Nu are rost are sa ascund ca sunt un fan declarat al urzicilor, preparate in toate felurile – ciorba, supa-crema, batute, piure’, placinta, tarta. Nici in ceaiuri, urzicile (uscate sau proaspete) nu pot fi lasate pe alaturi, fierul continut in acestea fiind de trei ori mai puternic decat cel din spanac (asa citeam printr-un articol […]
Garnituri
Legume de tot felul asortate, trase la tigaie
Nu scapam de canicula prea curand, iar meteorologii ne ameninta ca va mai dura vreo 2 luni aceasta seceta. De mancat, chiar frugal (recomandabil), tot trebuie sa mancam cate ceva. Nu te poti pune cu stomacul care le stie pe ale lui – „ghiortaie” daca e gol, atunci cand sucurile gastrice dau atacul si il […]
Cartofi noi cu branza dulce si smantana, gratinati
Mare noroc avem noi romanii ca suntem in bune relatii cu turcii, bulgarii, grecii, italienii, dar si cu polonezii, egiptenii, chiar cu columbienii. Cum altfel, am putea sa ne bucuram ochii si sa ne satisfacem poftele culinare cu legume timpurii sau cu cirese si capsuni la fel de timpurii sau cu mere si pere bine […]
Cartofi noi inabusiti sub capac
De catre ori pregatesc aceasta reteta, imi amintesc de anii de serviciu, cand aflat in delegatii prelungite, se terminau rezervele luate de acasa si nu gaseai de-ale gurii nici macar la cantina unitatilor unde mergeam in control, iar de „initiativele mele culinare”, legate de preparate revolutionare, din conserve de mazare si conserve de rosii (singurele care tronau […]
Varza murata calita la foc iute
Ma tin de promisiunea facuta in urma cu 2 zile si scriu aceasta reteta, care poate fi pregatita in post si nu numai. Varza calita, fie ca este pregatita din varza cruda sau din varza murata este o garnitura potrivita pentru fripturi din carne de porc si fripturi din carne de oaie, dar si pentru […]
Cartofi copti pentru dupa amiezele lungi de vara
Copil fiind, cand iernile erau lungi, din noiembrie pana in martie, deosebit de geroase, cu nameti cat casa, cu sanii mari trase de cai care zburdau intr-un adevarat iures (de multe ori in competitie adevarata, pe strada mea), mama si bunica ca sa ne mai adune pe noi copii, de prin zapada, sa ne incalzim in jurul […]
Urzici culese din salbaticie, batute
Nu am tinut niciodata secret, ca imi plac urzicile, batute, cu ou sau cu slanina afumata sau cu carnat afumat, ciorba de urzici, placinta de urzici, tarta cu urzici, etc. Sucul de urzici este sanatate curata pentru cei cu lipsa de fier. Ceaiul de urzici este revigorant general, in special pentru barbati. 😀 A inceput sezonul urzicilor. Au […]
Urzici culese din salbaticie, batute
Cumperi din piata sau culegi de la marginea padurii urzici proaspete (nu prea marunte, numai varfurile fragede si cam „arzatoare” la degete ). Le alegi, le speli in mai multe ape si le oparesti in apa fiarta cu sare (se fierb cam 15 minute). Le strecori (nu arunci apa, care este un energizant puternic – contine […]