O noua captura pescareasca de sezon

Suntem inca, in plin sezon de capturi pescaresti pentru recoltarea icrelor. Nici eu, nu pot rata sansa de a-mi reface stocul de icre pentru tot anul in curs si chiar mai mult. Cu siguranta imi vor ramane cateva cutiute/ borcanele pentru mici atentii oferite cu ocazia aniversarilor onomastice si a sarbatorilor crestinesti, pe care le vom petrece in familie.

De-ale mele ! Si inca, nu s-a terminat sezonul de icre, mai sunt cateva zile pana se instituie prohibitia pescareasca in acest an. Ar mai fi de avut in vedere ceva icre de pastrav si icre de caras. Trebuie sa recunosc, in recolta personala de icre, din anul acesta, se regasesc si ceva icre de platica, biban si caras. Nu am insistat in aceasta directie, spatiul de depozitare a pestelui gata transat, in congelator, este totusi limitat. Am renuntat de mult timp la lada frigorifica care nu isi mai justifica existenta permanenta, in priza. Nu era sa o tin in priza, doar pentru a pastra icre. La nevoie, se mai gasesc icre nefrecate, sarate si prin galantare, chiar daca sunt din ce in ce mai scumpe.

Icrele de biban (salbatic, nu din cel de mare), pe care le prefer, sunt mari, deosebite la gust si se freaca bine, dar pestii din care se recolteaza sunt, din pacate, destul de mici. Rareori gasesti pesti la peste 0,5 Kg.

Este avantajos sa cumperi mai mult peste in aceasta perioada ? Pestele proaspat expus prin galantare nu este deloc ieftin. Comerciantii il aduc din Grecia, mai rar din tara. Motivul ? Pescarii romani profesionisti (cati au mai ramas ?!) nu dau navala in cherhanale (cate or mai exista ?!), sa-si aduca capturile. Statul nu incurajeaza acesti pescari, prin facilitati fiscale. Nu-i poate convinge pe pescarii profesionisti, sa se asocieze, ca sa-si poata vinde marfa la cherhanale. Bursa de peste de la Tulcea are oferta limitata si practica preturi mari la vanzare, iar comerciantii prefera sa aduca peste din import.

Pescarii romani profesionisti isi vand marfa asa cum pot, de cele mai multe ori individual, la micile lor aranjamente. Braconierii ii concureaza intens, rareori ii prinde politia. Impoziteaza-i si taxeaza-i, tu stat, daca poti !?

Daca ai cumparat peste proaspat, mare, in sezon de icre si norocul iti surade, sa si aiba icre, aproape ca te-ai scos la pret. Iti asiguri stocul de icre sarate (asa cum iti doresti), iar la congelator, ai peste care se poate pastra cateva luni, daca l-ai congelat rapid. Ai peste ori de cate ori doresti si pofta de peste te indeamna.

Din retetarul familiei mele ! Despre icre am mai scris si cu alte ocazii. Anul acesta, norocul mi-a suras. Stocul de icre sarate, pastrate in frigider, in cutiute si borcanele, inchise etans, etichetate, il am deja asigurat pentru anul in curs.

Pe acest blog (vezi categoria peste si icre de peste) se mai regasesc articole in care se prezinta icre si modul lor de preparare – captura pescareasca de sezon, peste marinat pentru iarna, icre de peste; icre proaspat frecate cu peste marinat, salata de icre de peste de casa, icre de platica proaspat frecate, cu peste afumat; macaroane in sos de rosii si ciuperci, cu biban prajit, icre prajite, creveti si lapti prajiti.

Credeti ca sunt in avantaj sau nu ?! Captura pescareasca de astazi este un crap de 4,3 Kg din care am scos 973 grame de icre. Mi-ar fi placut sa fiu eu, pescarul, dar …. m-am multumit sa cumpar pestele proaspat adus in pescarie, pe ales. Alegerea pestelui mi-a apartinut. Prin icrele recoltate, am recuparat aproape, pretul platit pe peste, 30 lei/ Kg. In acea pescarie, se vindeau icre de crap cu 90 lei/ Kg. In rafturile din market, pretul pentru icre de crap sarate, poate ajunge pana la 200 lei/ Kg.

o noua captura pescareasca de sezon 9
Icre de crap abia scoase dintr-un crap proaspat cantarind 4,3 Kg.

Ingrediente de trebuinta in reteta: crap mare, otet alimentar de 9 grade, din vin, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat, ulei de rapita.

Cumparare peste proaspat, curatare si scoatere icre.

Am cumparat un crap mare, de 4,3Kg. Nu l-am mai verificat cu mare atentie. Am vazut cand s-a descarcat pestele din masina frigorifica, unde care era tinut in ghiata. In plus, masina venea din Grecia, pe la ora 16, pestele fiind achizitionat in aceea zi, dis de dimineata (dupa spusele soferului). In orice caz, nu putea fi achizionat decat, cel mult, in seara precedenta si pescuit nu cu prea mult timp in urma.

