In familia mea, toti suntem romani din tata in fiu, cu bunici si strabunici romani neaosi. Ne mandrim ca suntem romani si transmitem iubirea pentru tara si pentru romani din generatie in generatie. Ca in fiecare an si anul acesta, de Ziua Nationala a Romaniei, am pregatit traditionala fasole batuta cu ciolan afumat, chiar daca […]
Carne tocata
Tocaturi folosite in retete.
Perisoare din carne de porc in sos de rosii
Cand pofticiosii familiei mele cer o ciorba acra, fara alte doleante speciale, ma gandesc mai intai la una din retetele mostenite de la mama si imi propun sa o pregatesc intocmai. Imi iese preparatul de cele mai multe ori ca gust si savoare, dar parca tot ii lipseste ceva. De obicei, ciorba de perisoare este […]
Paste integrale cu carne tocata de curcan
O gospodina care se respecta, cand gateste paste fainoase poate iesi la nevoie din orice necaz gurmanderesc, in sensul ca are ce pune la iuteala, ceva cald pe masa si flamanzii din jurul mesei se vor declara multumiti si de ce nu, chiar ghiftuiti. De-ale gurmanzilor declarati ! Pastele fainoase, pe langa faptul ca se […]
Gulii umplute cu carne din copan de pui copt
Guliile fac parte din grupa acelor legume, care dupa parerea mea, sunt neglijate pe nedrept de catre gospodine. Oare de ce ? Nu poate fi decat o singura explicatie – lipsa unor retete dupa care sa te inspiri, tu, ca gospodina. Preparatul servit la masa, in special ceva nou, trebuie sa convinga gurmetii din zona […]
Chiftea uriasa cu ou de gasca, in aluat
In ziua de azi, lumea are o preocupare majora legata de ceea ce cumpara pentru a consuma (nu este rau deloc, sa citesti pe etichete), ce gateste si cum se hraneste. Gospodinele se straduiesc sa gateasca in asa fel incat ai casei sa nu se lupte mai mereu cu Kg in plus. De-ale nutritionistilor ! […]
Hamburgheri din carne de porc cu cartofi prajiti si turta cu jumari
Orice gospodina care se respecta doreste sa nu aiba surprize de genul – ce sa pun pe masa la pranz ? Este un motiv bun pentru a face planuri in avans si a nu scapa nicio ocazie pentru a pune cate un pachetel prin congelator, cate un borcan inchis etans prin frigider. Daca este iarna […]
Conopida impanata cu carne tocata si apoi gratinata
Conopida si brocoli, legume considerate marginalizate in bucataria romaneasca, capata in ultimul timp un suport culinar tot mai consistent. Imi plac ambele legume, deci motivarea exista. Prin vechile carti de bucate pe care le-am frunzarit eu gasesti unele retete servite pe la mesele boieresti, retete pe care ori de cate ori le-am incercat nu a […]
Chiftelute cu sos si ciuperci sotate
Toamna blanda, cu ceva ploaie in ultima perioada si soare dogoritor la vremea pranzului face ca pe sub frunzele ingalbenite sa creasca ciupercile mele preferate, albe, cu codita groasa si scurta, pline de miroazne tainice specifice ciupercilor de camp, culese pe roua diminetii. Miscare in aer liber, pe sub poalele copacilor care se scutura de […]
Chiftelute marinate altfel
Majoritatea preparatelor din categoria mancaruri-mancarici le pregatim spre sfarsitul toamnei cand zaduful de afara se potoleste si/ sau iarna cand sosul acestor preparate in care cu greu rezista vreun gurmand de nadejde sa moaie, asigura consistenta pentru organismul care trebuie sa faca fata la frig. Cand pofticiosii isi fac anuntate doleantele culinare, amani ce amani […]
Hamburgheri de vitel cu cartofi impanati, la cuptor
Romanilor le-a placut intotdeauna, in trecutul indepartat si in special, in prezent, sa aduca in retetarul restaurantelor de lux (da bine in meniul adus la masa de oberchelner), dar si in retetarul stradal (coada la colt de strada si fumul ce iese pe cos sunt indicii ca se coace/ frige ceva acolo), preparate straineze. Asa […]