Toamna se mananca oaie. Dixit. 😛
Si totusi nu este atat de simplu. Vorba vine, se mananca oaie. De fapt, oaie mananca cei care cumpara din galantarul ciobanului, fara sa se uite cu atentie, nu aleg, doar „culeg”, adica pun in traista ce le da fata vesela de la taraba, cu bujori in obrajori, care ii imbie sa cumpere.
Tocanita delicioasa se face din carne grasa, de berbec. Cu cat carnea este mai grasa cu atat va iesi mai gustoasa tocanita si orice alt preparat din carne de oaie. Daca este prea multa grasime (sau de oaie – a se citi „a” cu caciula), nimeni nu te impiedica sa dai la o parte surplusul. Daca, in schimb, carnea este sfaroaga (slaba, uscata, stravezie, fara pic de grasime), degeaba vei dori sa aiba grasime, degeaba vei praji carnea in untura de porc sau in ulei de floarea soarelui, nu vei obtine ce ti-ai propus. 🙁
De luat in seama ! Carnea de berbecut se cumpara cantitativ si calitativ, daca vrei sa prepari delicatese. Cumperi o pulpa din spate, pe care o transezi cum doresti (pentru fripturi, ciorbe, mancarici) si o pui la pachetele, in congelator.
Pentru tocanita se folosesc cartofi, ceapa, rosii, ardei capia si ardei gras, marar verde si pulpa, spata sau cotlet de berbecut.
Se prajeste carnea, intai la foc iute, in sau (grasime) de oaie. Se micsoreaza focul si se prajeste carnea, pana aceasta devine frageda.
Secret greu de pastrat ! Fragezirea carnii se desavarseste prin stropirea acesteia cu vin alb, sec si picurand tuica tare, de pruna, spre sfarsitul prajelii.
Se presara cimbru, sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate. Se adauga 2 frunze de dafin.
Legumele, taiate mai mare, se adauga peste carnea prajita si se amesteca bine, cu o lingura de lemn. Legumele trebuie sa se moaie doar pe jumatate, grasimea va intra in ele si le va muia destul de repede.
Nu este obligatoriu, dar esential pentru aspectul preparatului ! Amestecarea legumelor se va face cu mila si respect pentru legume, pentru a nu le „toca” cu lingura si a iesi in final, un terci de legume, cu carne de berbecut. 🙁
Secret peste secret, pentru incepatori in ale bucatarelii ! Ca sa nu riscati aspectul mancarii, cartofii taiati mai mari se pot fierbe, pe jumatate, inainte, in apa cu sare grunjoasa. Nu recomand fierberea cartofilor inainte, parca gustul tocanitei se modifica, nesemnificativ, dar esential pentru un gurmand adevarat. 😀 Totusi, prevederea este foarte utila, celui care nu vrea sa riste. Eu prefer amestecarea cu migala si rabdare, a legumelor.
Secretul bucatarului ! Nu se adauga apa. Legumele, prin fierbere, isi lasa destula apa, pentru a se forma un sos delicios, in care vor fierbe legumele si carnea.
Tocanita se serveste fierbinte, presarata cu marar verde, tocat fin, cu mamliga calda si muraturi taranesti. Merge de minune cu tuica de pruna, fiarta sau cu vin rosu, fiert.
Secretul cel mai cel ! Grasimea de oaie se intareste foarte repede si devine dizgratioasa, ca aspect si pentru cei mai sensibili si la gust. Un bucatar inventiv, a gasit remediul. Toate preparatele grase se servesc in farfurii intinse, bine incalzite. Prin hanurile moderne (nu insa pentru consumatorii inraiti de carne de oaie), farfuria (blidul gros de ceramica) este adus pe o spirtiera (asa am vazut eu prin filme 😛 ).
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu va luati dupa simandicosi, care desi nu au mancat niciodata carne de oaie sau de miel, se „scutura” din toti rarunchii, cand aud de retete cu carne de oaie sau cu carne de miel. Treaba lor. Nici macar nu stiu ce pierd.