De vreo cateva zile, pe moment, pare a se potoli vipia de afara. Trambitatele ploi, cu toate atentionarile primite pe telefon, pe la noi prin urbe, nu si-au facut aparitia. Sporadic, cateva picaturi de ploaie […]
Miel ied capra oaie si berbec
Bucatareli pentru sarbatoarea de Paste 2024
La noi la romani, sarbatorile crestinesti sunt cinstite asa cum se cuvine, dupa cum am fost invatati de mici copii. Familia mea nu face exceptie si incercam in fiecare an, cu mic cum mare, sa […]
Pastrama de oaie la cuptor cu piure’ de conopida
Primavara ne surade, chiar daca cerul este acoperit de nori si razele soarelui abia de se strecoara prin nori. Ma uit pe geam in curtea bisericii de langa blocul unde locuiesc, daca au plesnit mugurii […]
Gat de oaie inabusit in vin cu pilaf de orez
Carnea de oaie este destul de rara pe tarabe, in piete sau prin galantare, in macelarii. Este ocolita de multe gospodine din considerente pe care eu personal, nu le inteleg. Cum adica, nu le place […]
Pastrama de oaie cu mamaliga si ou ochi
In anii trecuti, de Ziua recoltei (undeva pe la sfarsitul lui octombrie), tulburelul si pastrama de oaie erau la mare cautare. Anul acesta, la o singura taraba de pe platforma betonata din centrul orasului meu, […]
Pulpa de oaie macerata, la cuptor
Ca in fiecare toamna, la Ziua recoltei, ciobanii isi etaleaza marfa pe taraba. Vand lactatele lor traditionale (telemea, veche si noua, cas proaspat si usor sarat, branza de burduf, unt, smantana, urda), pastrama sarata, pastrama […]
Pulpa de miel impanata cu usturoi si rozmarin, coapta in cuptorul electric
Gospodinele care se respecta, se intrec in pregatiri, care mai de care, pentru a-i impresiona pe pofticiosii familiei, stransi in jurul mesei. La sarbatorile religioase, gospodinele nu pot face altfel. La sarbatoare de Paste, pe […]
Pulpa de ied la cuptor cu piure’ de cartofi si varza rosie
Cum se apropie Pastele, am cautat in arhiva mea de poze cu retete inca nescrise. Am descoperit mai multe retete cu ingredient principal – miel sau ied pe care intentionez sa le scriu in perioada […]
Pulpa de oaie macerata in iaurt cu condimente si apoi coapta in tigaie de fonta
In fiecare toamna, ciobanii sacrifica toate oile sterpe. In restul anului sunt sacrificate doar oile si berbecii care si-au rupt vreun picior. La Paste, cand se selecteaza mieii pentru vanzare/ sacrificare, ciobanii ofera mai mult […]
Pulpe de miel cu cartofi, la cuptor
Ca in fiecare an, in familia mea se respecta traditiile crestinesti de Paste. Asa am invatat de la bunicii, parintii si socrii mei. La fiecare sarbatoare crestineasca cautam sa ne strangem cat mai multi membri […]