Ca intotdeauna si astazi, incerc, sa scriu o reteta cat de cat de sezon. Asa mi-am propus, inca de la primele retete scrise de mine. Asa, am descoperit si in sursele mele de informatii culinare, la vremea cand am intrat in posesia acestora. Am decis, ca astazi, sa scriu o reteta de legume umplute, pe […]
Mancaruri si mancarici
Urzici batute cu ou de gasca fiert cleios
In fiecare primavara, imi propun, sa pregatesc urzici de cat mai multe ori, fara a putea afirma ca pe saturate. In afara ca urzicile sunt benefice pentru sanatate, ne si plac destul de mult. La inceput de primavara (cand abia s-a dezghetat pamantul si s-a topit zapada), urzicile tinere, mai putin piscatoare si mai usor […]
Varza murata fiarta cu piept de porc afumat
De fiecare data cand am timpul necesar pentru a scrie o reteta, caut pe blog, sa vad ce fel de preparate au mai interesat cititorii mei. Constat, aproape de fiecare data, ca preparatele de sezon sunt cele hotaratoare. Intru pe arhiva mea cu poze la retete deja preparate si daca gasesc ceva nescris trec la […]
Gat de oaie inabusit in vin cu pilaf de orez
Carnea de oaie este destul de rara pe tarabe, in piete sau prin galantare, in macelarii. Este ocolita de multe gospodine din considerente pe care eu personal, nu le inteleg. Cum adica, nu le place aceasta carne, pofticiosilor familiei ?! Considerente personale ! Un fost ministru al agriculturii romanesti promova cu orice ocazie, oaia, ca […]
Chiftelute cu orez, pregatite la abur
In familia mea, toti suntem romani din tata in fiu, cu bunici si strabunici romani neaosi. Ne mandrim ca suntem romani si transmitem iubirea pentru tara si pentru romani din generatie in generatie. Ca in fiecare an si anul acesta, de Ziua Nationala a Romaniei, am pregatit traditionala fasole batuta cu ciolan afumat, chiar daca […]
Tartite de curcan cu paste de orez si ciuperci
Mi-am propus, sa incerc, sa scriu in continuare, retete cat mai simple, cu ingrediente putine, care se pregatesc la iuteala si nu este neaparat, necesara prezenta gospodinei, tot timpul, in preajma aragazului. Pui ceva la fiert – carne cu legume, dai in fiert si aduni/ inlaturi spuma formata, pui capacul pe oala de fiert, potrivesti […]
Cotlet de vitel inabusit in vin, cu garnitura din mancare de bame
Dupa parerea mea, bamele sunt legume prea putin cultivate si preparate de romani. Prin piete, pe la sfarsitul lui august-inceputul lui septembrie, uneori, gasesti pe tarabe, la cate o batrana, un pumn de bame, cel mult 1 Kg. In urma cu 7-8 ani, cumparam de la o precupeata in varsta, toate bamele pe care le […]
Legume umplute si gratinate la cuptor
Iarna, nu ai cum sa gasesti legumele romanesti din camp, pe tarabe. Prin market gasesti tot felul de legume aduse de peste mari si tari, in special de la turci si de la greci. Aceste legume arata bine daca nu s-au vestejit inca, prin galantare sau pe tarabe. Cu gustul nu stam tocmai bine, de […]
Piept de rata cu mancare de mazare
Carnea de pasare nu are cum sa lipseasca din retetarul oricarei familii, constienta ca sanatatea trebuie sa fie in prim plan. Cand in familie sunt si copii mici, vrei nu vrei, iti place sau nu iti pace, carnea de pasare este cel mai des pregatita. De-ale comerciantilor ! Orice gospodina, in special cele de la […]
Iahnie din fasole boabe si afumatura de la garnita, preparat cu dichis
Ca in fiecare an, la sarbatoarea nationala de 1 Decembrie, fasolea boabe pregatita in familie se regaseste la loc de cinste pe masa sarbatoreasca. Traditia o respectam, an de an, sa tot fie vreo 30 de ani de la prima aniversare. Amintiri, amintiri …. ! Copil fiind, sarbatoarea nationala era alta. Fasolea boabe o pregateau […]