Dupa luptele gurmanderesti de la mesele de Craciun si Anul Nou, cu multe feluri de mancare, stomacul supraincarcat, cere si el, saracul, o cat de mica pauza, macar 2-3 zile. Sunt sarbatorile crestinesti petrecute impreuna, in familia largita a neamului (din pacate, doar atati cat se pot strange de fiecare data). Am lasat-o mai moale cu mancarurile, nu de altceva, dar in familia mea, sarbatorile continua in toata luna ianuarie, cu aniversari de ziua numelui si de ziua nasterii, a unor membrii din propria familie.
Parintii si bunicii nostri vegheaza, de pe acolo pe unde sunt ei (Domnul sa-i odihneasca in pace !), daca ne tinem de ce ne-au invatat ei si anume sa nu uitam, sa sarbatorim cu orice ocazie, sa ne intalnim, sa ne bucuram impreuna, ori de cate ori avem ocazia. Avem grija, sa ne amintim de ei si sa-i cinstim.
Abia acum, cand noi, fostii copii deveniti intre timp parinti si bunici, intelegem privirea din ochii umeziti ai parintilor si bunicilor nostri, atunci cand ne vedeau pe toti stransi in jurul mesei de sarbatoare.
Din retetarul familiei mele ! Pe acest blog (ar putea fi mult prea pretentios, sa-l numesc culinar, poate doar cu bucatareli de-ale familiei), se regasesc mai multe categorii de preparate, printre care – delicatese, delicateturi si mofturi culinare. Aici se regasesc multe sofisticanii bucataresti (zic eu), cateva inspirate din cele vazute/ citite, din domeniul culinar, majoritatea adaptate de mine la posibilitatile proprii de aprovizionare, dar si la inspiratia de moment. Cele mai multe au insa, la baza, sursele mele de inspiratie.
Amintesc doar cateva dintre aceste preparate, care mie personal mi se par deosebite, dupa gust si savoare/ aroma – pasta tartinabila din pecie de porc, cartofi taranesti cu hribi, chiftea uriasa cu ou de gasca, in aluat; sandvis delicat cu limba de vaca, pane’ de ardei copt umplut cu sunca de Praga si cascaval afumat, hamburgheri din carne tocata de vitel cu piure’ de tuchini si urzici, turta cu jumari dichisita, vanata intreaga taiata franjuri si pregatita pane’, oua de prepelita in guguloi din carne tocata de curcan, pregatite pane’.
Pregatim cartofi copti in familie si altfel – cartofi copti, cartofi copti, cu unt, sfecla si ciuperci; cartofi copti cu unt cu unt, telemea de capra si smantana.
Reteta de astazi este preferata nepotelului meu. Intrebat fiind, ce doresti sa mananci astazi, raspunsul vine imediat – cartofi cu gaura sau supa cu galusti.

Cartofi copti serviti cu unt, smantana si telemea de oaie.
Ingrediente de trebuinta in reteta: cartofi speciali pentru copt, unt proaspat, smantana grasa, telemea de oaie, sare grunjoasa, piper boabe.
Pregatire cartofi pentru coacere.
Se cumpara, din market, cartofi speciali pentru copt.
Oare de ce ?! Cartofii sunt legume pe care le cumpar numai din market, la plasa inscriptionata, mai rar la Kg (de preferat, daca sunt cartofi noi, adusi din Egipt). In piata, gasesti la comercianti, doar cartofi din import, mai ieftini, pe care producatorii (majoritatea polonezi) ii recomanda numai pentru cresterea porcilor. Acestia sunt cartofi fainosi, cu gust indoielnic. Fiind mai productivi, producatorii locali cumpara samanta din acesti cartofi si logic, vand cartofi ca atare, pentru consum de catre populatie. Cateva batrane, pe la colturile pietei, mai vand cartofi de-ai nostri, romanesti, dar plini de bube si „cariati”. Cartofii de Fagaras, care umpleau pietele pana in urma cu cativa ani, au disparut complet de pe tarabele din piata. Mai apar doar prin market, in plase inscriptionate.
Ce cartofi cumparam ? Cartofii cumparati la plasa sunt de regula, spalati si uscati. Cartofii noi au urme de pamant fin, maruntit (se transporta asa, pentru a le pastra prospetimea).
Chiar spalati fiind, cartofii se spala sub jet de apa rece. Nu se curata de coaja. Acesti cartofi care se vor coace, trebuie sa fie in coaja lor.
Cartofii tamponati cu hartie absorbanta, se pun intr-o tava de copt.

Cartofi speciali pentru copt pusi in tava de copt.
LISTA INGREDIENTELOR DE TREBUINTA IN RETETA.
- cartofi speciali pentru copt,
- unt proaspat,
- smantana grasa,
- telemea de oaie.
Coacerea cartofilor in cuptorul electric al aragazului.
Tava cu cartofii spalati si uscati se introduce in cuptorul electric al aragazului, pe gratarul asezat pe treapta a 3-a a cuptorului.
Se fixeaza programul de coacere de jos, fara ventilator. Temperatura se fixeaza la 180 de grade C.

Cartofi gata copti.
Se urmareste coacerea prin fereastra cuptorului aragazului. In timp, coaja se stafideste, indicand finalizarea coacerii.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire cartofi pentru coacere.
- Coacerea cartofilor in cuptorul electric al aragazului.
- Montarea si servirea cartofilor copti.
Montarea si servirea cartofilor copti.
Cartofii copti, fierbinti, se pun pe farfurii intinse si se taie in doua bucati folosind un cutit bine ascutit.
Pe bucatile de cartof, aburinde, se adauga putina sare grunjoasa (doar un praf, caci telemeaua de oaie este destul de sarata) si piper boabe proaspat macinat.

Pe jumatatile de cartof s-a adaugat sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Este momentul ca pe jumatatile de cartof asezonate, fierbinti, sa se adauge 1-2 boturi (lingurite) de unt proaspat, 1-2 linguri de smanatama grasa si pe deasupra, sa se adauge telemea de oaie data pe razatoarea mica.

Cartofi copti cu unt, smantana si telemea de oaie – preparatul este gata servit.
Untul proaspat si smantana grasa vor intra rapid in cartoful copt, iar telemeaua de oaie va consfinti savoarea preparatului, spre deliciul pofticiosilor familiei.
Preparatul se serveste la micul dejun cu o cana de lapte fierbinte/ cana de cacao cu lapte, alaturi. Se poate servi si la cina, nu-i bai.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Mititelul nostru serveste cartofi cu gaura si la pranz, cand mofturile la altceva gatit il invaluie. Bunica sare iute, sa-i dea gaura in cartof (cum sa-i stimulezi altfel, papilele gustative ?!), sa puna in gaura cartofului unt, smantana si branza rasa. In loc de telemea de oaie, mai sarata, micutul prefera cascaval de vaca, proaspat, afumat. Este o placere sa-l vezi pe micut cum amesteca cu lingurita cartoful copt cu toate celelalte ingrediente si mananca grabit. La cerere (mai pune buni), in gaura cartofului (cel mai mare care a fost copt), in timp ce mananca, buni mai adauga smantana si cas afumat. Face pofta tuturor celor din jur.