Ochii pestelui erau vii, limpezi, nu opaci, solzii erau tari, branhiile prezentau un rosu aprins. La apasarea pe burta pestelui, solzii si-au revinit imediat.

o noua captura pescareasca de sezon 1 1
Pestele cumparat, gata curatat si icrele scoase din peste.

Cu cat crapul este mai mare, pretul pestelui creste per total. Daca norocul iti surade, poti sa scoti icre din peste, cu atat mai multe, cu cat pestele este mai mare.

De tinut minte ! Pentru doritori, in pescarie, daca nu este prea mare aglomeratie, vanzatorul iti poate curata pestele pe loc, contracost. Trebuie doar, sa fii atent si sa-i ceri curatitorului de peste, sa scoata pe cat posibil (daca sunt), “limbile cu icre”, intregi, cu pielita nerupta. Roaga-l sa-ti puna separat, intr-o punguta, eventualele “limbi” cu icre sau laptii, ficatul si grasimea pestelui. Cand se scoate ficatul dintre matele pestelui, fierea trebuie indepartata cu grija, sa nu se sparga si sa amareasca ficatul.

De observat, ca o ultima verificare a prospetimii pestelui ! La curatare, pestele proaspat are basica mare, umflata, printre matele pestelui. Oasele mari nu ies prin carnea de pe burta pestelui.

O delicatesa, se poate prepara din lapti, ficat si grasime, prin prajire si servire pe paine prajita – ficatei si grasime de crap cu paine prajita, ficatei, lapti si grasime de stiuca, pe paine prajita.

Ingrediente

  • crap proaspat, mare,

  • otet alimentar de 9 grade, din vin,

  • sare grunjoasa,

  • foi de dafin,

  • piper boabe,

  • cimbru uscat.

Portionare peste cumparat.

Pentru portionarea pestelui, o gospodina care se respecta are sculele preferate pentru curatarea si portionarea pestelui. Imi place sa folosesc lingura pentru curatat solzii (in special cei mari), foarfeca de bucatarie pentru taiat aripioarele, un cutit cu lama suptire pentru spintecat pestele, cutitul bucatarului si cutitul mare (seamana cu un satar, dar are lama subtire si bine ascutita).

Pestele se portioneaza, astfel incat sa-l poti folosi, pentru ceea ce ti-ai propus, sa pregatesti din acesta. Se taie capul cu ceva carne si o portiune de coada (coada are cele mai multe oase mici), pentru a putea pregati ulterior, un bors de peste sau o ciorba de peste.

Restul pestelui se portioneaza in bucati groase de 1,5 cm. Fiecare bucata groasa, se taie in doua, pe lung, pe langa sira pestelui.

o noua captura pescareasca de sezon 2
Crapul intreg, gata curatat, a fost portionat.

Bucatile de peste se spala bine sub jet de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita.

Capul de peste si coada se pun intr-o punga din plastic alimentar si se depoziteaza in congelator.

o noua captura pescareasca de sezon 4
Cap de peste si coada, care se depoziteaza in congelator.

Nu este nicio greseala daca din capul si coada pestelui, se pregateste imediat o ciorba sau un bors de peste.

“Limbile” cu icre se curata de pielite si se aseaza pe o farfurie intinsa. Intindem icrele pe o farfurie si verificam, sa nu fi ramas pielite care la pregatirea ulterioara a icrelor, se vor regasi pe paletii mixerului.

o noua captura pescareasca de sezon 3
Icre de crap curatate de pielite.

ORDINEA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Cumparare peste proaspat, curatare si scoatere icre.
  • Portionare peste cumparat.
  • Pregatire marinata de crap.
  • Pregatire icre de crap pentru pastrarea lor in frigider, la rece.

Pregatire marinata de crap.

Bucatile de crap, scurse de apa si taiate in doua, se usuca cu hartie absorbanta sau se tamponeaza intr-o carpa curata.

Bucatile de crap taiate in doua si uscate, se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Se adauga ulei de rapita si se amesteca bine, cu mainile, in tava.

o noua captura pescareasca de sezon 5
Bucati de crap, asezonate, pregatite pentru coacere in cuptorul aragazului.

Bucatile de peste gata asezonate, se aseaza intr-o tava de copt, pe hartie de copt.

o noua captura pescareasca de sezon 6
Tava de copt cu bucati de peste asezonate, asezate pe hartia de copt.

Tava de copt se introduce in cuptorul electric al aragazului preincalzit, cu gratarul asezat pe treapta a 3-a a cuptorului. Se foloseste incalzirea sus-jos, cu ventilator, la temperatura de 200 grade C. Coacerea dureaza 35-40 de minute, in functie de marimea bucatilor de peste. La jumatatea timpului de coacere, se intorc bucatile de peste in tava de copt folosind un cleste de bucatarie.

o noua captura pescareasca de sezon 8
Bucati de peste, asezonate si gata coapte.

