sandvis cu maduva din oase de vita (6)

Sandvis cu maduva coapta din oase tubulare, de vita

In ultimii 3-4 ani, pe la sfarsitul lui septembrie, vremea s-a strambat brusc si temperaturile au scazut periculos pentru productia de legume necesare pregatirii de conserve si muraturi pentru iarna. Nici preturile nu au stat pe loc, au crescut si ele, vizibil si brusc, periculos pentru buzunarul familiei.

Precupetele zic, ca anul acesta, spre fericirea lor, acum, la inceput de octombrie, nu a dat inca bruma. A cazut ceva roua mai consistenta, suficienta totusi, ca rosiile in special, sa se pigneasca usor.

Prevederea este mama intelepciunii gospodinelor ! Anul acesta, nu am mai riscat si am inceput pregatirile pentru iarna la inceputul lui septembrie. Toata luna, impreuna cu sotia, am fost pe baricade, in forcing gospodaresc. Am pregatit din toate cate ceva si anul acesta, mai putine sticle si borcane, insa, decat in anii precedenti.

Nu am preparate noi, din cele pregatite, de muraturi si conserve, motiv sa scriu o reteta noua. Nu are rost sa ma repet cu aceleasi retete. Am in gand o idee de preparat cu rosii, de sorginte italiana, dar nu am gasit inca, ingredientele principale, necesare. O precupeata la care am gasit ceva pe taraba (nu tocmai ce imi doresc), imi tot promite, sa culeaga rosiile respective, bine coapte, aflate in curs de coacere intr-un solar. Nu sunt prea optimist, voi vedea ce aduce.

Frigul de la sfarsitul lui septembrie si inceputul lui octombrie, de anul acesta, ne-a prins cu camara din balcon, plina. Doar varza murata ne-a ramas de pus, la sfarsitul lui octombrie. Pe tarlale, varza noastra, romaneasca, nu este coapta. Varza adusa de la turci, nu mai pun, este prea deasa si tare, nu se mureaza cum trebuie si este atoasa cand intr-un tarziu, se mureaza cat de cat.

Din retetarul familiei mele ! Am cotrobait putin prin arhiva cu retete deja scrise pe acest blog si m-am oprit la categoria – delicatese culinare si la categoria aperitive, in ideea de a gasit apoi in arhiva proprie, ceva poze cu preparate noi.

Maduvioarele sunt ingrediente deosebite, nu mereu de gasit prin macelarii. Bine pregatite, dau o savoare deosebita. Pot fi mai mereu, surprize placute, pentru orice pofticios culinar, ca sa nu mai amintesc de gurmanzii si gurmetii profesionisti.

In familie pregatim – maduvioare scoase din oase de vita, pane’ si maduvioare scoase din oase de vita, la cuptor.

Pentru astazi, m-am gandit, sa scriu o reteta simpla, dar deosebita ca preparat, o adevarata delicatesa culinara, cu maduva coapta, scoasa din oase de vita.

Stan Patitul printre noi ! Cumpar destul de des, oase tubulare de vita (din pacate, gasesc doar sectionate, nu taiate in lungul tubului), cu zgarciuri, pe care mai intai, le coc si apoi le fierb impreuna cu coaste de vita cu os, pentru a obtine colagenul atat de necesar indreptarii genunchilor. Prefer acest colagen obtinut babeste (voi scrie, cat de curand si reteta completa), ca o piftie, in loc de tot felul de unsori, care mai de care, mai scumpe, ce au la baza tot oasele fierte.

Pregatim in familie si piftie (plina de colagen), ori cat de des ne dorim si o poftim, indiferent de anotimp.

sandvis cu maduva din oase de vita (6)

Sandvis cu maduva coapta, scoasa din oase de vita.

Ingrediente de trebuinta in reteta: oase tubulare, de vita, castraveti proaspeti, castraveti murati, ceapa verde, marar si patrunjel verde, usturoi, paine neagra, sare grunjoasa, piper boabe.

Coacere oase tubulare, de vita, in cuptorul electric al aragazului.

De retinut si avut in vedere ! Se cumpara oase de vita, tubulare, de preferat taiate in lungul osului. Oasele tubulare sectionate transversal (gasite mai des prin macelarii) pot sa aiba (de preferat) urme de carne pe os si zgarciuri la capetele de os.

Sanatate curata, de sorginte babeasca ! Dupa coacere si scoaterea maduvei coapte, oasele se fierb impreuna cu bucati din coaste de vita cu os si se obtine colagen, atat de util pentru tratamentul babesc al articulatiilor dureroase. Colagenul obtinut se prezinta ca o masa compacta, ce sa lasa, sa se intareasca (gen piftie). Se consuma bucati taiate din masa compacta.

