Oua de prepelita in guguloi din carne tocata de curcan

Pentru mine, delicatesele culinare sunt preparate pe care le abordez nu in fiecare zi, de regula la aniversari si uneori la sarbatorile religioase pe care le petrecem impreuna, tot familionul extins. Am mostenit obiceiul de a ne strange toti/ aproape toti membrii familionul extins, de la parintii si bunicii nostri, de regula cand acestia implineau o varsta venerabila si sunau adunarea. Au trecut anii si de la aceste adunari ne-au ramas amintirile si pozele.

Noi, actualii bunici, am incercat, pe cat posibil, sa pastram obiceiul ! Ne-am dori ca aceste obiceiuri sa se pastreze in familion si cand noi, actualii bunici, nu vom mai fi. Din pacate, in ultimii ani, nu prea mai reusim sa ne strangem. Cativa, cei mai in varsta dintre actualii bunici, ne-au parasit. Cei mai in varsta bunici ramasi, sunt tot mai greu de convins, sa se deplaseze. Ultima tentativa de a ne strange impreuna, cat mai multi, a fost in 2020, dar pandemia covid, in plina desfasurare, ne-a anulat dorinta.

Copiii nostri si multi dintre nepoti au acum fiecare familia lor, obligatiile lor. Nepotii si stranepotii cresc vazand cu ochii. Pe stranepoti aproape ca nu-i mai recunoastem cand ne intalnim. Ii mai vedem crescand prin pozele care circula intre noi, pe Whats App.

Din retetarul familiei mele ! Pregatirea oualor de prepelita este o adevarata provocare pentru mine. Pregatim la ocazii – oua de prepelita in cuib de carne tocata.

Apreciez ouale de prepelita, in special pentru recomandarile lor medicale. Folosim oua de prepelita, de cele mai multe ori, prajite ca ochiuri simple (minim 4 oua de persoana), la micul dejun.

Folosim oua de prepelita pentru a imbogati ciorbele din verdeturi (salata, loboda, macris, leurda) – ciorba de salata verde, sau supele crema – supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita.

Un mic dejun delicios, pregatit la iuteala, poate contine oua de prepelita – mic dejun cald cu oua de prepelita, somon si branza de capra.

O cina pregatita rapid cu ceea ce gasesti prin frigider poate sa contina oua de prepelita – paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita.

Daca ne dorim o salata deosebita, sanatoasa si consistenta, folosim oua de prepelita – salata orientala cu ton si oua de prepelita.

Curatarea obisnuita, de coaja, a oualor de prepelita gata fierte este o operatie culinara delicata. Ti se pierd ouale printre degete si cu greu reusesti sa indepartezi coaja. Abordam cu succes un truc culinar pentru decojirea oualor fierte – decojirea rapida a oualor de prepelita.

oua de prepelita in guguloi de carne tocata 12

Oua de prepelita in guguloi din carne tocata de curcan, pregatite pane’.

Ingrediente de trebuinta in reteta: oua de prepelita, carne tocata de curcan, ceapa, usturoi, sare grunjoasa, piper boabe, fulgi de ardei iute, curcuma, boia afumata de ardei, oua de gaina, marar si patrunjel verde, faina de grau, pesmet, ulei de rapita/ ulei din turte de masline.

Cumparare carne tocata de curcan.

Nu cumpar niciodata carne gata tocata (expusa in galantar) proaspata, refrigerata sau congelata, indiferent daca este de vitel, porc, amestec vitel-porc, curcan pentru a nu avea surprize – zgarciuri, piei, oase, dar si prea sarata, piperata, ardeiata.

Cand doresc carne tocata de curcan umpar o pulpa de curcan dezosata si fara piele (chiar daca este mai scumpa) pe care cer sa mi-o toace in fata ochilor.

Pentru carne tocata de vitel si/sau de porc, cumpar o bucata de spata sau pulpa de vitel/ porc sau fleica de porc fara os pentru tocare tot in fata ochilor.

oua de prepelita in guguloi de carne tocata 1

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Pregatire carne tocata de curcan pentru guguloaie.

In dotarea familiei am tot felul de ustensile si aparatura de bucatarie pentru tocare si amestecare.

