Pulpa de berbec in sos de mustar

Daca mielul tine de traditia de Paste si putini sunt cei care nu consuma, carnea de oaie este ocolita de multe gospodine din diverse motive. Unele motive tin de mirosul specific al carnii de oaie, alte motive de faptul ca oaia are o carne mai tare si oarecum fada. Saul (grasimea) care acopera carnea de oaie adevarata (carnea de oaia slaba nu are niciun gust    🙁     ) este un impediment serios pentru cei care nu indraznesc sa prepare carne de oaie/ berbec.

Imi place sa pregatesc carne de oaie tocmai pentru a da cu tifla celor care o reneaga, neconsumand de fapt niciodata carne de berbec preparata cum se cuvine. Nici nu stiu ce pierd. Pacat ca unii nici macar nu sunt curiosi sa guste.     🙁      Gurmanzii profesionisti stiu de ce.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o pulpa de berbec la 2-3 Kg, cu destula grasime pe ea (necesara pentru fragezirea fripturii, fara a fi in exces), pasta de mustar iute/ pasta de mustar cu boabe de mustar in ea, o capatana mare de usturoi, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, o crenguta de rozmarin, o crenguta de cimbru uscat, boabe de coriandru.

Carnea se spala bine sub cateva jeturi de ape reci si se sterge cu un prosop curat.

Pulpa de berbec se impaneaza cu catei de usturoi – se fac gauri cu varful cutitului in carne si se introduc in gaura catei intregi de usturoi.

Fii darnic, nu te zgarci ! Niciodata nu este prea mult usturoiul cu care ai impanat carnea de oaie.     😛

Pulpa de berbec (cu os cu tot) se aseaza in vasul roman de ceramica. Carnea se unge peste tot cu putin ulei de floarea soarelui si se maseaza pentru a face posibila prinderea condimentelor.

Carnea se condimenteaza cu sare grunjoasa si se unge cu mult mustar. Se presara cimbru uscat. In vasul roman se pun boabe de coriandru, boabe de piper, o ramurica de cimbru uscat si o ramurica de rozmarin verde.

Nici nu iti vine sa crezi ! La aceasta reteta nu se pune in vasul roman, apa/ vin/ bere. Vasul roman de ceramica si carnea de oaie au destula apa care va iesi din porii vasului respectiv din carne si va forma sosul de mustar in care va fierbe carnea de oaie.      8)

A nu se uita un lucru esential ! Vasul roman inainte de utilizare se va tine in apa rece cel putin o ora, timp in care porii din ceramica se vor hidrata. Umplerea porilor de ceramica cu apa rece face parte din principiul de functionare al vasului roman. Daca uiti cumva sa tii in prealabil vasul de ceramica in apa rece, sa te astepti la ce este mai rau – spargerea acestuia si implicit paguba in buzunar. Ca sa nu mai vorbim ca nu mai ai vas in care sa faci friptura.      🙁

De ce va fierbe carnea ? Aceasta reteta se prepara in vasul roman, de ceramica, cu capacul pus etans pe vas. Aburii degajati treptat din carne, pe masura incalzirii spatiului inchis al vasului impreuna cu apa din porii vasului de ceramica vor condensa pe peretii vasului de ceramica si se vor amesteca cu mustarul, preluand toata minunata aroma a condimentelor.

Vasul se pune in cuptorul rece al aragazului si apoi se aprinde focul, mare pentru 30 de minute. Se reduce focul la potrivit pentru 3-4 ore (dupa marimea pulpei de berbec). Daca lasi carnea mai mult timp in cuptor, nu este o greseala, friptura va iesi mai frageda, de o vei „ciuguli” cu furculita fara a folosi cutitul.

Se scoate vasul din cuptor si se lasa 10 minute cu capacul pus, sa se odihneasca, timp in care carnea va redeveni mustoasa.

Surpriza ! Carnea de pe os va fi usor desprinsa.  In vas vei gasi un sos minunat de gustos, chiar daca este putin cam gras.

Preventia este mama intelepciunii ! Cand ridici capacul de la vasul roman, sa o faci cu atentie, lent, nu brusc. Este posibil sa mai existe aburi care te pot „parli” pe maini.     🙁

In sosul de la friptura se poate prepara varza calita folosind o varza murata. Pe acest blog sunt mai multe retete de varza calita, deja scrise.

Promisiune ! Voi scrie cat de curand, separat, o reteta speciala de varza acra, calita.      😕

Pulpa de berbec se taie felii, cu un cutit bine ascutit pentru a se pastar textura carnii. Friptura se serveste calda cu garnitura de varza calita, pe care se pun cativa stropi de sos.

Cum se serveste preparatul ? Se vor folosi obligatoriu farfurii incalzite, pentru ca grasimea sa nu se inchege pe farfurie.

Mamaliga calda sau rece este de neinlocuit. Cine nu moaie cu mamaliga in sosul delicios va regreta mereu.      😀

Suplimentar se poate folosi mustar iute daca s-a racit carnea, asezand un strat subtire pe feliile de carne.

Un ardei iute pentru varza calita nu poate lipsi.

Nici muraturile taranesti nu trebuie uitate in balcon.

Nelipsitul pahar de vin rosu trebuie sa fie pe masa, la indemana mesenilor.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Voi gurmanzi invatacei, daca vreti sa saltati in rang, spre titlul neoficial de gurmanzi consacrati, nu se poate sa nu incercati o friptura delicioasa din carne de oaie.

One Comment

  1. virgil oprea

    desi mi-am facut pofta de curand cu feluri de mancare de miel ,abia astept sa gasesc o pulpa buna sa trec la treaba caci imi lasa gura apa de pe acum
    multumesc Virgil

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*