Delicatese delicateturi si „mofturi culinare”

Se incadreaza ciudateniile culinare, unele retete mai mestesugite si cu ingrediente deosebite ca gust, chiar opuse pentru papilele gustative.

cartofi copti cu unt si telemea de oaie (1)
Delicatese delicateturi si "mofturi culinare", Retete Personale

Cartofi copti, cu unt, smantana si telemea de oaie

Dupa luptele gurmanderesti de la mesele de Craciun si Anul Nou, cu multe feluri de mancare, stomacul supraincarcat, cere si el, saracul, o cat de mica pauza, macar 2-3 zile. Sunt sarbatorile crestinesti petrecute impreuna, in familia largita a neamului (din pacate, doar atati cat se pot strange de fiecare data). Am lasat-o mai moale […]

oua de prepelita in guguloi de carne tocata 12
Aperitive, Delicatese delicateturi si "mofturi culinare", Retete Personale

Oua de prepelita in guguloi din carne tocata de curcan

Pentru mine, delicatesele culinare sunt preparate pe care le abordez nu in fiecare zi, de regula la aniversari si uneori la sarbatorile religioase pe care le petrecem impreuna, tot familionul extins. Am mostenit obiceiul de a ne strange toti/ aproape toti membrii familionul extins, de la parintii si bunicii nostri, de regula cand acestia implineau […]

sosuri pentru preparate din carne peste legume paste fainoase 5
Delicatese delicateturi si "mofturi culinare"

Sosuri pentru preparate din carne, peste, legume, paste fainoase

In retetele mele incerc de fiecare data sa folosesc pentru sosuri, legume de sezon, proaspete, mai rar refrigerate sau congelate, de preferinta romanesti. Sosurile, rareori lipsesc la preparatele mele din carne sau din peste. Sosurile pot fi o asociere cu efect gustativ pronuntat la paste fainoase, dar si la legume pane’, la chiftele din legume […]

o noua captura pescareasca de sezon 9
Aperitive, Delicatese delicateturi si "mofturi culinare", Peste, Retete Personale

O noua captura pescareasca de sezon

Suntem inca, in plin sezon de capturi pescaresti pentru recoltarea icrelor. Nici eu, nu pot rata sansa de a-mi reface stocul de icre pentru tot anul in curs si chiar mai mult. Cu siguranta imi vor ramane cateva cutiute/ borcanele pentru mici atentii oferite cu ocazia aniversarilor onomastice si a sarbatorilor crestinesti, pe care le […]

vanata intreaga taiata franjuri si pregatita pane 11
Delicatese delicateturi si "mofturi culinare", Legume, Retete Personale

Vanata intreaga taiata franjuri si pregatita pane’

Chiar daca nu este sezon de legume proaspate, de-ale noastre romanesti, la un moment dat simti nevoia, sa gatesti ceva fara carne, nu neaparat o salata simpla. Cum prin market-uri se gasesc legume din import (vinete, dovlecei, conopida, brocoli, ardei, castraveti, rosii, etc.), uneori poftesti la ce vezi (de aratat, arata bine, cu gustul preparatului […]

la cules de ciuperci captura de primavara 10
Ciuperci, Delicatese delicateturi si "mofturi culinare", Ghiduri de initiere culinara

La cules de ciuperci – din captura de primavara

Vremea ciudata din aceasta primavara, destul de rece, cu ploi putine la inceput ce doar au stropit pamantul, cu soare zgarcit si vant persistent ce mai mult a zvantat terenul, nu a fost prielnica pentru culesul de ciuperci. De obicei, pe la sf. Gheorghe, deja reuseam sa improspatez rezerva de ciuperci oparite si congelate si […]

salate cu ardei copti castraveti ceapa usturoi Copy 9
Delicatese delicateturi si "mofturi culinare", Retete Personale, Salate

Salate si alte preparate cu ardei copti

Toamna bate la usa. Prin pietele cu legume si fructe este deja agitatie mare. Au aparut in sfarsit si producatorii locali, ii regasesti pe la colturile pietelor. Producatorii locali nu au loc mai in fata de comercianti. La standurile comerciantilor, daca te iei dupa afise, se regaseste numai marfa romaneasca. De-ale toamnei si de-ale gospodinelor […]