Ceapa uscata se taie in 4/ 8. Catelul de usturoiul (doar pentru gust) se lasa intreg sau se taie pe jumatate daca este prea mare.

In blender se pune ceapa si usturoiul care se maruntesc putin.

oua de prepelita in guguloi de carne tocata 2

In blender se marunteste ceapa si usturoiul.

Carnea tocata de curcan, ouale de gaina si 2-3 fulgi de ardei iute se adauga in blender. Amestecul se marunteste pana se formeaza o masa omogena, nu neaparat ca o pasta.

Se condimenteaza dupa gust cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, boia afumata de de ardei si curcuma.

oua de prepelita in guguloi de carne tocata 3

In blender se amesteca – carnea de curcan, ceapa, usturoiul, ouale de gaina, condimentele.

Din secretele gospodinei ! Pentru ca guguloaiele din carne tocata de curcan, cu ou de prepelita incorporat, in final prajite, sa nu fie fade, in carnea tocata de curcan care se beldureste se poate adauga o bucata de slanina de porc (taiata bucatele, fara sorici), de preferat, usor afumata.

Nu este o greseala daca in loc de slanina, in carnea tocata de curcan se adauga 1-2 linguri din untura de pasare (de preferat untura de gasca). Savoarea preparatului final va fi asigurata.

Pentru a nu se imprastia la prajire, in carnea tocata de curcan se adauga 3-5 oua de gaina (dupa cantitatea de carne tocata) atunci cand se blendureste amestecul. Ouale de gaina leaga carnea tocata si usureaza formarea ulterioara a guguloaielor.

Nu este o greseala daca in amestecul care se blendureste se adauga si putin cascaval afumat dat pe razatoarea mica, pentru o savoare suplimentara.

In carnea tocata, gata pregatita pentru formarea gugloaielor, se adauga verdeata (marar si patrunjel) tocata fin.

oua de prepelita in cuib de carne tocata 7

Carne tocata de curcan gata pregatita pentru a se forma guguloaie.

Ingrediente

  • oua de prepelita,

  • carne tocata de curcan,

  • cascaval afumat,

  • oua de gaina,

  • ueli din turte de masline,

  • verdeata (marar si patrunjel verde, ceapa verde).

Fierberea, racirea prin soc termic si curatarea oualor de prepelita.

Ouale de prepelita se pun la fiert in apa rece cu putina sare grunjoasa si cateva picaturi de otet alimentar.

oua de prepelita in guguloi de carne tocata 4

Fierberea oualor de prepelita.

Secret bine pastrat ! Ouale de prepelita se fierb 2,0-2,5 minute (dupa cat de cleioase ne dorim, sa fie in final, ouale de prepelita, in guguloiul de carne gata prajit), din momentul inceperii fierberii apei.

Ouale de prepelita gata fierte se pun in apa rece cu gheata pentru a se raci prin soc termic.

Ouale de prepelita fierte si racite se pun intr-un borcan cu capac etans. Se zdruncina borcanul cu oua de prepelita pana incep sa se desprinda cojile de pe oua.

oua de prepelita in guguloi de carne tocata 5

Borcan cu capac etans in care se zdruncina ouale de prepelita gata fierte si racite.

Ouale de prepelita gata zdruncinate se vor curata usor de coaja si vor ramane intregi, fara ciupituri.

oua de prepelita in guguloi de carne tocata 6

Oua de prepelita fierte si racite, gata curatate de coaja.

Formare guguloaie din carne tocata de curcan care inglobeaza ou de prepelita fiert si curatat de coaja.

Se ia intr-o lingura carne tocata. Se face un lacas in mijlocul guguloiului, in care se va plasa oul de prepelita fiert si curatat de coaja.

oua de prepelita in cuib de carne tocata 9

Lacas/ caus facut in guguloi din carne tocata de curcan gata pregatita.

In carnea tocata de curcan pregatita ca un caus, se inglobeaza cate un ou de prepelita gata fiert si curatat de coaja.

