De fiecare data, cand imi propun, sa scriu o reteta, plec de la ideea ca poate fi utila cuiva. Nu toate gospodinele, in special cele tinere, au la indemana surse de informatii culinare, scrise, mostenite de la parinti si bunici. In copilaria mea, fetele (de ce nu si baietii curiosi ?!), inca de mici, stateau […]
Peste
File’-uri de crap macerate, cu porumb, la gril-ul cuptorului electric
Nicio masa fara peste – era o lozinca care te intampina pe vremuri, cum intrai in orice alimentara. Nu mi-am propus, sa dezbat pe tema mancarii restrictionate in acele vremuri. Le-am trecut pe toate si cu bune si cu rele, ne-am descurcat (asa o face romanul de cand se stie), ne-am crescut copiii si i-am […]
Praz umplut cu carne tocata de peste
Ca intotdeauna si astazi, incerc, sa scriu o reteta cat de cat de sezon. Asa mi-am propus, inca de la primele retete scrise de mine. Asa, am descoperit si in sursele mele de informatii culinare, la vremea cand am intrat in posesia acestora. Am decis, ca astazi, sa scriu o reteta de legume umplute, pe […]
Biban prajit cu cartofi copti si dovleac copt
Multe gospodine ocolesc bibanul in propriile preparate. Motivul exista si nu este unul oarecare. Acest peste este aproape imposibil de curatat de solzi, chiar daca vei utiliza putin cunoscuta manusa metalica care aduna solzii racaiti, sub carapacea protectoare. Incerc de ceva vreme, sa achizitionez asa ceva, fara mare succes, insa. Am gasit la un magazin […]
Scrumbie de Dunare, macerata, cu porumb, la cuptor
Ma mentin pe ideea mai noua pentru mine, de a pregati retete simple, cu ingrediente cat mai putine. Modul de preparare si timpul destul de redus pentru pregatirea retetei este un atu ce nu poate fi neglijat de nicio gospodina aflata in criza de timp. Cand nu esti in criza de timp, placerea de a […]
Pastrav somonat prajit, cu pane’-uri de pleorotus
De mai multi ani, cand suntem acasa, doar eu cu sotia, ne-am propus, sa pregatim peste (de regula, proaspat, rareori macrou sau cozi de somon, congelat, doar daca nu am gasit altceva) de 2-3 ori pe saptamana. Din pacate, nepotelul nostru, in prezent, nu este amator de peste (desi, pe la 1,5-2,0 ani, cand treptat […]
File’ de crap cu legume la gril-ul cuptorului electric al aragazului
Continui sa pregatesc si sa scriu pe acest blog, retete simple, cu ingrediente putine, potrivite pentru a sta cat mai putin timp in vipia care se accentueaza in apropierea aragazului. Nu ai cum sa ocolesti/ sa eviti un timp, chiar minim, in care apele curg pe tine si ochii ti se incetoseaza. Oricata bere rece […]
Sardele cu ciuperci umplute si legume pane’, la cuptor
Vrei, nu vrei, tot intri prin bucatarie si suporti vipia aragazului care o amplifica si inca cum, pe cea de afara. Majoritatea incercarilor tale de a modera dogoarea, cat de cat, sunt sortite esecului. Degeaba pornesti ventilatorul, faci curent prin deschiderea cat mai multor geamuri, astepti sa se intunece sau te scoli la mijitul zorilor. […]
Scrumbie de Dunare in sos de rosii, la cuptor
In fiecare an, in perioada mai-iunie, scrumbia de Dunare este vedeta de necontestat in preparatele oricarui bucatar care se respecta. Nu trebuie sa fii musai, bucatar profesionist, pentru a aborda retetele tale, in propria bucatarie, pentru preparate cu care i-ai obisnuit deja pe adoratorii de mancare ai familiei. Amintiri, amintiri …. ! Cu prea multi […]
Ardei umpluti cu carne de peste
In post, sunt zile mentionate in calendarul ortox cand se permite consumul de peste. Este motivul pentru care scriu astazi o reteta cu peste. Pe acest blog, pe prima pagina, se regaseste o categorie de preparate – mancaruri de post, destul de bogata in retete. Multe dintre aceste retete prezinta, in principal, o varianta pentru […]