Urzici culese din salbaticie, batute

Nu am tinut niciodata secret, ca imi plac urzicile, batute, cu ou sau cu slanina afumata sau cu carnat afumat, ciorba de urzici, placinta de urzici, tarta cu urzici, etc.

Sucul de urzici este sanatate curata pentru cei cu lipsa de fier.

Ceaiul de urzici este revigorant general, in special pentru barbati.      😀

A inceput sezonul urzicilor. Au rasarit prin locurile de unde zapada s-a topit de curand, urzicile de anul acesta, care nu pisca atat de tare, precum cele care au dormitat toata iarna, sub zapada.

Ma pregatesc pentru o cura de urzici.

Secret mult prea nou ! Pana de curand, urzicile le opaream si apoi le caleam. Mi-am zis, ca daca spanacul se caleste, fara a fi oparit, in prealabil, de ce nu as incerca si cu urzici. De anul trecut, am inceput sa calesc direct urzicile, fara a le mai opari. Nu am gresit. Gustul mancaricii de urzici pare acelasi, dar sensibil mai savuros, in ideea ca pui si niste unt galben, proaspat, cumparat de la ciobani, din piata.

Urzicile se curata de nisip, paie, frunze si de coditele groase. Se spala in apa rece, de mai multe ori si se lasa la scurs intr-o sita.

Urzicile bine spalate, se oparesc in apa fiarta, cu sare, 10 minute. Se lasa la scurs intr-o sita. Este metoda clasica, consacrata, stiuta din batrani. Daca urzicile au fost mai mari, se toaca marunt, dupa ce au fost oparite.

Urzicile tinere, de un verde crud, neoparite, se calesc intr-o tigaie mai mare, in care s-a incins un amestec de ulei de floarea soarelui si unt proaspat sau untura de pasare. Se amesteca continuu cu o lingura de lemn, pana se moaie urzicile si devin ca o pasta verde, aproape omogena. Nu este o greseala, daca nu se asteapta pana se formeaza pasta de urzici, oricum urzicile se vor fierbe in continuare.

Mic secret ! Se foloseste in amestec si ulei de floarea soarelui pentru a nu se arde untul sau untura de pasare si astfel mancarica de urzici sa nu capete un gust ciudat, de ars. Untul da stralucire urzicilor batuta, iar untura de pasare, atenueaza gustul de crud, al urzicilor, indulcindu-l cu cel de pasare.

Intr-o cratita se calesc in ulei de floarea soarelui, ceapa, taiata solzi si ardei gras tocat, mai mare. Se poate folosi, ardei tocat, inghetat, pus de cu toamna, la congelator. Se macina cateva boabe de piper negru. Nu se pune sare, deocamdata.

Cand ceapa a devenit sticloasa se adauga urzicile oparite sau calite. Se amesteca cu o lingura de lemn. Urzicile se fierb pana se moaie.

Se decojesc cateva rosii inghetate (din cele puse de cu toamna, in congelator), dupa ce au fost tinute 20 de secunde in apa calduta. Rosiile se toaca marunt si se inglobeaza in mancarea de urzici. Se mai da mancarica in cateva clocote, pana sosul devine rosiatic.

De ce nu ? Se poate adauga suc de rosii sau pasta de tomate, diluata in putina apa calduta, pentru a iesi urzicile batute mai sosoase.

Se presara patrunjel verde, tocat marunt si se lasa mancarea acoperita, cu capacul pus pe cratita si focul stins, pentru 10 minute, pentru omogenizarea mirosurilor si gusturilor.

Mancarea de urzici se poate servi si asa, cum am preparat-o pana acuma. Merge de minune cu mamaliga calda si un paharel de tuica de pruna.

Se poate servi alaturi, sunca afumata, taiata felii subtiri si ceapa verde sau ceapa uscata, taiata rondele.

Daca ai prin frigider niste jumari de porc, le poti incalzi intr-o tigaie si apoi le amesteci in urzicile batute. Lasi sa dea in cateva clocote, sa capete urzicile batute, gust de jumara.

Poti servi alaturi, o ciuperca umpluta, cu sunca afumata, branza de oaie si verdeata, preparata la cuptor.

Daca tot ai pus jumari, in urzicile batute, nu uita de muraturi taranesti sau muraturi in otet si o bucata de paine calda, facuta in vasul roman, de ceramica.

Poti sa prajesti intr-o tigaie, carne afumata, carnati afumati, sunca afumata, in ce asociere iti doreste inimioara. Poti folosi porcarele din borcanul cu untura, puse la Craciun, pentru pastrare, la astfel de ocazii. Afumatura se incalzeste bine si se fierbe cateva minute impreuna cu urzicile, pentru omogenizarea gusturilor.

Mancarica de urzici si afumatura se serveste cu ridichii de luna si ceapa verde. Merge de minune un pahar de vin alb, sec, rece.

Urzicile batute pot fi o garnitura ideala pentru un snitel pane, din pulpa de porc.

Merge o felie de lamaie, stoarsa peste urzici, sa mai „potoleasca” din grasimea carnii de porc. Un pahar de vin rosu, aspru, ajuta la digestie.     😛

Urzicile batute sunt o garnitura numai buna pentru pane din pulpa de vitel, facut in ou batut. A nu se uita de un pahar de vin rosu.

Mancarea de urzici batute este si mancare de post, daca folosesti doar ulei pentru calit urzicile, fara afumatura sau jumari.

Urzicile batute se pot servi si ca atare, cu un ou ochi deasupra.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti urzicile, sunt sanatate curata pentru organism. Bine preparate sunt deosebit de gustoase. Incercati in special, garnitura de urzici batute, la fel de fel de fripturici, din carne de porc si de oaie, in special.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*