Chiar daca mai este destul timp pana la Paste, sa servim un cotlet de miel la pranzul familiei de la sfarsitul saptamanii, este ca si cum am fi prezenti la respectiva masa crestineasca. Ma bucur intotdeauna cand zaresc in galantarul unui cioban, prezent mai mereu in hala de carne a orasului, pe langa carne de […]
Miel ied capra oaie si berbec
Pastrama de ied cu cartofi la gril
De vreo cateva zile, pe moment, pare a se potoli vipia de afara. Trambitatele ploi, cu toate atentionarile primite pe telefon, pe la noi prin urbe, nu si-au facut aparitia. Sporadic, cateva picaturi de ploaie au infierbantat asfaltul si aburii degajati mai rau au facut rarilor plimbareti. Caut umbra copacilor cu adieri sensibile, respir usor, […]
Bucatareli pentru sarbatoarea de Paste 2024
La noi la romani, sarbatorile crestinesti sunt cinstite asa cum se cuvine, dupa cum am fost invatati de mici copii. Familia mea nu face exceptie si incercam in fiecare an, cu mic cum mare, sa respectam si sa cinstim dupa cum am fost obisnuiti. Chiar daca nu reusim sa ne adunam fizic, tot familionul extins […]
Pastrama de oaie la cuptor cu piure’ de conopida
Primavara ne surade, chiar daca cerul este acoperit de nori si razele soarelui abia de se strecoara prin nori. Ma uit pe geam in curtea bisericii de langa blocul unde locuiesc, daca au plesnit mugurii la magnolie. Ditamai copacul este plin de muguri care cresc in fiecare zi si acum incearca sa se desfaca. Minunata […]
Gat de oaie inabusit in vin cu pilaf de orez
Carnea de oaie este destul de rara pe tarabe, in piete sau prin galantare, in macelarii. Este ocolita de multe gospodine din considerente pe care eu personal, nu le inteleg. Cum adica, nu le place aceasta carne, pofticiosilor familiei ?! Considerente personale ! Un fost ministru al agriculturii romanesti promova cu orice ocazie, oaia, ca […]
Pastrama de oaie cu mamaliga si ou ochi
In anii trecuti, de Ziua recoltei (undeva pe la sfarsitul lui octombrie), tulburelul si pastrama de oaie erau la mare cautare. Anul acesta, la o singura taraba de pe platforma betonata din centrul orasului meu, unde se tin toate targurile, iarmaroacele, promovarile de produse (cica romanesti, traditionale ?!), martisoarele, mosii, concertele, etc., am vazut ceva […]
Pulpa de oaie macerata, la cuptor
Ca in fiecare toamna, la Ziua recoltei, ciobanii isi etaleaza marfa pe taraba. Vand lactatele lor traditionale (telemea, veche si noua, cas proaspat si usor sarat, branza de burduf, unt, smantana, urda), pastrama sarata, pastrama afumata, mai rar si carne proaspata de oaie (depozitarea este pretentioasa si DJSV vegheaza). Carnea de oaie proaspata se vinde […]
Pulpa de miel impanata cu usturoi si rozmarin, coapta in cuptorul electric
Gospodinele care se respecta, se intrec in pregatiri, care mai de care, pentru a-i impresiona pe pofticiosii familiei, stransi in jurul mesei. La sarbatorile religioase, gospodinele nu pot face altfel. La sarbatoare de Paste, pe langa preparatele deja consacrate, majoritatea mostenite de la parinti si bunici, apar preparate noi, din zilele noastre, dintre cele vazute, […]
Pulpa de ied la cuptor cu piure’ de cartofi si varza rosie
Cum se apropie Pastele, am cautat in arhiva mea de poze cu retete inca nescrise. Am descoperit mai multe retete cu ingredient principal – miel sau ied pe care intentionez sa le scriu in perioada imediat urmatoare. Vreau sa cred ca oferta mea de retete cu aceste ingrediente (vezi categoria – retete de Paste din […]
Pulpa de oaie macerata in iaurt cu condimente si apoi coapta in tigaie de fonta
In fiecare toamna, ciobanii sacrifica toate oile sterpe. In restul anului sunt sacrificate doar oile si berbecii care si-au rupt vreun picior. La Paste, cand se selecteaza mieii pentru vanzare/ sacrificare, ciobanii ofera mai mult berbecuti si foarte putine oi. Majoritatea oilor sunt pastrate pentru prasila. Mie personal, ori de cate ori vad in galantare […]