In timpul coacerii pestelui, se fierbe un amestec de apa – otet alimentar din vin, de 9 grade, in proportie 3:1. Nu se adauga sare grunjoasa. Pestele are destula sare, de la asezonare.

o noua captura pescareasca de sezon 7
Amestecul apa rece – otet alimentar se fierbe intr-o cana.

Se da in cateva clocote si se lasa amestecul sa se raceasca putin. Indicat este ca temperatura amestecului apa-otet sa nu scada sub 70 grade C.

Tava de copt se scoate din cuptorul aragazului. Pestele gata copt nu trebuie sa se raceasca prea mult, doar cat sa-l putem manevra folosind un cleste de bucatarie.

Obligatoriu ! Borcanele trebuie pregatite din timp, spalate bine cu detergent si apa calda, apoi clatite cu apa rece si scurse. Borcanele se pot sterge bine cu o carpa curata inainte de folosire, daca nu am avut timp pentru a le tine 10 minute in cuptorul cald (anterior coacerii bucatilor de peste).

Bucatile de peste se aseaza in borcane potrivite ca marime cu bucata de peste copt. Nu se inghesuie bucatile de peste, trebuie sa ramana spatiu si pentru amestecul apa-otet.

Printre bucatile de peste, in borcane, se strecoara cateva boabe de piper si o foaie de dafin.

In borcanele cu peste se toarna amestecul fierbinte de apa-otet. Urmarim ca lichidul sa patrunda bine printre bucatile de peste, coapte.

o noua captura pescareasca de sezon 11
Borcane cu marinata de crap, inchise cu capace etanse, datate.

Borcanele se inchid cu capace etanse. Capacele se inscriptioneaza cu continutul si data prepararii.

Cand borcanele se racesc, se pot depozita in camara. Se asteapta sa se macereze pestele. Marinata se poate consuma dupa macerare timp de 1,0-1,5 luni de zile.

Pentru pofticiosii familiei si nu numai ! O astfel de marinata bate orice conserva de peste aflata pe rafturile din market.

Pregatire icre de crap pentru pastrarea lor in frigider, la rece.

Orice gospodina care se respecta, nu rezista tentatiei de a vedea cate icre a scos din peste. Are la indemana cantarul de bucatarie.

Icrele curatate de pielite se aseaza in tasul cantarului. Ne uitam pe ecran si … calculam cat ne-a costat pestele.

o noua captura pescareasca de sezon 10
Cantarire icre de crap curatate de pielite.

Dupa cantarire, in tasul cu icre (nu mai folosim alt vas), se adauga sare grunjoasa si se amesteca. Gustam icrele pentru a nu le sara excesiv.

Icrele sarate si amestecate se pun intr-o sita pentru a se scurge apa din acestea.

o noua captura pescareasca de sezon 12
Icrele sarate asezate intr-o sita se scurg de apa.

Urmarim apa care se scurge in bolul asezat sub sita si mai amestecam cu grija, folosind o lingurita de bucatarie, sa nu spargem bobitele de icre.

Daca spre seara nu s-a scurs toata apa, punem sita si bolul, in frigider peste noapte, la rece.

Icrele scurse de apa se pun in borcanele/ cutiute, inchise etans. Inainte de a pune capacul, se adauga un praf de sare grunjoasa deasupra icrelor din borcanel/ cutiuta.

Capacul se inscriptioneaza cu continutul si se dateaza.

o noua captura pescareasca de sezon 13
Icre de crap sarate, puse in borcanele.

Secretul gospodinei ! Pastram icrele sarate in borcanele/ cutiute, deoarece ne dorim sa folosim icrele toate o data, pentru o singura frecare.

Nu uitam de icrele depozitate in frigider !? Borcanelele cu icre sarate se pastreaza in frigider, la rece, pana se folosesc. Inainte de a se bate, icrele se scot din ambalaj, se pun in vasul de preparare si se lasa la temperatura camerei 1 ora.

Nu este o greseala daca verificam periodic cum se prezinta icrele sarate, depozitate. La fundul borcanului nu trebuie sa fie apa (icrele dupa ce au fost sarate, nu s-au scurs bine). Sub capac, icrele trebuie sa arate bine, fara urme de mucegai (icrele nu au fost sarate sufcient). In timp, culoarea icrelor din ambalaj devine rosiatica datorita sarii grunjoase. Nu este motiv de sperietura.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu este tarziu, gospodine navaliti prin pescarii, daca va doriti, sa aveti icre ori de cate ori pofticiosii va cer sa le preparati ! Ma gandesc ca n-ar strica ca pentru reclama facuta pescariilor pe acest blog, sa primesc un bonus. Glumeam. Ma multumesc, daca ma hotarasc, sa mai cumpar peste proaspat, in perioada imediat urmatoare, sa aiba icre.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*