Guguloiul din carne se inchide in palme si se rotunjeste.

oua de prepelita in guguloi de carne tocata 7

Formare guguloaie din carne tocata de curcan care inglobeaza oua de prepelita fierte.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Cumparare carne tocata de curcan.
  • Pregatire carne tocata de curcan pentru guguloaie.
  • Fierberea, racirea prin soc termic si curatarea oualor de prepelita.
  • Formare guguloaie din carne tocata de curcan care inglobeaza ou de prepelita fiert si curatat de coaja.
  • Prajirea in ulei din turte de masline, a guguloaielor din carne tocata de curcan care inglobeaza oua de prepelita.
  • Servirea preparatului.

Prajirea in ulei din turte de masline, a guguloaielor din carne tocata de curcan care inglobeaza oua de prepelita.

Se pregatesc castronase cu faina (se poate adauga piper boabe proaspat macinat; atentie am pus si in carne), oua de gaina batute cu furculita/ cu telul (se poate adauga sare grunjoasa; atentie am pus si in carne), pesmet (se poate adauga cascaval afumat dat pe razatoarea mica, daca nu am pus deja in carne).

oua de prepelita in guguloi de carne tocata 8

Ingrediente pregatite pentru a se forma guguloaie pane’ din carne de curcan care inglobeaza ou de prepelita.

Secretul gospodinei ! In loc de pesmet se pot folosi – crutoane de paine, bledurite marunt sau fulgi de ovaz, fulgi de porumb, chiar malai. Pofticiosii familiei vor savura orice idee noua.

Guguloaiele formate din carne tocata de curcan, cu ou de prepelita inglobat, se tavalesc in ordine, prin faina de grau, ou batut, pesmet, ou batut.

oua de prepelita in guguloi de carne tocata 9

Guguloaiele din carne tocata de curcan care inglobeaza ou de prepelita se tavalesc prin faina, ou batut, pesmet, ou batut.

Guguloaiele gata tavalite se prajesc in ulei din turte de masline, gata incins. Fiecare guguloi rotunjit in palme se aseaza cu grija (se poate folosi o lingura, o sita mica, supiera, etc.) in uleiul incins.

oua de prepelita in guguloi de carne tocata 10

Prajire guguloaie gata tavalite prin faina, ou batut, pesmet, ou batut, in ulei din turte de masline, bine incins.

Cum evitam accidentele in bucatarie ? Atentie sporita, sa nu sara uleiul incins pe maini si chiar pe fata si sa ne facem singuri de lucru. Daca totusi se intampla necazul, zona afectata de picaturile de ulei incinse se spala bine cu apa rece/ sub jet de apa rece si apoi se unge cu unguent pentru arsuri. Nu avem in dotare unguent pentru arsuri termice, este bun pentru ungere si ulei de care avem prin camara.

Guguloaiele se prajesc uniform pe toate partile, fara a le arde.

Guguloaiele gata prajite se scot intr-un castron.

oua de prepelita in guguloi de carne tocata 11

Oua de prepelita in guguloi din carne tocata de curcan, gata pregatite pane’.

Servirea preparatului.

De aceasta data, cu riscul de a nu arata prea grozav in poza, am fiert initial, ouale de prepelita, mai tari, nu cleioase.

oua de prepelita in guguloi de carne tocata 12 1

Oua de prepelita in guguloi din carne tocata de curcan, gata pregatite pane’.

De ce nu am dorit ouale de prepelita cleioase ? Am dorit sa fie servite ca aperitive impreuna cu alte ingrediente de iarna (slanina afumata, carnati afumati, sorici, jumari) pe acelasi platou langa o cescuta cu tuica fiarta.

Stiu sa pregatesc ouale de prepelita in guguloi de carne tocata si cleioase – oua de prepelita in cuib de carne tocata.

oua de prepelita in cuib de carne tocata 3

Oua de prepelita in cuib de carne tocata servite cu cartofi prajiti, ca felul 2.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ratati ocazia de a sarbatori in familie, aniversarile si sarbatorile religioase. Timpul trece si membrii familiei imbatranesc. Nu ne putem lupta cu timpul. Aceasta reteta este potrivita pentru un aperitiv delicios care va fi apreciat asa cum se cuvine de catre adoratorii de mancare ai familiei. Gospodina va fi gratulata la randul ei de catre meseni si fericita pentru ca este apreciata.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*