Paine de casa coapta in cuptor

Tot mai multe gospodine au inceput, sa-si prepare singure painea cea de toate zilele, ajutate fiind si de cuptoarele cumparate de prin market. Motivele pot fi multe: unele legate de faina utilizata (este preferata faina neagra sau faina integrala, autentica, fara agenti de crestere sau agenti de conservare), altele legate de modul de coacere (coaja sa fie crocanta) si de aspectul painii obtinute (bine coapta la interior si rumenita la exterior).

Cum romanii sunt dintotdeauna mari consumatori de paine, nici parintii si bunicii nostri nu faceau exceptie. Chiar daca painea era la liber sau pe cartela, tot mai gustoasa, mai pufoasa si mai aratoasa era painea framantata din faina adusa direct de la moara (netinuta prin galantare) si din drojdie proaspata. Painea era coapta in cuptorul de caramida, din curtea casei.

Amintirile ma podidesc ! Cuptorul de caramida din copilaria mea nu era folosit numai pentru coacerea painii de casa. Imi amintesc cu nostalgie si deosebita placere in acelasi timp (gurmanzii de pretutindeni, ma vor intelege, cu siguranta), cum se coceau cozonacii in cuptorul din curte, la Paste si la Craciun, iar noi copiii, plini de pofte, roiam in jurul cuptorului. Cu greu puteam fi tinuti la distanta de cuptor, sa nu ne ardem si de cozonacii proaspat scosi din cuptor. Primul cozonac, asa fierbinte cum era el, atunci scos din cuptor, trebuia sa ne fie impartit imediat. Tot in acel cuptor, mama si bunica  coceau curcanul la Craciun, purcelul de lapte la diversele aniversari din familie sau mielul de  Paste. Din pacate, nu mai gasesc o poza facuta cu mult timp in urma, la o aniversare, poza aflata candva, in albumul familiei.

Paine de casa coapta in cuptor.
Paine de casa coapta in cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: 1 Kg de faina (0,750 Kg faina neagra si/ sau integrala si 0,250 Kg faina alba), drojdie proaspata (15-20 grame), o lingura de sare grunjoasa, 1-2 linguri de ulei de masline, o lingura de zahar tos, apa calduta.

Ingrediente de trebuinta pentru painea de casa coapta in cuptor.
Ingrediente de trebuinta pentru painea de casa coapta in cuptor.

Faina se cerne printr-o sita fina pentru a se retine eventualele impuritati.

De ce amestecam si faina alba ? Faina alba ajuta la crestea cocai pentru paine, iar painea obtinuta va fi mai pufoasa.

Faina cernuta pentru paine de casa coapta in cuptor.
Faina cernuta pentru paine de casa coapta in cuptor.

In faina cernuta se adauga sarea grunjoasa, drojdia proaspata (sfaramata intre degete) si zaharul.

Cum procedam ? Se foloseste un blid/ copaie din lemn cu un volum de 5-6 litri. Nu as putea sa spun, de ce din lemn, dar asa avea mama. Si oricum, painea va fi cu siguranta cat mai pura posibil. Aluatul pentru paine se pregateste prin amestecare cu mana (de preferat) sau folosind o lingura din lemn.

Adaugare drojdie, sare grunjoasa si zahar in faina cernuta pentru paine de casa coapta in cuptor.
Adaugare drojdie, sare grunjoasa si zahar in faina cernuta pentru paine de casa coapta in cuptor.

Se toarna apa calduta si se amesteca drojdia, zaharul si sarea grunjoasa, cu putina faina, in mijlocul cantitatii de faina, pana se formeaza o masa lipicioasa de cca. 40-50 grame.

Masa cleioasa formata din drojdie proaspata, zahar, sare grunjoasa si putina faina pentru paine de casa coapta in cuptor.
Masa cleioasa formata din drojdie proaspata, zahar, sare grunjoasa si putina faina pentru paine de casa coapta in cuptor.

Se continua cu adaugarea de apa calduta, in trepte/ cantitati mici si incorporarea de faina, progresiv, avand grija sa amestecam, pana se formeaza o masa cleioasa/ lipicioasa, formata din toate ingredientele utilizate.

In coca formata se adauga uleiul de masline.

Adaugare ulei de masline in coca pentru paine de casa coapta in cuptor.
Adaugare ulei de masline in coca pentru paine de casa coapta in cuptor.

Se continua framantarea cca. 10 minute cu mana a masei lipicioase de faina si celelalte ingrediente, pentru incorporarea uleiului de masline in coca.

Este bine de stiut ! Framantarea nu trebuie sa dureze o vesnicie, doar pana ce coca se desprinde ceva mai usor de marginile vasului din lemn, ramanand totusi lipicioasa. In acealasi timp, o framantare ceva mai indelungata asigura obtinerea unei paini omogene, bine dospita si bine coapta.

Coca pentru paine de casa coapta in cuptor
Coca pentru paine de casa coapta in cuptor.

