Toamna si-a intrat pe deplin, in drepturi. Anul acesta, pana sa dea frigul si ploile, am reusit, sa punem la camara din balcon, borcanele si sticlele programate ca pregatiri peentru iarna. Toamna este pe locul 2 in preferintele mele legate de anotimpuri, neavand cum depasi primavara/ luna mai in special, cand totul este verde si […]
Aperitive
Sandvis cu maduva coapta din oase tubulare, de vita
In ultimii 3-4 ani, pe la sfarsitul lui septembrie, vremea s-a strambat brusc si temperaturile au scazut periculos pentru productia de legume necesare pregatirii de conserve si muraturi pentru iarna. Nici preturile nu au stat pe loc, au crescut si ele, vizibil si brusc, periculos pentru buzunarul familiei. Precupetele zic, ca anul acesta, spre fericirea […]
Chiftelute din varza noua, la tigaie
Suntem in plina vara, legume de toate felurile umplu tarabele prin piete si galantarele din market-uri. Gospodinele, in goana lor pentru pregatirile de iarna incearca, sa aleaga, ce arata bine si este convenabil ca pret, desi calitatea ar trebui, sa fie pe primul plan. Nu putem zice ca nu avem de unde alege, sortimentele sunt […]
Aperitiv de sarbatoare – oua umplute
Eterna dilema, ce reteta sa mai scriu astazi, este tot de actualitate !? Chiar daca, curiosii care se uita in continuare pe site-ul meu de bucatareli, abia de mai trec de 20-30 de utilizatori unici/ zi, cred ca inca, mai am ceva noutati de scris. Macar numarul abonatilor la care ajung retetele mele imediat ce […]
Ciuperci sitachi trase in unt clarificat si smantana
Inainte de sarbatorile pascale, in raidurile mele prin market, am descoperit ciuperci sitachi, crescute in ciupercarii romanesti. M-am bucurat, ca intreprinzatori romani au reusit, sa adapteze aceste ciuperci asiatice in tara, in ciupercarii locale, cu miceliu adus din Asia. Bine preparate, aceste ciuperci sunt deosebit de savuroase, comparabil cu cele originale. In urma cu vreo […]
Buseuri cu porcarele
Pentru sarbatorile de iarna, gospodinele cere se respecta isi fac liste din timp, cu preparate care mai de care, in dorinta de a-i uimi pe cei ai casei, adunati in jurul meselor sarbatoresti. Daca la sarbatori sunt si invitati, apropiati ai familiei largite, cu atat mai mult, dorinta gospodinei de a-i atrage pe toti spre […]
Pasta tartinabila din jumari de porc cu ou fiert si castraveti murati
Imi place, sa ma tin de promisiunile facute, motiv pentru care scriu astazi, o alta reteta, sper eu, utila, pentru tinerele gospodine si nu numai, dornice sa respecte traditiile culinare stramosesti cu ocazia sarbatorilor de iarna. Dilema oricarei gospodine care se respecta, cu ocazia sarbatorilor crestinesti, este – cu ce sa-i mai surprind pe cei […]
Franzela umpluta cu de toate
Franzela umpluta cu de toate Imi este greu, sa cred, ca exista gospodine, care sa nu fie puse in fata eternei intrebari – ce mai servim astazi pofticiosilor familiei, in special seara, la cina. Cand ai copii mici, intrebarea devine chiar presanta. Astazi, cand oferta de produse din piata este chiar provocatoare, sa ai permanenet […]
Aperitiv consistent cu foietaj
De cele mai multe ori, cand pregatesc aperitive, imi propun, sa stau cat mai putin prin preajma aragazului. Aperitivele consistente au un avantaj care nu este deloc de neglijat – pot fi servite nu numai ca aperitive, dar si la micul dejun, langa nelipsita cafea sau chiar la cina, impreuna cu o salata de sezon. […]
Oua de prepelita in guguloi din carne tocata de curcan
Pentru mine, delicatesele culinare sunt preparate pe care le abordez nu in fiecare zi, de regula la aniversari si uneori la sarbatorile religioase pe care le petrecem impreuna, tot familionul extins. Am mostenit obiceiul de a ne strange toti/ aproape toti membrii familionul extins, de la parintii si bunicii nostri, de regula cand acestia implineau […]