Sarmale cu carne de vitel pentru Paste

In familia mea, la masa de pranz de la Paste, se mananca sarmale din carne tocata – pulpa de vitel, piept de pui sau piept de curcan. Pentru anul acesta am facut sarmale din carne de vitel.

Cum nu imi plac inghesuielile/ cozile la macelarie, pescarie sau la casa de marcaj, am ochit din timp, in galantarul de la macelarie, niste pulpa de vitel, am cumparat o bucata intreaga si am rugat tanara vanzatoare sa o toace la masina electrica, cu sita mare. Cu un zambet in coltul gurii si un sarut mana la iesirea din macelarie, am fericit pe tanara vanzatoare si am rezolvat cu brio, problema carnii tocate, pe alese.     😛 

In farfurie, arata cam asa.      😀     Se pot aduce “imbunatatiri”: mujdei de usturoi verde cu verdeata si iaurt sau smantana, hrean proaspat ras, mamaliga rece, cu striuri (urme de la gratar).

Carnea tocata se amesteca cu ceapa rasa pe razatoarea mare si orez cu bobul rotund. Cine doreste, poate pune si verdeata (marar si patrunjel, tocate fin) sau morcov ras. Se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, cateva firisoare de cimbru uscat. Se amesteca bine.

Cotrobaind prin butoiul cu varza murata, am reusit sa aleg ultima varza competitiva, inainte de a evacua la ghena, ce a ramas prin butoi. Am calculat bine si de aceasta data, mi-a ajuns varza murata, pana la Paste.      😀

Frunzele de varza se pregatesc cu un cutit bine ascutit, decupand partea cu nervuri, mai tare.

In frunzele de varza se pune amestecul de carne si orez. Se ruleaza foile de varza si se impacheteaza la capete, sa nu fuga continutul, prin cratita. Se fac niste sarmale “barosane”, care sa-ti ajunga, una, la masa si doar daca esti un gurmand consacrat in domeniul sarmalelor, sa ceri inca una, de la gospodina.       😉

Si acuma, marile secrete ale bucatarului, specializat pe sarmale ! Fara a avea pretentia ca sunt detinator al tuturor aceste secrete, cateva totusi, cunosc. 

Se aseaza pe fundul oalei de inox, cu fundul gros, varza murata, tocata fideluta si stoarsa, daca este varza prea acra. 

Se aseaza cateva felii de sunca de porc, afumata si apoi in mijlocul oalei, stand teapan/ drept ca un bat, un os afumat de porc (o coada cu sira si carne sau niste scarita/ costita).

In jurul osului se aseaza sarmalele, in straturi. Intre straturi se aseaza felii de sunca afumata si bucati de carnati afumati. Minunata este carnea si carnatii, afumati, puse la borcan (ultimul), in untura de porc, la Craciun.

Deasupra ultimului strat de sarmale, se pun felii de sunca afumata si felii de carnat afumat, boabe de piper, frunze de dafin si o ramurica de cimbru uscat.

Se taie felii, niste rosii (din ultimul pachet, pus la congelator, in toamna), trecute prin jet de apa calduta si curatate de pielite, care se aseaza deasupra.

Peste toate cele, din oala, se pun cateva foi de varza, care sa etanseze bine, continutul oalei, pentru a fierbe, infundat, iar aburul sa fragezeasca continutul.

Pentru a da putina grasime, de inceput, la fierbere, peste foile de varza se toarna vreo 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui sau o lingura de untura de pasare.

Se toarna peste toata “inghesuiala” din oala, un pahar de vin alb, sec si un pahar de tuica de pruna. Se completeaza cu apa calduta, care sa acopere totul, in oala.

Se pune capacul pe oala si se fierbe, vreo 2 – 2,5 ore, la foc potrivit. Din cand in cand, daca este nevoie, se completeaza cu apa calda, fara a exagera, astfel incat la sfarsitul fierberii sa ramana destul de putin lichid, in oala.

Stati prin preajma, adulmecati mirosul si salivati ! Gurmanzi de pretutindeni, navaliti la masa, nu asteptati pana la masa festiva, pascala, incercati un mic ritual, de degustare. Gospodina, desi obosita, va fi incantata.

Parca mamaliga rece, taiata felii, unsa cu putin ulei de masline si pusa pe gratar, pentru a fi “zebrata”, e mai gustoasa cu sarmalele din carne de pasare sau carne de vitel. 

Nici mujdeiul de usturoi verde, frecat cu putin iaurt de bivolita si o strelice de ulei de masline, nu este de lepadat.

La masa festiva, nu uitati sa cereti mamaliga calda sau rece, ardei iute, hrean, smantana, mujdei de usturoi, ce va doreste inimioara la fiecare.

Nu uitati de paharul de vin alb, sec, rece.      😛

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Paste fericit, sanatate si prosperitate ! Amintiti-va si pomeniti-i si pe cei care nu mai sunt printre noi. De la ei am invatat sa gatim, sa ne strangem cat de des putem si sa sarbatorim.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*