Prin arhiva cu poze facute cu ocazia prepararii diverselor retete gasesc tot felul de preparate gatite cu ceva timp in urma si mai greu imi amintesc motivul/ ocazia care le-a generat. Sincer vorbind, eram convins ca am scris deja aceasta reteta, dar verificand in arhiva site-ului am constatat ca tinerea de minte incepe sa-mi joace […]
Sarmale si sarmalute
Sarmale traditionale, din carne de curcan
Ma gandeam sa scriu o reteta de sarmale, mai deosebita, pe gustul celor care din motive pe care eu unul nu le inteleg, nu consuma carne de miel/ oaie/ berbec/ chiar ied. Am crezut intotdeauna ca daca nu exista o sensibilitate digestiva anume, la un anumit preparat, singurul motiv acceptabil din punct de vedere culinar poate […]
Sarmale cu ciuperci, orez si stafide
Postul Craciunului continua. Credinciosii practicanti stiu zeci de retete de post, din care se inspira si vegetarienii. Noi, ceilalti, totusi credinciosi, dar care din pacate tinem doar ocazional posturile din calendarul bisericesc, pregatim mai rar mancaruri de post. Ingrediente de trebuinta in reteta. Urmatoarea reteta de post, o adevarata delicatesa culinara (sa te lingi pe […]
Sarmale cu carne de vitel pentru Paste
In familia mea, la masa de pranz de la Paste, se mananca sarmale din carne tocata – pulpa de vitel, piept de pui sau piept de curcan. Pentru anul acesta am facut sarmale din carne de vitel. Cum nu imi plac inghesuielile/ cozile la macelarie, pescarie sau la casa de marcaj, am ochit din timp, in galantarul de […]
Sarmale cu ciuperci cum face sotia mea
Tot romanul vrea sarmale, de sarbatorile religioase, la nunti, botezuri si cumetrii, la parastase, la petrecerile sezoniere sau la micile agape, organizate de firme in cinstea lucratorilor, la sfarsit de an. Multa lume crede ca sarmalele sunt inventie romaneasca, asa de cautate sunt aceste preparate, prin restaurante si pensiuni. Multi straini veniti cu ceva treburi pe la […]
Sarmale din carne de porc, pentru Craciun
Mama mea facea niste sarmale grozave, mari si savuroase, din 3 feluri de carne – porc, vitel, curcan. Mai intai le rula, in foi de varza, separat, pe tipuri de carne, apoi din fiecare tip de carne, punea intr-o singura foaie de varza si asa le fierbea. Cum familia era destul de mare, iesea de fiecare data, ditamai oloiul cu sarmale, din […]
Sarmale cu orez cum imi facea mama
Daca ai pus muraturi de vara (varza si castraveti), cu sare putina si marar mult, e musai sa faci niste sarmale din foi de varza murata. Varza si castravetii murati, de vara, tinuta/ tinuti, la rece in frigider, sunt asezonari potrivite pentru tot felul de fripturi la gratar, in special pentru cele de porc sau berbec, care […]