Pentru sarbatorile de iarna, gospodinele cere se respecta isi fac liste din timp, cu preparate care mai de care, in dorinta de a-i uimi pe cei ai casei, adunati in jurul meselor sarbatoresti. Daca la sarbatori sunt si invitati, apropiati ai familiei largite, cu atat mai mult, dorinta gospodinei de a-i atrage pe toti spre […]
Aperitive
Pasta tartinabila din jumari de porc cu ou fiert si castraveti murati
Imi place, sa ma tin de promisiunile facute, motiv pentru care scriu astazi, o alta reteta, sper eu, utila, pentru tinerele gospodine si nu numai, dornice sa respecte traditiile culinare stramosesti cu ocazia sarbatorilor de iarna. Dilema oricarei gospodine care se respecta, cu ocazia sarbatorilor crestinesti, este – cu ce sa-i mai surprind pe cei […]
Franzela umpluta cu de toate
Franzela umpluta cu de toate Imi este greu, sa cred, ca exista gospodine, care sa nu fie puse in fata eternei intrebari – ce mai servim astazi pofticiosilor familiei, in special seara, la cina. Cand ai copii mici, intrebarea devine chiar presanta. Astazi, cand oferta de produse din piata este chiar provocatoare, sa ai permanenet […]
Aperitiv consistent cu foietaj
De cele mai multe ori, cand pregatesc aperitive, imi propun, sa stau cat mai putin prin preajma aragazului. Aperitivele consistente au un avantaj care nu este deloc de neglijat – pot fi servite nu numai ca aperitive, dar si la micul dejun, langa nelipsita cafea sau chiar la cina, impreuna cu o salata de sezon. […]
Oua de prepelita in guguloi din carne tocata de curcan
Pentru mine, delicatesele culinare sunt preparate pe care le abordez nu in fiecare zi, de regula la aniversari si uneori la sarbatorile religioase pe care le petrecem impreuna, tot familionul extins. Am mostenit obiceiul de a ne strange toti/ aproape toti membrii familionul extins, de la parintii si bunicii nostri, de regula cand acestia implineau […]
Ciuperci albe umplute cu gorgonzola, la cuptor
Este sezonul ciupercilor si a buretilor de toamna. Culegatorii de ciuperci dau navala prin paduri. Profesionistii culeg ciuperci in tarnuri mari si ranite cazone, pas cu pas, pana in mijlocul padurilor. Le scot cu greu la marginea padurii, la drum forestier de masina. Acolo ii asteapta comerciantii care aduna tot ceea ce aduc culegatorii profesionisti. […]
Cartofi fierti inveliti in prosciutto, la cuptor
Inca nu a trecut toropeala si orice gospodina isi face planuri in continuare, cum sa stea cat mai putin in preajma aragazului. Ori de vrei, ori de nu vrei, spre seara, cand poti deschide geamurile, sa egalizezi temperaturile, pe cea de afara cu cea din interior, iti faci curaj si te apropii de aragaz. Se […]
Sandvis banatean cu slanina afumata
Toropeala, umezeala, adieri trecatoare de vant, cate un nor grabit, sa lase soarele, sa te arda, picaturi razlete de ploaie care scot aburi din asfaltul incins si o luam de la capat. Nu cred sa fi uitat ceva din ceea ce patim de vreo luna incoace. Scoatem mititelu’ nostru la plimbare, mai mult la orele […]
O noua captura pescareasca de sezon
Suntem inca, in plin sezon de capturi pescaresti pentru recoltarea icrelor. Nici eu, nu pot rata sansa de a-mi reface stocul de icre pentru tot anul in curs si chiar mai mult. Cu siguranta imi vor ramane cateva cutiute/ borcanele pentru mici atentii oferite cu ocazia aniversarilor onomastice si a sarbatorilor crestinesti, pe care le […]
Preparate din cap de somn
Cum toate drumurile mele spre casa trec prin apropierea pietei, halei cu produse alimentare, macelarie si pescarie, rareori ezit sa intru ca sa arunc o ocheada. Obicei vechi si de demult, pastrat si astazi cand galantarele si tarabele sunt pline, iar oferta este bogata. Nu cumpar neaparat, ceva. Daca imi place ce vad in mod […]