Cartoful este leguma preferata de romani. Doar varza mai concureaza cartoful in preferintele romanilor cand se pune problema servirii unei garnituri la orice preparat din peste sau din carne indiferent de modul de preparare al […]
Garnituri
Dovlecei umpluti cu praz si ciuperci
Uneori, gospodina doreste sa schimbe legumele obisnuite, de iarna, cu care aprovizioneaza inca de cu toamna propria camara – cartofi, varza murata, fasole boabe, ceapa, praz, etc. Legumele puse la congelator in pungi din plastic […]
Snitel de curcan cu urzici batute si ou fiert, de rata
Ne-am cam obisnuit in ultimii 10-15 ani ca sarbatorile de iarna sa le petrecem la temperaturi mult peste zero grade, rareori sa fulguie, iar ceva mai multa zapada sa ne caute prin ianuarie-februarie. Exceptiile, rare, […]
Cartofi gratinati altfel
Cartofii, varza si fasolea boabe sunt legumele cel mai des intalnite in retetele traditionale romanesti. In gospodariile romanilor, in proviziile facute de cu toamna pentru zilele friguroase, aceste legume sunt nelipsite. La munca campului, in […]
Conopida impanata cu mozarella, acoperita cu iaurt, la cuptor
Dimineata ceva mai devreme sau spre seara ne facem curaj si tot ne invartim printre cratiti si tingiri, negasind pana in prezent solutia care sa ne tina sanatosi, fara sa mancam cate ceva, nu neaparat […]
Conopida impanata cu sunca si mozarella, la cuptor
Conopida este leguma potrivita pentru a fi gatita in aceasta perioada a anului in conditiile in care populeaza inca tarabele prin piete, pretul este accesibil si deloc de neglijat, este din productia interna sau cel […]
Sufleu de brocoli si cartofi
Spre sfarsitul toamnei cand legumele autohtone se imputineaza pe tarabe, mai descoperi de-ale noastre doar cartofi, conopida, varza, brocoli, napi, sfecla rosie, telina, praz, varza rosie si varza alba, ridichi negre. Mai sunt prezente ciupercile […]
Cartofi copti, cu unt, sfecla si ciuperci
Micul dejun si cina, de multe ori le pregatim in graba. Dimineata – plecatul la serviciu si oarece leneveala in pat, dupa ce suna ceasul, pana faci ochi sau pregatitul copiilor pentru plecarea la scoala, […]
Ficatei de curcan cu chiftelute din dovlecei, prajite
Aproape ca s-a instalat toamna si nu am pregatit nicio prajeala cu legume (dovlecei, varza, conopida, brocoli, cartofi, etc.) date pe razatoarea mare, dichisite cu branzeturi si verdeata, trase cu lingura si pregatite chiftelute late […]
Garnitura din urzici batute
Nu are rost are sa ascund ca sunt un fan declarat al urzicilor, preparate in toate felurile – ciorba, supa-crema, batute, piure’, placinta, tarta. Nici in ceaiuri, urzicile (uscate sau proaspete) nu pot fi lasate […]