Sarmale cu ciuperci cum face sotia mea

Tot romanul vrea sarmale, de sarbatorile religioase, la nunti, botezuri si cumetrii, la parastase, la petrecerile sezoniere sau la micile agape, organizate de firme in cinstea lucratorilor, la sfarsit de an.

Multa lume crede ca sarmalele sunt inventie romaneasca, asa de cautate sunt aceste preparate, prin restaurante si pensiuni. Multi straini veniti cu ceva treburi pe la noi, s-au invatat cu sarmalele din carne de porc, servite cu mamaliguta.

Nu sunt sigur, dar mamliga, pare a fi un produs autohton.

Dar, de fapt, parca nici nu conteaza. Ne place, servim cu ce ocazie dorim. Traditia zice sa servim sarmale la masa, de sarbatorile de iarna.

Multe gospodine pregatesc destule sarmale de Craciun, ca sa ajunga si pentru Anul Nou. Eu prefer alt fel de sarmale, preparate la un interval de timp, atat de scurt – cu ciuperci sau cu peste, cu prune sau cu nuci si stafide.

Pentru sarmalele cu ciuperci se folosesc ciuperci proaspete sau ciuperci oparite si congelate, din toamna.

Mic secret ! Ciupercile congelate se calesc inghetate, pentru a-si pastra savoarea.

Ciupercile se toaca marunt impreuna cu verdeata (ceapa verde, patrunjel si marar verde, tocate marunt).

Se calesc in ulei de floarea soarelui.

Orezul se spala in 2-3 ape reci, pentru a se indeparta amidonul, in exces. Orezul spalat se caleste impreuna cu ciupercile si verdeata.

Se aleg foi de varza murata, de marime potrivita. Foile de varza se umplu cu amestecul de ciuperci si orez. Foile de varza se ruleaza si se aseaza, in straturi, pe pat de varza, intr-un vas termorezistent. Deasupra se aseaza foi de varza.

Deasupra, se toarna suc de rosii sau pasta de rosii, diluata in apa rece. Se pun boabe de piper si foi de dafin, o crenguta de marar uscat si o crenguta de cimbru uscat.

Sarmalele se fierb la foc potrivit, cu capacul pus pe vas, pana se moaie umplutura, cca. 1 ora. Daca seaca zeama, se adauga apa calda sau zeama de varza fiarta, de pe care s-a adunat floarea.

Sarmalele cu ciuperci se pot servi reci, cu 0 salata (salata verde, ceapa alba, cruda, taiata feliute si cativa bureti iuti, din cei conservati, asta toamna).

Sarmalele cu ciuperci se pot servi calde, cu hrean si/ sau cu ardei iute, cu ceapa cruda. Hreanul va fi mai delicios, daca se amesteca in iaurt.

Un paharel de vin alb, demisec, te face sa nici nu bagi de seama, ca s-au terminat sarmalele cu carne de porc.      😛

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond !

Nu pierdeti ocaziile putine, din timpul anului, cand aveti sansa sa uitati de serviciu. Puteti sa va relaxati si sa va incarcati bateriile pentru „luptele” care vor urma in anul ce vine. Uitati de politica si de politicieni, tot nu au nicio treaba cu voi.     🙁

Fiti voi insiva si cautati sa va detasati de tot ce nu v-a placut sau chiar v-a deranjat/ oripilat, in anul care sta sa plece. Bucurati-va si fiti fericiti ! Optimismul, caracteristic romanului, nu poate pieri, chiar daca semnalele pozitive se lasa asteptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *