La inceput de toamna, pestele iesit din prohibitie de 3 luni (si-a depus icrele si laptii, asigurandu-si astfel urmasii) si-a recapatat puterea, iar carnea a redevenit ferma pe oase. Este vremea pestilor bortosi, grasi. Pescarii amatori au reintrat in actiune si isi asigura acum conservele de peste pentru iarna. Gospodinele precaute, nu asteapta toamna pentru […]
Peste
Pastrav somonat cu legume la gril-ul cuptorului electric
Cu toata toropeala de afara, vrei, nu vrei, tot ajungi prin bucatarie. Corpul isi cere drepturile si foamea trebuie potolita in vreun fel. Cum nu sunt adeptul mezelurilor, iar salatele au si ele limita lor pana cand ti le doresti, iti faci curaj si treci pragul bucatariei, cu gandul de a sta cat mai putin […]
Cotlet de somon la tigaie, cu salata orientala
Mult laudatul somon din retetele bucatarilor profesionisti isi face loc tot mai des si in preparatele rapide alte tinerelor gospodine, in special. Calitatea pestelui si recomandarile medicale, insistente, cu toate ca pretul este uneori, ametitor, aduce somonul tot mai des si pe mesele romanilor. Legat de beneficiile medicale, untura de peste (nu uleiul de peste) […]
Pastrav somonat cu cartofi la gril-ul cuptorului electric al aragzaului
De fiecare data, cand imi propun, sa scriu o reteta, plec de la ideea ca poate fi utila cuiva. Nu toate gospodinele, in special cele tinere, au la indemana surse de informatii culinare, scrise, mostenite de la parinti si bunici. In copilaria mea, fetele (de ce nu si baietii curiosi ?!), inca de mici, stateau […]
File’-uri de crap macerate, cu porumb, la gril-ul cuptorului electric
Nicio masa fara peste – era o lozinca care te intampina pe vremuri, cum intrai in orice alimentara. Nu mi-am propus, sa dezbat pe tema mancarii restrictionate in acele vremuri. Le-am trecut pe toate si cu bune si cu rele, ne-am descurcat (asa o face romanul de cand se stie), ne-am crescut copiii si i-am […]
Praz umplut cu carne tocata de peste
Ca intotdeauna si astazi, incerc, sa scriu o reteta cat de cat de sezon. Asa mi-am propus, inca de la primele retete scrise de mine. Asa, am descoperit si in sursele mele de informatii culinare, la vremea cand am intrat in posesia acestora. Am decis, ca astazi, sa scriu o reteta de legume umplute, pe […]
Biban prajit cu cartofi copti si dovleac copt
Multe gospodine ocolesc bibanul in propriile preparate. Motivul exista si nu este unul oarecare. Acest peste este aproape imposibil de curatat de solzi, chiar daca vei utiliza putin cunoscuta manusa metalica care aduna solzii racaiti, sub carapacea protectoare. Incerc de ceva vreme, sa achizitionez asa ceva, fara mare succes, insa. Am gasit la un magazin […]
Scrumbie de Dunare, macerata, cu porumb, la cuptor
Ma mentin pe ideea mai noua pentru mine, de a pregati retete simple, cu ingrediente cat mai putine. Modul de preparare si timpul destul de redus pentru pregatirea retetei este un atu ce nu poate fi neglijat de nicio gospodina aflata in criza de timp. Cand nu esti in criza de timp, placerea de a […]
Pastrav somonat prajit, cu pane’-uri de pleorotus
De mai multi ani, cand suntem acasa, doar eu cu sotia, ne-am propus, sa pregatim peste (de regula, proaspat, rareori macrou sau cozi de somon, congelat, doar daca nu am gasit altceva) de 2-3 ori pe saptamana. Din pacate, nepotelul nostru, in prezent, nu este amator de peste (desi, pe la 1,5-2,0 ani, cand treptat […]
File’ de crap cu legume la gril-ul cuptorului electric al aragazului
Continui sa pregatesc si sa scriu pe acest blog, retete simple, cu ingrediente putine, potrivite pentru a sta cat mai putin timp in vipia care se accentueaza in apropierea aragazului. Nu ai cum sa ocolesti/ sa eviti un timp, chiar minim, in care apele curg pe tine si ochii ti se incetoseaza. Oricata bere rece […]