Ciabatta pregatita in casa

Painea noastra cea de toate zilele este unul din ingredientele care rar lipsesc de pe masa romanilor. Oferta de pe piata este mare si diversa, dar si preferintele cumparatorilor sunt pe masura.

O fi bine, o fi rau ?! Obiceiul de a citi pe eticheta produselor cumparate, ceva mai nou pe la noi, are avantajele sale, pentru cei doritori sa afle ce si cum se mai vinde prin galantare sub denumirea de paine. Pe langa ingredientele obisnuite (faina, drojdie, apa, sare) cu care suntem obisnuiti din mosi – stramosi, apar tot felul de agenti de crestere, stabilizatori, conservanti, coloranti (ce idee, sa colorezi faina alba cu te miri ce, ca sa arate neagra ?!). Sunt “binefacerile”, nu tocmai sanatoase, ale industriei de panificatie, ca sa ne referim la subiect.

Cum sa fie painea ? Vrem ca painea sa fie mereu proaspata, atat in galantar, dar si sa se mentina proaspata la noi acasa cateva zile, dupa cumparare, sa fie neagra, bine coapta la interior si crocanta la exterior, sa aiba seminte si sa nu aiba nici adausuri nesanatoase. Suntem cam pretentiosi. Exista o solutie la indemana tuturor: sa facem paine in casa, cumparand faina, drojdie, ulei de masline/ unt, sare grunjoasa, seminte de tot felul. Mai avem nevoie de un cuptor electric (aparat electrocasnic foarte util in orice gospodarie) sau sa framantam manual coca pentru paine si sa coacem painea intr-o tava, in cuptorul aragazului.

Ciabatta pregatita in casa.
Ciabatta pregatita in casa.

Ingrediente de trebuinta in reteta: faina neagra/ alba/intermediara/ faina amestecata, sare grunjoasa, ulei de masline/ unt proaspat, drojdie proaspata, apa calduta/ lapte dulce (fiert, caldut) si optional semintele preferate (floarea soarelui, dovleac, in, susan, etc.).

Ingrediente pentru ciabatta pregatita in casa.Ingrediente pentru ciabatta pregatita in casa.

Alternativa pentru ingrediente (pe care eu o folosesc foarte rar, neavand prea mare incredere in “agenti”). Se poate utiliza faina din grau dur, speciala pentru ciabatta (faina este amestecata cu gris din grau dur, germeni de grau, maia uscata de grau, drojdie uscata, sare iodata, agenti de afanare, bicarbonat de sodiu), ulei de masline, apa calduta.

Faina cca. 750 grame (2/3 faina neagra si 1/3 faina alba/ integrala) se pune intr-un vas de amestecare, din lemn, impreuna cu sarea grunjoasa ( o lingurita) si drojdia proaspata (25-30 de grame) dizolvata in putin apa calduta. Se amesteca cu o lingura din lemn, din aproape in aproape, din mijloc spre marginea vasului, ingloband toata faina.

Pentru o paine deosebita ! Faina se cerne printr-o sita deasa pentru a se retine eventuale cocoloase/ aglomerari formate in punga.

Faina, drojdie, sare si apa calduta adaugata treptat, in timpul amestecarii pentru ciabatta pregatita in casa.
Faina, drojdie, sare si apa calduta adaugata treptat, in timpul amestecarii pentru ciabatta pregatita in casa.

Se incepe cu amestecarea a putina faina cu sare si drojdie.

Se adauga faina (pana se termina) si apa calduta, treptat si se continua amestecarea intai cu  lingura si apoi cu mainile pana se formeaza o pasta consistenta.

Coca pentru ciabatta pregatita in casa.
Coca pentru ciabatta pregatita in casa.

Se adauga o lingura de ulei de masline si se continua framantarea cocai. In loc de ulei de masline se poate adauga unt proaspat sau un amestec de unt si ulei de masline.

Adaugare ulei de masline in coca framantata pentru ciabatta pregatita in casa.
Adaugare ulei de masline in coca framantata pentru ciabatta pregatita in casa.

In coca, in timpul framantarii se pot adauga seminte.

Coca framantata, se acopera cu un prosop curat si se lasa la odihna, langa o sursa calda, minim 30 de minute.

Coca pusa la crescut, pentru ciabatta pregatita in casa.Coca pusa la crescut, pentru ciabatta pregatita in casa.

Coca a crescut si se poate scoate prosopul, iar coca ramane in tava de copt sau se trece in alta tava.

Coca pentru ciabatta este crescuta, se poate scoate prosopul si coca ramane in vasul de copt.
Coca pentru ciabatta este crescuta, se poate scoate prosopul si coca ramane in vasul de copt.

Pentru a nu se prinde de tava de copt. Aluatul crescut se aseaza intr-o tava de copt, pe hartie de copt unsa cu ulei de masline si presarata cu faina. Coca poate fi asezata si direct in tava de copt presarata cu faina.

Coca pentru ciabatta pregatita in casa, asezata in tava de copt.
Coca pentru ciabatta pregatita in casa, asezata in tava de copt.

Aspectul poate sa insele ! Coca se stropeste cu putin apa si se cresteaza cu un cutit bine ascutit. In timpul trecerii cocai in tava de copt, aspectul cocai va avea de suferit, incretindu-se usor. Isi va reveni repede, in timpul coacerii.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.

Pentru o coacere buna si o rumenire ademenitoare ! In cuptorul aragazului se pune din timp, un vas cu apa calda, care sa imprastie abur, astfel incat coacerea painii sa se produca in abur, care ajuta la coacerea interioara a cocai, dar si la obtinerea cojii crocante a painii.

Ciabatta pregatita in casa este gata.
Ciabatta pregatita in casa este gata.

Cum se evita incrudarea (inmuierea) painii care poate deveni lipicioasa ? Painea gata coapta se scoate cu tava cu tot si se lasa sa se odihneasca 10 minute, inainte de a scoate painea din tava. Painea scoasa din tava se pune pe un gratar sa se raceasca lent, inainte de a fi taiata in felii.

Ciabatta pregatita in casa.
Ciabatta pregatita in casa.

Ce poate fi mai gustos decat o felie de paine calda unsa cu unt proaspat ? Incercati si nu veti regreta. Gurmetii de pretutindeni nu vor putea rezista ispitei.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Poate va ganditi – ce rost are sa pregatiti paine in casa, atata timp cat se gaseste paine la discretie si pe alese ? Incercati sa faceti paine in casa si va veti schimba optica atunci cand gustul deosebit al painii pregatite de voi, va poate transforma intr-un fan declarat al painii pregatite in casa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*