Incerc sa scriu, dupa cum am promis anterior, retete de preparate rapide, la indemana tineretului, mereu dornic de distractie care sarbatoreste trecerea dintre ani in cercul de prieteni apropiati. Chiar daca distractia este pe primul loc, tot trebuie pregatit ceva la iuteala – la gratar sau la tigaie, sa mearga, la inceputul petrecerii, o tuica […]
Afumaturi
Buseuri cu porcarele
Pentru sarbatorile de iarna, gospodinele cere se respecta isi fac liste din timp, cu preparate care mai de care, in dorinta de a-i uimi pe cei ai casei, adunati in jurul meselor sarbatoresti. Daca la sarbatori sunt si invitati, apropiati ai familiei largite, cu atat mai mult, dorinta gospodinei de a-i atrage pe toti spre […]
Afumatura de la garnita cu legume la gril
Indiferent de anotimp, cand pofticiosii familiei sugereaza (ca sa nu zic, comanda) un anume preparat, gospodina casei nu sta, sa se vaite ca vezi Doamne, nu este sezonul potrivit sau nu se gaseste ingredientul principal prin galantare. O gospodina care se respecta, ia la rand galantarele de prin market-uri, macelarii si bacanii, cauta pe la […]
Varza murata fiarta cu piept de porc afumat
De fiecare data cand am timpul necesar pentru a scrie o reteta, caut pe blog, sa vad ce fel de preparate au mai interesat cititorii mei. Constat, aproape de fiecare data, ca preparatele de sezon sunt cele hotaratoare. Intru pe arhiva mea cu poze la retete deja preparate si daca gasesc ceva nescris trec la […]
Gusa de porc macerata in saramura slaba si apoi fiarta
De fiecare data cand am timpul necesar pentru a scrie o reteta noua, trebuie sa rasfoiesc propria arhiva cu poze existente si preparate deja abordate. Numeric, retetele scrise de mine pe acest blog, se apropie de 1000. Dupa logica lucrurilor, se face usor simtita limitarea surselor mele de inspiratie. In bucatarie mea de bloc incerc […]
Tocana cu piept de porc afumat
Iata-ne si in noul an. Ni-l dorim mai bun decat precedentul an, cu bucurii multiple, fericire cat cuprinde, impliniri si sanatate. Optimismul sa fie pe primul plan in tot ceea ce facem spre binele familiei noastre si de ce nu, al tarii !? Aud tot mai des ca ne dorim o tara ca afara !? […]
Porcarele la tigaie cu mancarica de fasole boabe
Stiu ca toti crestinii practicanti respecta cu sfintenie Postul Craciunului. Nu am putut niciodata, din pacate, sa tin toate zilele din posturile calendarului ortodox. Am reusit, mai des, in copilarie, sa nu mananc de dulce, vinerea, cand mama mea tinea post negru (bea doar apa) pentru a respecta cu sfintenie un juramant pe care il […]
Afumatura de la garnita cu cartofi copti
Afumaturile sunt printre ingrediente preferate de mine la gatit. De multe ori, te scapa din necaz, se pregatesc repede, merg de minune cu tot felul de garnituri, sunt satioase si nu in ultimul rand, gustoase. Nu trebuie facute excese. Daca iarna, afumaturile se consuma mai des, in restul anotimpurilor, se pregatesc mai rar, de 1-2 […]
Iahnie din fasole boabe si afumatura de la garnita, preparat cu dichis
Ca in fiecare an, la sarbatoarea nationala de 1 Decembrie, fasolea boabe pregatita in familie se regaseste la loc de cinste pe masa sarbatoreasca. Traditia o respectam, an de an, sa tot fie vreo 30 de ani de la prima aniversare. Amintiri, amintiri …. ! Copil fiind, sarbatoarea nationala era alta. Fasolea boabe o pregateau […]
Ciorba din coada de porc afumata
Chiar daca suntem in sezonul verdeturilor, un preparat cu afumatura poate fi surpriza zilei pentru pofticiosii familiei. Este o ocazie potrivita sa mai eliberam congelatorul consumand din ultimele provizii de ardei si rosii congelate rapid in toamna. Preparatele cu verdeturi de sezon nu lipsesc ! Ciorbe pe baza de verdeturi (loboda, salata, leurda, urzici, varza […]