Nu am renuntat cu totul la preparatele mele rapide, pregatite cu noile dotari din propria bucatarie – aragazul cu cuptor electric si gril, tigaile si gril-ul cu fund din aluminiu turnat si protectie ceramica. Incet, incet, cand se instaleaza toamna, preparatele cu carne mai grasa isi fac loc in retetarul oricarei familii de romani. In […]
Tocana
Tocanita din inima si rinichi de porc
Am apreciat intotdeauna, asa cum se cuvine, preparatele din maruntaie de porc sau vita/ vitel (rinichi, inima, ficat), precum si pe cele din burta animalului (vitel/ vita, in special). Nici maruntaiele de pasare (ficat, pipote, inimi) nu sunt de neglijat in retetarul unei familii. Traditionala ciorba de burta (oare cui nu-i place, nu-i face pofta, […]
Tocanita din ardei capia copti
Of, of …, zapuseala de afara, ca sa nu mai amintim de cea din jurul aragazului pus la treaba, nu ne lasa deloc. Toamna se apropie cu pasi mari, oferta de legume de pe piata este slaba. Preturile au luat-o razna. Aceeasi „producatori”, de fapt comercianti mascati, cunoscuti de ani de zile de toata lumea, […]
Tocanita de iepure cu leurda si cartofi noi
Rasfoiesc retetarul familiei, verific arhiva cu poze facute la data pregatirii retelor, ma uit si prin sursele mele de inspiratie, mostenite de la parinti. Ce constat ? Sunt destule retete care asteapta sa fie facute si apoi scrise, chiar daca cifra 1000 de retete deja scrise este la un singur pas distanta. Altfel spus, reteta […]
Tocana din pulpa de vitel
In sezonul rece, prin market se gasesc legume proaspete aduse din import, expuse la preturi duble, chiar triple, fata de cele romanesti, cumparate toamna de pe tarabele din piata. Pretul poate sa fie, nu neaparat, cel ce dicteaza preferintele gospodinei. Gustul de leguma proaspat culeasa (in majoritatea cazurilor gustul lipseste/ este de nesesizat) poate fi […]
Tocana cu piept de porc afumat
Iata-ne si in noul an. Ni-l dorim mai bun decat precedentul an, cu bucurii multiple, fericire cat cuprinde, impliniri si sanatate. Optimismul sa fie pe primul plan in tot ceea ce facem spre binele familiei noastre si de ce nu, al tarii !? Aud tot mai des ca ne dorim o tara ca afara !? […]
Coada de vita gatita macelareste
Caut, pe cat posibil, sa scriu retete noi, fara a ma repeta. Cred ca am reusit intr-o mare masura. Chiar daca la o prima vedere poate parea ca am mai scris o anume reteta, la o citire atenta (la o incercare de preparare in propria bucatarie) se poate constata ca sunt cateva ingrediente noi si/ […]
Tocan de oaie cu varza murata calita
In urma cu vreo luna, cand am gasit in galantare, am cumparat cam un sfert de oaie (fara coaste), la vreo 4 Kg. Am transat pulpa si am pus pachete in congelator pentru ciorba (carne cu os), pentru friptura (pulpa propriu-zisa, cu carne si osul mare) si pentru tocan (carne cu grasime de oaie – […]
Tocanita din urechi de porc afumate
Sanatatea mintii si a trupului este pe primul plan, motiv suficient, din punctul meu de vedere, pentru a ne adapta la restrictii. Pandemia aceasta care nu se mai sfarseste face ravagii greu de trecut cu vederea de orice om normal. Miscarile mele prin macelarii, pescarii si prin piata s-au rarit simtitor. Ma limitez doar la […]
Tocana din iepure crescut in curte
Iepurele de curte incearca de cativa ani sa intre pe piata de carne din marile market-uri. Tot mai multi producatori romani si-au facut ferme unde cresc iepuri de rasa. Bucatarii profesionisti nu se lasa mai prejos si ies pe piata cu retete care mai de care, multe preluate din preparatele vanatoresti. Usor, usor, pofticiosii de […]