Ori de cate ori timpul imi permite, scriu cate o reteta alegand din arhiva cu poze ale preparatelor facute in bucataria mea de la bloc. Gatim de cel putin 3-4 ori pe saptamana, ca nu-i asa, de mancat, mancam zilnic. Nu fac neaparat, poze, de fiecare data cand se gateste. Motivul ? Nu pregatim de […]
Limba
Pane’ din limba de vaca cu cartofi gratinati
In sfarsit, vremea mai tine si cu gospodinele, adica le pasuieste ceva mai mult timp prin bucatarie, ca sa invarta prin cratiti si tingiri la sofisticaniile lor culinare, spre bucuria tuturor pofticiosilor familiei, fie ei gurmanzi sau gurmeti, mereu gata de atac cu furculita si cutitul puse la indemana. Cum ne usuram singuri truda prin […]
Mancare de castraveti cu limba, praz si masline
Pe vipia aceasta care bantuie pe afara, cu greu te incumeti sa intri in bucatarie. Daca soriceii care se intrec in goana prin stomac nu ar face ravagii, nu prea ti-ai dori sa pui pe foc o tigaie sau un gratar de tuci. Salatele sunt preparatele indicate in sezonul cald, dar la un moment dat […]
Sandvis delicat cu limba de vaca
Dupa parerea mea, gospodinele nu acorda atentia cuvenita unui ingredient culinar deosebit ca savoare si gust, care se poate regasi in preparate aratoase (pe care le mananci si cu ochii), mai mult sau mai putin sofisticate. Ma refer la retete care dau liber imaginatiei culinare a fiecarei gospodine si nu in ultimul rand la preparate […]
Pane’ din limba de vaca cu ciuperci si prosciuto
Maruntaiele (ficat, inima, rinichi), burta, limba, creierul si maduvioarele sunt dupa parerea mea pe nedrept ocolite de majoritatea gospodinelor. Motivul invocat cel mai des de catre gospodine este lipsa unor retete convenabile, dublat de anumite secrete gospodaresti care tin de curatare si nu in ultimul rand de prinderea momentului optim, final, de coacere/ prajire. Amintiri, […]
Limba de vitel fiarta, cu sos de ciuperci, praz si smantana
Canicula bantuie peste noi de vreo cateva zile si ne scoate din bucatarie urgent. Nici nu se pune problema sa pregatim vreo ciorba sau vreo supa, ceva mai consistente, fierband carnuri sau sa bagam ceva bucatoaie de carne la cuptor, pentru vreo 2-3 ore. Gratare si prajeli la tigaie ar merge, doar daca feliile subtiri de […]
Limba cu masline cum facea socrul meu
Bunicii nostrii nu-si permiteau sa arunce nimic, indiferent ce animal sau pasare taiau de prin curte. Erau alte vremuri. Fiecare se gospodarea cum putea, dupa ce ingrediente avea la dispozitie, pentru a creste o pasare, un porc. Carne de porc sau de vita, vitel, oaie se aducea uneori la macelarie, de la abatorul din orasel. […]
Limba de porc, fiarta, cu praz si masline
Cumperi 4 limbi de porc mai maricele (sa aiba si carne), proaspete, de la macelarie. Limba de vita este mai tare si fierbe prea mult. Nici gustul nu este deosebit. Le cureti de eventuale aschii de lemn (de la butucul macelarului), le speli si le lasi in apa rece cca. 1 ora, sa iasa sangele. […]