunicii cu ce ai prin frigider
Cand erau copil, mama si bunica obisnuiau sa faca paine, in casa. Cand scoteau painea, la inceput, din cuptorul de caramida, din curte si ulterior din masina de gatit cu lemne sau din aragaz, era mare fericire, printre noi copii. Mirosului inconfundabil, de paine proaspata, ne gadila narile si ne activa papilele gustative. Painea proaspata, unsa cu unt era sandwich-ul […]