Garnitura din urzici batute

Nu are rost are sa ascund ca sunt un fan declarat al urzicilor, preparate in toate felurile – ciorba, supa-crema, batute, piure’, placinta, tarta. Nici in ceaiuri, urzicile (uscate sau proaspete) nu pot fi lasate pe alaturi, fierul continut in acestea fiind de trei ori mai puternic decat cel din spanac (asa citeam printr-un articol din domeniul naturist). Daca nu ar „pisca” atat de puternic, nu vad de ce nu le-am pune si prin salate de cruditati sau salate combinate, sa zicem in loc de spanac sau de salata verde.

Un fel de autocritica ! Nu intentionez sa fac sa se creada, ca mi-am propus sa „concurez” ratele si bobocii lor, care au in „meniul” zilnic, pe toata perioada primavara-vara, urzici amestecate cu nisip. Probabil, de aceea sunt atat de gustoase ouale de rata, fierte, chiar daca doctorii nu le recomanda (motivul numai ei il stiu ?!)

Plecand de la pregatirea urzicilor ca si garnitura, le poti asocia cu carne de vitel, pasare sau porc, pregatita la gratar, prajita sau la cuptor, cu peste pregatit la cuptor, la tigaie sau pe gratar. Sunt retete rapide, deosebit de gustoase si sanatoase, pe gustul copiilor, dar si al adultilor, fie acestia din urma, gurmanzi declarati, profesionisti sau doar in devenire.

Urzici batute, folosite ca garnitura.
Urzici batute, folosite ca garnitura.

Ingrediente de trebuinta pentru garnitura din urzici batute: o traista cat mai mare, de urzici din cele tinere, care pisca rau, dar si care te gadila cu mirosul lor inconfundabil de iute profund (parca simti cum te pisca, cand doar le vezi, gramada pe taraba sau in grupuri mici pe marginea padurii sau al unui rau de munte), ceapa uscata, catei de usturoi,  cateva felii de ardei gras, slanina afumata sau costita afumata, sare grunjoasa.

Ingrediente

  • o traista mare de urzici proaspete, de un verde inchis, sa piste degetele,
  • slanina afumata/ costita afumata/ bacon afumat.

Urzicile alese de paie si nisip, curatate de radacini si tulpini mai batrane, se spala in mai multe ape reci, pana apa iese limpede si se lasa la scurs intr-o sita.

Intr-o cratita se caleste ceapa taiata rondele, felii subtiri de ardei gras si usturoi taiat feliute, in untura provenita de la slanina afumata/ costita afumata, prajita anterior. Se amesteca cu o lingura din lemn pana se rumeneste usor, slanina.

Reteta pas cu pas

  1. Curatare urzici de radacini, tulpini groase, paie si frunze, spalare sub cateva jeturi de apa rece.
  2. Oparire urzici in apa clocotita in care s-a pus sare grunjoasa.
  3. Calire ceapa taiata felii, usturoi tocat marunt si cuburi de slanina afumata.
  4. Fierbere urzici impreuna cu ceapa si slanina afumata.

Se adauga urzicile si se acopera cratita cu capacul. Se continua calirea, amestecand cu lingura din lemn si punand capacul la cratita.

Urzicile neoparite se calesc impreuna cu ceapa, usturoiul si sunca afumata pentru garnitura din urzici batute.
Urzicile neoparite se calesc impreuna cu ceapa, usturoiul si sunca afumata pentru garnitura din urzici batute.

Nu este obligatoriu ! Cand urzicile sunt calite, se poate adauga dupa gust, putin suc de rosii sau o rosie taiata rondele subtiri.

Urzici calite impreuna cu ceapa, usturoi, ardei gras si slanina afumata pentru garnitura din urzici batute.
Urzici calite impreuna cu ceapa, usturoi, ardei gras si slanina afumata pentru garnitura din urzici batute.

Garnitura de urzici este gata pregatita. Se poate servi la tot felul de preparate din carne sau din peste.

Se poate servi si simplu, cu oua ochi, prajite in untura de porc sau facute taraneste, in apa clocotita, in care s-a pus sare grunjoasa. Pentru gust, ouale se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Un varf de cutit, dintr-un amestec de boia iute si boia dulce, nu va fi refuzat de catre gurmanzii profesionisti.

Oua prajite cu garnitura din urzici batute.
Oua prajite cu garnitura din urzici batute.

Langa urzici si ouale „ochi” poate trona si o bucata de carne de porc prajita sau pregatita la cuptor sau o bucata de carne de vitel, inabusita in vin, pentru multumirea celor mai flamanzi.

Friptura de vita inabusita in vin, cu garnitura de urzici batute si oua "ochi".
Friptura de vita inabusita in vin, cu garnitura de urzici batute si ou „ochi”.

Niste castraveti in otet nu vor fi refuzati de catre cei care se „inghesuie” la masa.

Costita de porc la prajit in untura pentru a se asocia cu garnitura de urzici batute
Costita de porc la prajit in untura pentru a se asocia cu garnitura de urzici batute.

Prajim la iuteala niste costite de porc, intr-o tigaie, in untura de porc. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si crengute de cimbru.

Coaste de porc prajite cu garnitura de urzici batute.
Coaste de porc prajite cu garnitura de urzici batute.

Niste gogosari in otet vor completa preparatul nostru.

Si cu fileu de peste in aluat de bere, prajit in ulei de masline si putin unt, putem servi garnitura de urzici batute.

Fileu de crap in aluat de bere, prajit in ulei d emasline, pregatit pentru garnitura de urzici batute.
Fileu de crap in aluat de bere, prajit in ulei d emasline, pregatit pentru garnitura de urzici batute.

Sosul de la prajirea pestelui, stropit cu zeama de lamaie, va schimba usor gustul garniturii de urzici batute, fara a te face sa renunti la garnitura sau la peste.

Peste prajit cu garnitura de urzici batute si mamaliga rece prajita.
Peste prajit cu garnitura de urzici batute si mamaliga rece prajita.

Pestele merge de minune cu mamaliga rece, prajita in amestecul de ulei si unt, in care s-a prajit anterior pestele.

A nu se uita de un pahar de vin alb sau de vin rosu, sec sau dulce, de care aveti in dotare.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Garnitura de urzici batute este o garnitura universala. Folositi-o si la ficatei de pasare, prajiti si la rulade din carne de porc sau din carne de vitel. Nu veti regreta. Daca va veti simti, mai puternici, mai vioi, mai plini de avant tineresc, sa stiti ca urzicile sunt de vina.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*