Nu am renuntat cu totul la preparatele mele rapide, pregatite cu noile dotari din propria bucatarie – aragazul cu cuptor electric si gril, tigaile si gril-ul cu fund din aluminiu turnat si protectie ceramica. Incet, incet, cand se instaleaza toamna, preparatele cu carne mai grasa isi fac loc in retetarul oricarei familii de romani. In […]
Vita si vitel
Carne de vita Angus cu legume la tigaia gril
De cate ori imi propun, sa scriu o reteta noua, cautatul prin propria arhiva de poze cu retete de-ale mele, imi ia ceva timp. Gasesc mai rar preparate complet noi, gatite dupa sursele mele de inspiratie, majoritatea acestora fiind din domeniul dulciurilor. Nu sunt mare amator, sa prepar dulciuri. Nu sunt mare prieten cu rabdarea […]
Medalion din buture de vitel cu legume la grill
Zapuseala de afara ne obliga, vrem nu vrem, sa stam cat mai putin prin preajma aragazului. Nici eu, nu fac exceptie, chiar nu imi face nicio placere, sa fiu ud din cap pana in picioare. Totusi, trebuie sa servim ceva la masa, pofticiosii familiei asteapta, sa vada ceva in farfurie. Nici chiar orice in farfurie, […]
Steak de vita la gratar cu gorgonzola si legume cu ciuperci la tigaie
Preturile la carnea din macelarie, au ajuns aproape comparabile valoric cu cele din galantarele market-urilor. Atunci, de ce sa nu bucuram simturile si sa apreciem gusturile asa cum se cuvine, cumparand, pregatind si servind adoratorilor de mancare din familie, tot ce este mai bun, prezentat pe piata romaneasca ?! Nu este greu de ajuns la […]
Tocana din pulpa de vitel
In sezonul rece, prin market se gasesc legume proaspete aduse din import, expuse la preturi duble, chiar triple, fata de cele romanesti, cumparate toamna de pe tarabele din piata. Pretul poate sa fie, nu neaparat, cel ce dicteaza preferintele gospodinei. Gustul de leguma proaspat culeasa (in majoritatea cazurilor gustul lipseste/ este de nesesizat) poate fi […]
Cotlet de vitel inabusit in vin, cu garnitura din mancare de bame
Dupa parerea mea, bamele sunt legume prea putin cultivate si preparate de romani. Prin piete, pe la sfarsitul lui august-inceputul lui septembrie, uneori, gasesti pe tarabe, la cate o batrana, un pumn de bame, cel mult 1 Kg. In urma cu 7-8 ani, cumparam de la o precupeata in varsta, toate bamele pe care le […]
Medalion de vitel cu cartofi prajiti
Fiecare gospodina are in grija, sa detina carnea dorita, necesara propriei familii pentru o anume perioada de timp. Astazi, nu se mai justifica/ nu este rentabil, daca nu ai animale din propria gospodarie, sa ai congelatorul plin. Carne se gaseste pe alese, prin macelarii, market-uri si chiar prin magazine de cartier. Iti trebuie, nu iti […]
Steak de vita la gratar cu urzici batute, ou de rata si salata de ceapa rosie
Vreau sa cred ca un bucatar care se respecta, fie el profesionist sau amator, este deschis la noi experiente culinare. Poate fi vorba de curiozitate, pofta de gusturi noi si de ce nu, perfectionare in ale bucatarelilor sau macar pe aproape. Fara a ma considera un bucatar, imi place sa bucataresc in propria bucatarie. O […]
Antricot de vita in tigaie de fonta, cu legume la cuptor
De fiecare data, la sfarsitul lui decembrie din anul care se termina si in prima jumatate a lui ianuarie, din anul care vine, avem destule motive pentru a ne strange tot familionul. Tinem sarbatorile religioase traditionale, aniversam zile de nastere si zile ale numelui. Sunt momente potrivite pentru a ne aminti de cei plecati dintre […]
Rasol din cap de piept de vitel crescut in ograda
Vrem, nu vrem, trebuie sa mancam cate ceva in fiecare zi. Daca ne propunem sa tinem o dieta, cat de cat, situatia chiar se complica. Nu de putine ori ne regasim in situatia de a ne intreba – noi ce mai gatim pentru astazi ?! Apelam la sursele proprii de inspiratie (retete mostenite din batrani), […]