Inca nu a trecut toropeala si orice gospodina isi face planuri in continuare, cum sa stea cat mai putin in preajma aragazului. Ori de vrei, ori de nu vrei, spre seara, cand poti deschide geamurile, sa egalizezi temperaturile, pe cea de afara cu cea din interior, iti faci curaj si te apropii de aragaz.
Se apropie cina si cand deschizi usa frigiderului, nu prea ai ce pune pe masa (ma gandesc la ceva preparat, cald), daca nu vrei cumva, sa servesti doar mezeluri (din cele de producator, cumparate din macelarie/ bacanie), branzeturi (cumparate din magazin de producator) si legume (cumparate din piata de la producator), urmate, la culcare, de o cana cu lapte cald si un biscuit. Cina frugala merge si ea, o data, hai de doua ori pe saptamana, dar in restul zilelor ….. ?!
Amintiri, amintiri …. ! Cand copiii mei erau mici, spre seara, cand ii cuprindea foamea dupa alergatura de peste zi, urma baia de rigoare, apoi se aliniau pe canapeaua din sufragerie (iarna, infofoliti in halatele de baie) in asteptarea farfuriilor cu bunatati calde.
Astfel de imagini iti raman pe retina, tie ca parinte si nu ai cum sa le uiti sau sa le ignori. Cand nepotelul meu inopteaza la noi, de cele mai multe ori, dupa baie, i se face foame. Incercam, sa ne reamintim, servindu-l si pe el cu surprizele noastre culinare. Preferintele sale sunt un sandvis cu paine prajita, unt si cas afumat, din lapte de vaca si nelipsita cana cu lapte cald si miere.
Din retetarul familiei mele ! La copiii mei, scapam destul de usor cu niste preparate rapide, proprii familiei mele. Ieseam la liman cu – gratineuri la cuptor, ochiuri cu cascaval afumat si paine prajita, lipie umpluta cu te miri ce, coapta pe plita; bagheta umpluta cu te miri ce, chifle umplute cu te miri ce, la cuptor; foietaj in forme cu umpluturi aperitiv, cartofi copti cu unt, telemea de capra si smantana, rulouri cu porcarele, rulouri cu porcarele si cas afumat.
Cu ce si cum ne mai descurcam ?! In vremurile de restriste, putina cu branza telemea de oaie cumparata toamna de la un cioban prieten cu tata, branza de vaci si untul aduse de coana Ioana (o prietena de-a mamei mele), precum si porcarelele pregatite in casa, de noi, in fiecare ajun de Craciun, ne-au scos de multe ori la liman.
In ultimii ani, ne-am imbogatit retetarul cu ceva sofisticanii culinare – tartine cu peste afumat si unt, pateu din ficat de curcan cu paine prajita, tartine rapide cu peste, branza cremoasa cu rozmarin, in aluat, la cuptor; avocado cu ou ochi si paine prajita.
Multe dintre preparate mentionate pot fi servite nu doar la cina copiilor si nepotilor, dar si ca aperitive, la mesele festive din familie.

Cartofi fierti inveliti in prosciutto, la cuptor.
Ingrediente de trebuinta in reteta: cartofi, prosciutto, rosii, usturoi, sare grunjoasa, piper boabe.

Ingrediente de trebuinta in reteta.
Fierberea cartofilor.
Se folosesc cartofi potriviti ca marime, care sa poata fi inveliti, de preferat intregi, in fasii subtiri de prosciuto. Se poate folosi si sunca Padurea neagra (se gaseste feliata sau bucata intreaga).
Cartofii bine spalati, daca sunt noi/ proaspeti, se fierb in coaja. Cartofii se fierb in apa rece, unde s-a adaugat un praf de sare grunjoasa si 2-3 catei de usturoi (pentru un gust deosebit al cartofilor fierti).

Cartofii intregi se fierb in apa cu putina sare grunjoasa.
Ne dorim sa fierbem cartofii atat cat sa intre varful cutitului in cartof, fara a-l sfarama.
Cartofii fierti se scot pe o farfurie si se lasa sa se raceasca pe jumatate.
Invelirea cartofilor fierti in fasii de prosciutto pentru coacere in cuptorul aragazului.
Cartofii fierti se invelesc in fasii de prosciutto si se aseaza intr-o tava de copt.

Cartofi fierti inveliti in fasii de prosciutto, asezati in tava de copt.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Fierberea cartofilor.
- Invelirea cartofilor fierti in fasii de prosciutto pentru coacere in cuptorul aragazului.
- Coacerea cartofilor inveliti in prosciutto, in cuptorul electric al aragazului.
- Montarea si servirea preparatului.
Coacerea cartofilor inveliti in prosciutto, in cuptorul electric al aragazului.
Tava de copt cu cartofii inveliti in fasii de prosciutto se aseaza pe gratarul pus pe treapta a 3-a a cuptorului electric.
Coacerea se realizeaza cu programul de incalzire sus-jos, cu ventilator, la o temperatura de 170-180 de grade C. Timpul de coacere este in functie de marimea cartofilor si de straturile de prosciutto adaugate pe cartofi. Ne dorim sa obtinem o crusta aurie, crocanta, din fasiile de prosciutto, fara a se farama cartofii.

Cartofi fierti inveliti in fasii de prosciutto – preparatul este gata copt.
In timpul coacerii, grasimea din fasiile de prosciutto imbiba cartofii fierti conferind preparatului final un gust deosebit.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se serveste cald, pe farfurii intinse, impreuna cu felii de rosii proaspete.

Cartofi fierti inveliti in prosciutto, apoi copti – preparatul este gata servit.
De-ale pofticiosilor ! Cina se poate imbogati cu niste branza de burduf sau telemea de capra, data pe razatoarea mica si imprastiata pe prosciutto, cat timp preparatul este inca, cald, sa se inmoaie branza cat de cat.
La acest preparat servit la cina merge de minune o bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca nu doriti sa stati prea mult in preajma aragazului, dar nici sa serviti la cina, doar mezeluri cu branza si rosii, incercati aceasta reteta si nu veti regreta. Pofticiosii familiei va vor aplauda la scena deschisa.