Oasele tubulare, de vita, se spala bine cu apa calda si se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Oasele se aseaza pe hartie de copt, intr-o tava de copt. Fiind oase tubulare, sectionate transversal, se aseaza, de preferat, pe taietura.

Oasele tubulare taiate in lungul osului se aseaza pe partea cu os.

Tava de copt se introduce in cuptorul electric al aragazului, pe treapta a 3-a a cuptorului. Se fixeaza programul de coacere cu incalzire de jos si de sus, la temperatura scazuta, 140-150 grade C.

sandvis cu maduva din oase de vita (1)

Oase tubulare, de vita, asezate pe hartie de copt, in tava de copt, introdusa in cuptorul electric al aragazului.

In timpul coacerii, oasele se rotesc in tava de copt.

Coacerea ne dorim, sa fie lenta si dureaza cca. 2 ore, pana ce maduva din oase fierbe si incearca sa iasa din oase.

sandvis cu maduva din oase de vita (2)

Maduva din oasele de vita este gata coapta.

LISTA INGREDIENTELOR DE TREBUINTA IN RETETA.

  • oase tubulare, vita, cu maduva,
  • castraveti proaspeti,
  • castraveti urati in otet,
  • ceapa verde,
  • catei de usturoi,
  • paine neagra,
  • marar si patreunjel verde.

Scoatere maduva coapta din oasele de vita.

Maduva coapta se scoate din oasele de vita, scuturand oasele intr-un bol si dupa caz, ajutand cu o lingurita sau cu varful unui cutit.

sandvis cu maduva din oase de vita (3)

Maduva coapta scoasa din oasele tubulaare, de vita.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Coacere oase tubulare, de vita, in cuptorul electric al aragazului.
  • Scoatere maduva coapta din oasele de vita.
  • Pregatire maduva coapta pentru sandvis.
  • Montarea si servirea preparatului.

Pregatire maduva coapta pentru sandvis.

Castravetii proaspeti se taie marunt, in cubulete. Se pune putina sare grunjoasa si se lasa 10 minute, sa-si lase apa. Cubuletele de castraveti se storc in pumni.

Castravetii murati in otet se taie cubulete si se storc in pumni, sa-si lase lichidul conservant.

Ceapa verde, mararul si patrunjelul verde se toaca marunt.

Usturoiul se piseaza fin.

sandvis cu maduva din oase de vita (4)

Maduva coapta si celelalte ingrediente folosite pentru sandvis.

In bol, se adauga sare grunjoasa si pieper boabe proaspat macinat.

Ingredientele se amesteca bine folosind o furculita/ lingurita, pana se obtine o pasta omogena.

sandvis cu maduva din oase de vita (5)

Pasta omogena din maduva coapta, verdeata, usturoi si castraveti.

Montarea si servirea preparatului.

Pentru sandvis se folosesc felii din paine neagra, prajite in prajitorul electric.

Feliile de paine prajita cat timp sunt fierbinti, se freaca cu usturoi si se acopera cu un strat consistent din maduva coapta pregatita cu verdeata, usturoi pisat si castraveti.

sandvis cu maduva din oase de vita (7)

Sandvis cu maduva coapta din oase de vita – preparatul este gata servit.

Sandvisul se serveste imediat ce a fost pregatit, sa fie cat mai cald posibil, pentru a nu se ingrosa maduva si sa devina mult prea unsuroasa.

Idei de avut in vedere. Mi-am propus, ca la urmatoarea coacere de oase, sa inlocuiesc castravetii si usturoiul (partial, cel din amestecul initial pentru sandvis) cu hrean proaspat ras sau hrean conservat (hrean ras, zahar, otet indoit cu apa) la borcan.

La asa preparat, daca tot este destul de rece afara, o ceasca cu tuica de prune, fiarta este bine primita.

tuica fiarta

Cescuta cu tuica fiarta.

Acest sandvis se poate servi ca aperitiv, la masa de pranz, in sezonul rece care se anunta, a veni.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Cautati prin macelarii oase tubulare, de vita, cu maduva. Nu ocoliti nici maduvioarele scoase din oase (daca sunteti norocosi si gasiti), refrigerate sau congelate. Preparatele pe baza de maduvioare sau maduva coapta, scoasa din oase, pot fi delicatese apreciate asa cum se cuvine de gurmanzii familiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *