De catre ori pregatesc aceasta reteta, imi amintesc de anii de serviciu, cand aflat in delegatii prelungite, se terminau rezervele luate de acasa si nu gaseai de-ale gurii nici macar la cantina unitatilor unde mergeam in control, iar de „initiativele mele culinare”, legate de preparate revolutionare, din conserve de mazare si conserve de rosii (singurele care tronau pe rafturi in „muzeele” denumite alimentara), ti se lua la un moment dat.
Spre primavara, cand apareau pe piata legumele, se schimba radical socoteala. Cartofii noi erau la putere, preparati inabusiti la cratita, la cuptor, prajiti sau natur, deveneau felul principal, agreat de catre toti.
Daca aveam rezerva, puneam langa aceasta delicatesa din cartofi, un ou ochi sau o bucata de slanina prajita (tate prajite 😕 ) si cinele deveneau adevarate festinuri. Bere se gasea destula si de paine nu duceam lipsa.
Salatele de rosii, ardei si castraveti sau cele din salata verde, ceapa si usturoi verde, marar si patrunjel, combinate cu vreun carnat prajit, facut rost intamplator, pe ascuns, prin bunavointa fetelor de la bufet, erau mese festive, de duminica seara, cand ne permiteam sa ne uitam la tv la bulgari sau la sarbi. 8)
Vrei sa uiti, dar parca nu poti intotdeauna ! Gata cu aducerile aminte, din „epoca glorioasa” a lipsei de mancare pe piata. 🙁 🙂
Ingrediente de trebuinta in reteta: cartofi noi, usturoi verde, marar verde, ulei de floarea soarelui, cimbru, sare grunjoasa, otet din vin, de 9 grade. Bere la discretie.
Cartofii noi se spala bine cu apa rece si se tin 10 minute in apa rece cu sare grunjoasa. Se curata cu buretele metalic de bucatarie. Se tamponeaza cu prosoape din hartie sau se sterg cu un prosop curat. Cartofii se taie in jumatati, daca sunt mai mari.
Intr-o cratita din inox, cu fund gros, se pune ulei de floarea soarelui, cartofi, sare grunjoasa, cimbru uscat si/ sau cimbru verde.
Optional, se adauga piper boabe, proaspat macinat si o crenguta de rozmarin. Acum se gaseste piper macinat, iar gospodinele adevarate au cu siguranta rozmarin in ghiveci, pe balcon.
Rozmarinul tinut iarna la temperatura constanta si udat moderat, se pastreaza in ghiveci, mai multi ani.
Ingredientele se amesteca bine cu o lingura si se pune capacul pe cratita.
Cratita se aseaza pe ochiul mare al aragazului, la foc potrivit. Din cand in cand, se amesteca in cratita cu o lingura de lemn, pentru omogenizare si pentru a nu se prinde cartofii de fundul cratitei, ca sa ai ce spala dupa masa. 😀
Se pregateste un mujdei din usturoi verde, tocat marunt si marar verde, tocat fin, sare grunjoasa (a nu se exagera, am pus sare si pe cartofi), ulei de floarea soarelui, otet din vin, indoit cu apa rece.
Cartofii se fac destul de repede, in 15-20 de minute sunt gata. Se opreste focul si se toarna mujdeiul rece peste cartofii fierbinti. Se pune capacul si se lasa sa se macereze timp de 10 minute.
Cartofii inabusiti se servesc calzi, ca mancare de post, cu un gust deosebit.
Mama – mama ! Nu pot sa nu amintesc de miroasele care se imprastie prin bucatarie. 😛
Daca nu tineti post, o bucata de branza telemea de oaie, putin mai sarata va face cina minunata.
Pentru o cina deosebita, langa branza puneti si o lingura de iaurt gras, prin care treceti feliile de cartofi inainte de a le baga in gura.
Bere rece cat cuprinde. 😀
Varza noua si castraveti sunt pe toate tarabele. O salata (varza tocata marunt, sarata si stoarsa, castraveti taiati feliute, marar verde tocat fin, ulei de masline, otet din mere si miere) va fi minunata.
Cartofii noi inabusiti pot fi serviti si drept garnitura la friptura de porc sau friptura de pui.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamod ! A nu se intelege gresit. „Procedurile” cu delicatesuri – branza telemea de oaie, iaurt, fripturi pe ales, le-am descoperit mult mai tarziu, cand bunatatile au inceput sa apara prin galantare inlocuind pungile cu creveti vietnamezi. 🙁
Reteta asta tin sa o fac si eu, imi plac mult cartofii si cu usturoi sa nu mai zic, mi-am plantat usturoi in ghiveci tocmai pentru a obtine usturoi verde eu nu gasesc asa ceva de cumparat, acum incepe sa iasa, de 2 zile a incoltit , abia astept sa-mi fac si eu :).