Miel ied capra oaie si berbec

Miel ied capra oaie si berbec, Retete Personale

Pulpa de berbecut, impanata cu usturoi, la cuptor, cu piure de cartofi

Pe 26 octombrie, de sf. Dumitru (Sanmedru), ciobanii coboara oile de la munte, parasesc stanele, pe care le lasa in „grija” ursilor si a lupilor. Ciobanii se trag la casa lor, unde iarna este cald si bine. Oile le duceau o data, de mult la iernat, in Baragan. Mai nou, proprietarii aduc oile in curtea casei lor somptuoase, unde […]

Miel ied capra oaie si berbec, Retete Personale

Ghiveci cu carne de berbec

Desi este inca, destul de cald afara, incet, incet, toamna isi intra in drepturi. Dimineata este racoare si pe masini a aparut roua. Piata este plina de legume, romanesti si turcesti. Preturile sunt inca destul de acceptabile, desi comerciantii incearca, deocamdata fara prea mare succes, sa-i scoata pe adevaratii producatori de la tarabe. Ca de obicei, responsabilii pietei/angajati […]

Mancaruri si mancarici, Miel ied capra oaie si berbec, Retete Personale

Varza murata, cu carne de berbec

In macelarii si prin market-uri, este perioada in care gasesti, pe ales, carne de berbec. Chiar daca, nu intotdeauna, tot ce arata bine la privit este si cel mai bun pentru aprovizionat, pentru a cumpara carne de berbec, aceasta chiar trebuie sa arate bine. Din secretele cumparatorului ! Ca in orice „meserie”, cea de cumparator de materie […]

Miel ied capra oaie si berbec, Retete Personale

Muschi de berbecut la tigaie, cu sos de ciuperci si legume

Ciobanii au coborat turmele de la munte, au pus la beci putinile cu branza facuta la stana, in varful muntelui si la camara, burdufurile cu braza „delicata” si ulcelele cu lapte storcit, bunatati facute pentru ei si familia lor, uneori pentru amici si rareori pentru comercializare. Ciobanii, au trecut apoi, la sacrificarea oilor sterpe si a […]

Miel ied capra oaie si berbec, Retete Personale

Pastrama de oaie cu praz, mamaliga si cartofi prajiti

Este o reteta mai pretentioasa ca preparare, fiind multe operatii de facut, dar care per total nu iti ia prea mult timp si fiind vorba de o multitudine de miasme, merita sa fie incercata. Secretul retetei este sa cumperi pastrama de oaie, grasa, putin sarata, afumata la fum rece, din lemn de fag (nu prin mijloace de „amatori culinari” […]