Pe 26 octombrie, de sf. Dumitru (Sanmedru), ciobanii coboara oile de la munte, parasesc stanele, pe care le lasa in „grija” ursilor si a lupilor. Ciobanii se trag la casa lor, unde iarna este cald si bine. Oile le duceau o data, de mult la iernat, in Baragan. Mai nou, proprietarii aduc oile in curtea casei lor somptuoase, unde […]
Miel ied capra oaie si berbec
Ghiveci cu carne de berbec
Desi este inca, destul de cald afara, incet, incet, toamna isi intra in drepturi. Dimineata este racoare si pe masini a aparut roua. Piata este plina de legume, romanesti si turcesti. Preturile sunt inca destul de acceptabile, desi comerciantii incearca, deocamdata fara prea mare succes, sa-i scoata pe adevaratii producatori de la tarabe. Ca de obicei, responsabilii pietei/angajati […]
Pulpa de miel, inabusita, cu cartofi natur
Trebuie sa recunosc ca sunt un pofticios consacrat, cand vine vorba de retete din carne de miel/ ied/ oaie/ berbecut. Aceeasi intrebare, cand pun la cale, impreuna cu sotia, meniul din urmatoarele zile: ce nu am mai mancat de mult timp ? Pe moment, nu gasim raspunsul la intrebare, urmand ca „delegatul”, in bucatarie, sa stabileasca […]
Pulpa si cotlet de miel, la cuptor
Desi prefer iedul, anul acesta am cumparat miel, pentru Paste. Nu am gasit un ied mare, la 10-12 Kg, asa cum doream. Anii trecuti am scris mai multe retete, cu carne de miel sau carne de ied. Este o carne deosebit de frageda, usor de preparat, ca reteta si in plus, care se pregateste destul de […]
Pulpa de berbec in sos de mustar si smantana
Chiar daca noi romanii suntem mari devoratori de preparate din carne de porc, in perioada sarbatorilor de iarna, multor gurmanzi adevarati le prieste de minune si chiar ii incita, preparatele din carne de oaie, servite la masa de Boboteaza sau la masa de Sf. Ion, ca delicatese, de sezon. Nu as zice, ca preparand friptura din carne de oaie, […]
Varza murata, cu carne de berbec
In macelarii si prin market-uri, este perioada in care gasesti, pe ales, carne de berbec. Chiar daca, nu intotdeauna, tot ce arata bine la privit este si cel mai bun pentru aprovizionat, pentru a cumpara carne de berbec, aceasta chiar trebuie sa arate bine. Din secretele cumparatorului ! Ca in orice „meserie”, cea de cumparator de materie […]
Tocanita de berbecut crescut la stana
Toamna se mananca oaie. Dixit. 😛 Si totusi nu este atat de simplu. Vorba vine, se mananca oaie. De fapt, oaie mananca cei care cumpara din galantarul ciobanului, fara sa se uite cu atentie, nu aleg, doar „culeg”, adica pun in traista ce le da fata vesela de la taraba, cu bujori in obrajori, care ii imbie […]
Muschi de berbecut la tigaie, cu sos de ciuperci si legume
Ciobanii au coborat turmele de la munte, au pus la beci putinile cu branza facuta la stana, in varful muntelui si la camara, burdufurile cu braza „delicata” si ulcelele cu lapte storcit, bunatati facute pentru ei si familia lor, uneori pentru amici si rareori pentru comercializare. Ciobanii, au trecut apoi, la sacrificarea oilor sterpe si a […]
Pastrama de oaie cu praz, mamaliga si cartofi prajiti
Este o reteta mai pretentioasa ca preparare, fiind multe operatii de facut, dar care per total nu iti ia prea mult timp si fiind vorba de o multitudine de miasme, merita sa fie incercata. Secretul retetei este sa cumperi pastrama de oaie, grasa, putin sarata, afumata la fum rece, din lemn de fag (nu prin mijloace de „amatori culinari” […]
Pastrama de oaie cu mamaliga, branza si smantana
Oaia este unul din cele mai curate animale, animal apreciat la adevarata sa valoare, de catre gurmanzi. Retetele din carne de oaie sunt variate si nu prea cunoscute de catre multi, din cauza unei idei preconcepute (pe care eu unul nu o pot intelege), cum ca – noi nu mancam carne de oaie. Nici nu stiu ce […]