Dupa luptele gurmanderesti de la mesele de Craciun si Anul Nou, cu multe feluri de mancare, stomacul supraincarcat, cere si el, saracul, o cat de mica pauza, macar 2-3 zile. Sunt sarbatorile crestinesti petrecute impreuna, in familia largita a neamului (din pacate, doar atati cat se pot strange de fiecare data). Am lasat-o mai moale […]
Delicatese delicateturi si „mofturi culinare”
Se incadreaza ciudateniile culinare, unele retete mai mestesugite si cu ingrediente deosebite ca gust, chiar opuse pentru papilele gustative.
Oua de prepelita in guguloi din carne tocata de curcan
Pentru mine, delicatesele culinare sunt preparate pe care le abordez nu in fiecare zi, de regula la aniversari si uneori la sarbatorile religioase pe care le petrecem impreuna, tot familionul extins. Am mostenit obiceiul de a ne strange toti/ aproape toti membrii familionul extins, de la parintii si bunicii nostri, de regula cand acestia implineau […]
Sosuri pentru preparate din carne, peste, legume, paste fainoase
In retetele mele incerc de fiecare data sa folosesc pentru sosuri, legume de sezon, proaspete, mai rar refrigerate sau congelate, de preferinta romanesti. Sosurile, rareori lipsesc la preparatele mele din carne sau din peste. Sosurile pot fi o asociere cu efect gustativ pronuntat la paste fainoase, dar si la legume pane’, la chiftele din legume […]
Cartofi fierti inveliti in prosciutto, la cuptor
Inca nu a trecut toropeala si orice gospodina isi face planuri in continuare, cum sa stea cat mai putin in preajma aragazului. Ori de vrei, ori de nu vrei, spre seara, cand poti deschide geamurile, sa egalizezi temperaturile, pe cea de afara cu cea din interior, iti faci curaj si te apropii de aragaz. Se […]
Sandvis banatean cu slanina afumata
Toropeala, umezeala, adieri trecatoare de vant, cate un nor grabit, sa lase soarele, sa te arda, picaturi razlete de ploaie care scot aburi din asfaltul incins si o luam de la capat. Nu cred sa fi uitat ceva din ceea ce patim de vreo luna incoace. Scoatem mititelu’ nostru la plimbare, mai mult la orele […]
O noua captura pescareasca de sezon
Suntem inca, in plin sezon de capturi pescaresti pentru recoltarea icrelor. Nici eu, nu pot rata sansa de a-mi reface stocul de icre pentru tot anul in curs si chiar mai mult. Cu siguranta imi vor ramane cateva cutiute/ borcanele pentru mici atentii oferite cu ocazia aniversarilor onomastice si a sarbatorilor crestinesti, pe care le […]
Vanata intreaga taiata franjuri si pregatita pane’
Chiar daca nu este sezon de legume proaspate, de-ale noastre romanesti, la un moment dat simti nevoia, sa gatesti ceva fara carne, nu neaparat o salata simpla. Cum prin market-uri se gasesc legume din import (vinete, dovlecei, conopida, brocoli, ardei, castraveti, rosii, etc.), uneori poftesti la ce vezi (de aratat, arata bine, cu gustul preparatului […]
La cules de ciuperci – din captura de primavara
Vremea ciudata din aceasta primavara, destul de rece, cu ploi putine la inceput ce doar au stropit pamantul, cu soare zgarcit si vant persistent ce mai mult a zvantat terenul, nu a fost prielnica pentru culesul de ciuperci. De obicei, pe la sf. Gheorghe, deja reuseam sa improspatez rezerva de ciuperci oparite si congelate si […]
Cinand tarziu spre miezul noptii
Cina tarzie nu este recomandata de catre nutritionisti, in special pe la varste mai inaintate. In tinerete, chiar daca stiam de aceasta recomandare, nu prea o luam in seama, foamea fiind cea care dirija ora de masa, in special cina. La inceputurile meseriei ne asiguram pranzul la cantina firmei sau pe la diverse bufeturi din […]
Salate si alte preparate cu ardei copti
Toamna bate la usa. Prin pietele cu legume si fructe este deja agitatie mare. Au aparut in sfarsit si producatorii locali, ii regasesti pe la colturile pietelor. Producatorii locali nu au loc mai in fata de comercianti. La standurile comerciantilor, daca te iei dupa afise, se regaseste numai marfa romaneasca. De-ale toamnei si de-ale gospodinelor […]