Garnituri

cartofi noi cu unt si cascaval afumat 5
Curcan, Delicatese delicateturi si "mofturi culinare", Garnituri, Legume, Retete Personale

Cartofi noi cu unt si cascaval afumat

Cartoful este leguma preferata de romani. Doar varza mai concureaza cartoful in preferintele romanilor cand se pune problema servirii unei garnituri la orice preparat din peste sau din carne indiferent de modul de preparare al acestora. Cu greu isi fac loc prin retete, legume mai putin cultivate la romani precum conopida, brocoli sau bamele. Destul […]

snitel de curcan cu urzici batute si ou fiert de rata 7
Curcan, Garnituri, Retete Personale, Urzici loboda spanac leurda macris

Snitel de curcan cu urzici batute si ou fiert, de rata

Ne-am cam obisnuit in ultimii 10-15 ani ca sarbatorile de iarna sa le petrecem la temperaturi mult peste zero grade, rareori sa fulguie, iar ceva mai multa zapada sa ne caute prin ianuarie-februarie. Exceptiile, rare, cu ceva nameti cat casa prin Moldova, in februarie, au intarit regula. Nici anul acesta, cel putin pana acum, cand […]

cartofi gratinati altfel 15 Copy
Garnituri, Legume, Retete Personale

Cartofi gratinati altfel

Cartofii, varza si fasolea boabe sunt legumele cel mai des intalnite in retetele traditionale romanesti. In gospodariile romanilor, in proviziile facute de cu toamna pentru zilele friguroase, aceste legume sunt nelipsite. La munca campului, in traista lucratorului plecat dis de dimineata din batatura casei, nu lipseste painea, slana si ceapa, langa o litra de tuica […]

conopida impanata cu mozarella acoperita cu iaurt la cuptor 9
Aperitive, Delicatese delicateturi si "mofturi culinare", Garnituri, Retete Personale

Conopida impanata cu mozarella, acoperita cu iaurt, la cuptor

Dimineata ceva mai devreme sau spre seara ne facem curaj si tot ne invartim printre cratiti si tingiri, negasind pana in prezent solutia care sa ne tina sanatosi, fara sa mancam cate ceva, nu neaparat vreun preparat sofisticat care sa te tina in vipia cuptorului de la aragaz vreo 3-4 ore. Preparatele de sezon sunt […]

conopida impanata cu sunca si mozarella la cuptor 12
Aperitive, Delicatese delicateturi si "mofturi culinare", Garnituri, Retete Personale

Conopida impanata cu sunca si mozarella, la cuptor

Conopida este leguma potrivita pentru a fi gatita in aceasta perioada a anului in conditiile in care populeaza inca tarabele prin piete, pretul este accesibil si deloc de neglijat, este din productia interna sau cel putin asa scrie pe etichetele producatorilor si ale comerciantilor, asezati de-a valma la tarabe prin piete, tocmai pentru a nu-i […]

sufleu de brocoli si cartofi 1
Garnituri, Legume, Mancaruri si mancarici, Retete Personale

Sufleu de brocoli si cartofi

Spre sfarsitul toamnei cand legumele autohtone se imputineaza pe tarabe, mai descoperi de-ale noastre doar cartofi, conopida, varza, brocoli, napi, sfecla rosie, telina, praz, varza rosie si varza alba, ridichi negre. Mai sunt prezente ciupercile de toamna, in special ghebele adevarate, cele de plop, de culoare maro inchis spre negru, cu codita consistenta si palaria […]

ficatei de curcan cu chiftelute din dovlecei prajite 12 Copy
Ficat, Garnituri, Legume, Maruntaie, Retete Personale

Ficatei de curcan cu chiftelute din dovlecei, prajite

Aproape ca s-a instalat toamna si nu am pregatit nicio prajeala cu legume (dovlecei, varza, conopida, brocoli, cartofi, etc.) date pe razatoarea mare, dichisite cu branzeturi si verdeata, trase cu lingura si pregatite chiftelute late de o palma, tavalite prin faina de grau, pentru prajire, dar nici guguloaie din aceleasi legume dichisite, de marimea unei […]