In fiecare primavara, imi propun, sa pregatesc urzici de cat mai multe ori, fara a putea afirma ca pe saturate. In afara ca urzicile sunt benefice pentru sanatate, ne si plac destul de mult. La inceput de primavara (cand abia s-a dezghetat pamantul si s-a topit zapada), urzicile tinere, mai putin piscatoare si mai usor […]
Urzici loboda spanac leurda macris
Pane’-uri din somon cu urzici batute si placinta de urzici
In fiecare an, pe 25 martie, in calendarul ortodox este mentionata o mare sarbatoare religioasa – Bunavestire. Anul acesta cade in postul Pastelui si este dezlegare la peste. In familia mea, toti au fost si suntem de religie ortodoxa. Nu toti practicanti. Bunica si mama tineau posturile, chiar daca nu pe intreaga perioada. Ceilalati, tata […]
Trunchi de platica cu legume la cuptor si urzici batute
Este vremea detoxifierii organismului, dupa grelele incercari din timpul sarbatorilor de iarna. Un anunt citit la intrarea unui magazin de produse naturiste anunta festiv o oferta de detoxifiere bazata pe multe legume refrigerate si fructe confiate, deshidratate, refrigerate. Cum magazinul de produse naturiste era situat in aceeasi zona cu o pescarie, ideea de a trece […]
Urzici cu orez si ou ochi
Sanatatea fiecarui individ trebuie sa fie pe primul plan (nu-i asa ?!), ca-i mai buna decat toate. Daca stim sa ne pastram sanatatea, vom reusi sa ne tinem departe de antibiotice. Ce poate fi mai sanatos decat o cura cu verzituri ? Piata este plina de verdeturi – spanac, loboda, macris, stevie/ dragavei, salata, urzici, […]
Snitel de curcan cu urzici batute si ou fiert, de rata
Ne-am cam obisnuit in ultimii 10-15 ani ca sarbatorile de iarna sa le petrecem la temperaturi mult peste zero grade, rareori sa fulguie, iar ceva mai multa zapada sa ne caute prin ianuarie-februarie. Exceptiile, rare, cu ceva nameti cat casa prin Moldova, in februarie, au intarit regula. Nici anul acesta, cel putin pana acum, cand […]
Mancare de spanac cu ou ochi
Tarabele din piete sunt pline de verdeturi de-ale noastre, romanesti – salata verde, leurda, stevie, loboda, dragavei, spanac, macris, ceapa si usturoi. Nu lipseste mararul, patrunjelul si leusteanul, toate verzi, cu miroase de proaspat. Deocamdata timid, au aparut pe tarabe varza noua, castravetii si rosiile de solar, chiar cartofii noi, legume de-ale noastre, romanesti. Marfa […]
Ciorba de urzici cu leurda si smantana
Unele aprecieri legate de agricultura nationala ! Primavara deja s-a instalat chiar daca vremea rautacioasa din ultimele zile i-a cam speriat pe taranii care deja incepusera aratul in camp si se pregateau sa insamanteze. Nici pomicultorii nu au stat linistiti, multi dintre acestia aprinzand focurile, de frica brumei, prin livezile unde deja zarzanii, ciresii si […]
Ciorba de salata cu perisoare si omleta
Sarbatorile de iarna se apropie si in putinul timp care a mai ramas, ciorbele din carne de porc, proaspata sau afumata mai pot sa astepte. Salata verde de pe tarabe si chiar loboda, cu frunze mici, usor incretite de frigul care tinde sa se instaleze, atrag privirile gospodinelor aflate prin piata dupa cele necesare pregatirii […]
Placinta cu aluat pregatit in casa si spanac
Aluatul este marele dichis al oricarei placinte, daca vrei sa iasa rumena, pufoasa si aratoasa. Gustoasa iese sigur orice placinta mestesugita cu drag de catre gospodina. Despre diversitatea umpluturilor pentru placinta ! Placinta are avantajul ca poti folosi acelasi fel de aluat, pregatit in casa sau cumparat din market (a se cumpara doar din cel […]
Piept de rata cu urzici batute
Nu stiu cata lume apreciaza urzicile asa cum se cuvine. In copilaria mea, de mic mergeam cu bunica, pe marginea raului si de pe lunca din marginea apei adunam urzici crude, abia rasarite de sub zapada care se topea. Abia asteptam sa ajungem acasa si din mana de urzici culese voiam sa pregateasca urzici batute […]