Vasul din lemn in care se gaseste coca framantata se acopera cu un servet de bucatarie si se plaseaza langa o sursa de caldura (aragaz, calorifer, la soare, etc.) pentru a creste coca.

Putem face paine cu seminte ! Pentru o paine de casa cu seminte (in, floarea soarelui, dovleac, susan, etc.) cand coca a crescut deja, dublandu-si/ triplandu-si volumul (dupa cca. 40 de minute), se pot adauga semintele in coca si se va continua framantarea cca. 15-20 de minute pentru omogenizare si inglobare seminte in coca.

Coca se pune iarasi sub servet pentru a creste in continuare.

Coca pentru paine de casa coapta la cuptor,  tinuta acoperita cu un stergar, pentru a creste.
Coca pentru paine de casa coapta la cuptor, tinuta acoperita cu un stergar, pentru a creste.

Cand coca a crescut suficient (timpul este in functie de calitatea fainii si de prospetimea drojdiei, de cantitatea de caldura emanata de sursa de caldura, etc.), aceasta va umple tot vasul din lemn.  De regula, coca se lasa la crescut cca. 2-2,5 ore.

De tinut minte ! Prea multa caldura va afecta calitatea painii, deoarece coca nu va creste in timp, ci brusc si va scadea in volum tot brusc, cand coca va fi transvazata in vasul de coacere.

Coca dospita pentru paine de casa coapta in cuptor.
Coca dospita pentru paine de casa coapta in cuptor.

De ce sa folosim vasul roman pentru coacera painii ? Din timp, se pregateste vasul roman, tinandu-l umplut pe trei sferturi cu apa, cca. 30 de minute, pentru a se umple porii din ceramica cu apa. Cand vasul va fi introdus in cuptorul incins al aragazului, apa va iesi din porii masei de ceramica si vaporii de apa vor umezi coca, aflata in coacere, ajutand la formarea unei cruste subtiri la suprafata, sub care se va coace miezul painii.

Vasul din ceramica se unge cu ulei de masline. Coca crescuta in vasul din lemn se ia cu mainile si se aranjeaza in vasul de copt. Ne ungem cu putin ulei de masline si pe maini pentru ca coca sa nu ni se prinda de maini.

Coca pentru paine de casa coapta in cuptor, pusa in vasul de copt.
Coca pentru paine de casa coapta in cuptor, pusa in vasul de copt.

Coca se cresteaza cu un cutit bine ascutit, printr-o miscare scurta a mainii. In crestaturi va putea fi urmarita coacerea painii, folosind fereastra cuptorului aragazului.

Vasul roman se acopera cu servetul de bucatarie si se lasa coca la crescut langa sursa de caldura.

Cand coca si-a dublat volumul (ca timp, cca. 1-1,5 ore), vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.

Coca crescuta in vasul roman gata de coacere pentru paine de casa coapta in cuptor.
Coca crescuta in vasul roman gata de coacere pentru paine de casa coapta in cuptor.

Coacerea painii se urmareste prin geamul de la cuptorul aragazului. Deschizand usa cuptorului riscam ca coca insuficient coapta sa scada in volum si painea, in final, sa aiba de suferit ca aspect.

Painea de casa coapta in cuptor este gata.
Painea de casa coapta in cuptor este gata.

Despre aspectul si calitatea painii obtinute ! Aspectul painii obtinute este strans legat de calitatea fainii si de prospetimea drojdiei. O faina alba/ integrala/ neagra, de calitate, obtinuta din grau de calitate, faina netinuta prin galantare, dar si o drojdie cat mai proaspata asigura calitatea deosebita, dar si aspectul painii. Se poate folosi faina cu ingredienti de crestere, numai daca suntem siguri ca acestia sunt naturali (!?).

Painea poate fi feliata, pentru a nu se faramita, folosind un cutit cu lama zimtata, dar numai dupa ce painea se raceste la temperatura camerei.

Paine de casa coapta in cuptor, feliata.
Paine de casa coapta in cuptor, feliata.

Painea de casa facuta in casa se poate mentine proaspata timp de    3-4 zile, daca se pastreaza intr-o punga din celofan alimentar sau intr-o punga din hartie speciala pentru foietaje.

Ca orice lucru bun, care dispare repede ! In orasul meu se vindea in urma cu vreo 2 ani paine coapta in cuptor de caramida, o paine imensa la 4-5 Kg/ bucata. A disparut dintr-o data. Degeaba intrebi, nimeni nu stie motivul. Probabil, firma a dat faliment. Trebuie sa recunosc ca painea coapta in cuptorul aragazului meu nu va putea, sa arate, niciodata, ca cea coapta in cuptor de caramida arsa. De gustoasa este chiar mai gustoasa si la fel de crocanta.

Paine coapta in cuptor de caramida arsa.
Paine coapta in cuptor de caramida arsa.

Cam la fel arata si painea din copilaria mea, coapta de mama si bunica in cuptorul din curtea casei, cu deosebirea ca era ceva mai neagra si rotunda.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Incercati sa faceti paine in casa. Nu veti regreta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*