Chiar daca noi romanii suntem mari devoratori de preparate din carne de porc, in perioada sarbatorilor de iarna, multor gurmanzi adevarati le prieste de minune si chiar ii incita, preparatele din carne de oaie, servite la masa de Boboteaza sau la masa de Sf. Ion, ca delicatese, de sezon. Nu as zice, ca preparand friptura din carne de oaie, […]
Miel ied capra oaie si berbec
Varza murata, cu carne de berbec
In macelarii si prin market-uri, este perioada in care gasesti, pe ales, carne de berbec. Chiar daca, nu intotdeauna, tot ce arata bine la privit este si cel mai bun pentru aprovizionat, pentru a cumpara carne de berbec, aceasta chiar trebuie sa arate bine. Din secretele cumparatorului ! Ca in orice „meserie”, cea de cumparator de materie […]
Tocanita de berbecut crescut la stana
Toamna se mananca oaie. Dixit. 😛 Si totusi nu este atat de simplu. Vorba vine, se mananca oaie. De fapt, oaie mananca cei care cumpara din galantarul ciobanului, fara sa se uite cu atentie, nu aleg, doar „culeg”, adica pun in traista ce le da fata vesela de la taraba, cu bujori in obrajori, care ii imbie […]
Muschi de berbecut la tigaie, cu sos de ciuperci si legume
Ciobanii au coborat turmele de la munte, au pus la beci putinile cu branza facuta la stana, in varful muntelui si la camara, burdufurile cu braza „delicata” si ulcelele cu lapte storcit, bunatati facute pentru ei si familia lor, uneori pentru amici si rareori pentru comercializare. Ciobanii, au trecut apoi, la sacrificarea oilor sterpe si a […]
Pastrama de oaie cu praz, mamaliga si cartofi prajiti
Este o reteta mai pretentioasa ca preparare, fiind multe operatii de facut, dar care per total nu iti ia prea mult timp si fiind vorba de o multitudine de miasme, merita sa fie incercata. Secretul retetei este sa cumperi pastrama de oaie, grasa, putin sarata, afumata la fum rece, din lemn de fag (nu prin mijloace de „amatori culinari” […]
Pastrama de oaie cu mamaliga, branza si smantana
Oaia este unul din cele mai curate animale, animal apreciat la adevarata sa valoare, de catre gurmanzi. Retetele din carne de oaie sunt variate si nu prea cunoscute de catre multi, din cauza unei idei preconcepute (pe care eu unul nu o pot intelege), cum ca – noi nu mancam carne de oaie. Nici nu stiu ce […]
Tocana de berbec cu cartofi noi
Aceasta reteta se adreseaza acelor „nefericiti simandicosi” care din diverse motive „urasc” carnea de oaie in general, fara a avea un motiv plauzibil. Mirosul este specific carnii de oaie, gustul este magnific daca stii sa getesti carnea de oaie, pielitele se pot indeparta sau lasa, ca tot se rumenesc si se fragezesc.
Friptura de berbec crescut la stana, la cuptor
Mi-am adus aminte de pulpa de berbec pe care o aveam in congelator. Dupa desghetare, se curata de piei si se impaneaza cu catei intregi de usturoi si bucati mici de slanina de porc (daca pulpa de berbec este mai grasa nu este nevoie de impanat cu slanina de porc). Simandicosii (adica cei pe care […]
Varza cu carne de berbec crescut la stana
Pentru mine carnea de berbec este o delicatesa. Preparata bine, rivalizeaza cu cele mai pofticioase fripturi din carne de porc, vita, pasare. Cei care nu mananca berbec, nici nu stiu ce pierd. Gustul ciobanesc al carnii de oaie, seul de oaie (grasimea carnii), folosite cu indemanare, dau delicatese culinare, de neimaginat. Daca ai noroc si gasesti […]